0 0
Stek z polędwicy wołowej 🥩 z chimichurri

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
2 steki sezonowane z polędwicy wołowej po 200g każdy
sól i pieprz
SOS CHIMICHURRI
natka pietruszki
garść świeżej kolendry
garść świeżego oregano
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
1 łyżka octu winnego
60 ml oliwy z oliwek
1 mała papryczka chilli
sól
SAŁATKA
1 opakowanie mixu sałat
12 pomidorków koktajlowych
½ papryki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

670
Kcal
45
B [g]
49
T [g]
9
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Stek z polędwicy wołowej 🥩 z chimichurri

KLASYCZNY AMERYKAŃSKI TOURNEDO STEAK

  • 45M
  • Porcji: 2
  • Łatwy

Składniki:

  • STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

  • SOS CHIMICHURRI

  • SAŁATKA

O przepisie:

Udostępnij

Stek z soczystej wołowiny idealnie nadaje się na smaczny (i nie tylko keto) obiad. Podany z sałatką i słynnym argentyńskim sosem chimichurri pełen jest smaku, aromatu i potrzebnych makroskładników.

Jaka wołowina do steka?

W przygotowaniu steka ważne jest żeby wybierać wołowinę sezonowaną, czyli taką, która dojrzewa w odpowiednich warunkach. W tym przepisie proponuję Ci stek z polędwicy wołowej (najchudszej części wołowiny). Jeśli jednak potrzebujesz zwiększyć zawartość tłuszczy w makro, wybierz na przykład top sirloin steak- czyli część z rostbefu (zwany też rumsztykiem).   

Przepis na stek z chimichurri znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
35M

Marynowanie polędwicy i przygotowanie chimichurri

Mięso wyciągnij z lodówki około pół godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową. Zamarynuj je w oliwie z dodatkiem pieprzu i odstaw. W międzyczasie przygotuj sos chimichurri. Pietruszkę, kolendrę, oregano, chilli i czosnek posiekaj lub delikatnie zblenduj. Dodaj ocet winny, oliwę z oliwek i dopraw solą do smaku.

2
Gotowe!
10M

Smażenie steka z polędwicy wołowej

Na środek rozgrzanej patelni wyłóż steki. Smaż na mocnym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, nie nakłuwając, ani nie ruszając steka w trakcie smażenia. Po usmażeniu, zdejmij mięso z patelni i daj mu odpocząć przez 2-3 minuty.

Na talerzu wyłóż mix sałat i swoje ulubione warzywa. Dopraw solą i polej oliwą. Wyłóż obok stek i chimichurri.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

zupa ogórkowa
Poprzedni
KETO Zupa ogórkowa 🥒
smażony ser
Następny
Smażony ser z sosem tatarskim 🧀
zupa ogórkowa
Poprzedni
KETO Zupa ogórkowa 🥒
smażony ser
Następny
Smażony ser z sosem tatarskim 🧀