Składniki:
-
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
-
2 steki sezonowane z polędwicy wołowejpo 200g każdy
-
sól i pieprz
-
SOS CHIMICHURRI
-
natka pietruszki
-
garść świeżej kolendry
-
garść świeżego oregano
-
1 duży ząbek czosnkulub 2 małe
-
1 łyżka octu winnego
-
60 ml oliwy z oliwek
-
1 mała papryczka chilli
-
sól
-
SAŁATKA
-
1 opakowanie mixu sałat
-
12 pomidorków koktajlowych
-
½ papryki
-
2 łyżki oliwy
-
sól i pieprz
O przepisie:
Stek z soczystej wołowiny idealnie nadaje się na smaczny (i nie tylko keto) obiad. Podany z sałatką i słynnym argentyńskim sosem chimichurri pełen jest smaku, aromatu i potrzebnych makroskładników.
Jaka wołowina do steka?
W przygotowaniu steka ważne jest żeby wybierać wołowinę sezonowaną, czyli taką, która dojrzewa w odpowiednich warunkach. W tym przepisie proponuję Ci stek z polędwicy wołowej (najchudszej części wołowiny). Jeśli jednak potrzebujesz zwiększyć zawartość tłuszczy w makro, wybierz na przykład top sirloin steak- czyli część z rostbefu (zwany też rumsztykiem).
Przepis na stek z chimichurri znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
35M
|
Marynowanie polędwicy i przygotowanie chimichurriMięso wyciągnij z lodówki około pół godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową. Zamarynuj je w oliwie z dodatkiem pieprzu i odstaw. W międzyczasie przygotuj sos chimichurri. Pietruszkę, kolendrę, oregano, chilli i czosnek posiekaj lub delikatnie zblenduj. Dodaj ocet winny, oliwę z oliwek i dopraw solą do smaku. |
2
Gotowe!
10M
|
Smażenie steka z polędwicy wołowejNa środek rozgrzanej patelni wyłóż steki. Smaż na mocnym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, nie nakłuwając, ani nie ruszając steka w trakcie smażenia. Po usmażeniu, zdejmij mięso z patelni i daj mu odpocząć przez 2-3 minuty. Na talerzu wyłóż mix sałat i swoje ulubione warzywa. Dopraw solą i polej oliwą. Wyłóż obok stek i chimichurri. |