Składniki:
-
KETO PIZZA - CIASTO
-
250 g tartej mozzarelli
-
2 łyżki serka śmietankowego
-
80 g bardzo drobno mielonej mąki migdałowej
-
1 jajko
-
po szczypcie ziół: oregano, bazylii i rozmarynu
-
1/2 łyżeczki soli
-
KETO PIZZA - DODATKI
-
4 łyżki passaty
-
125 g mozzarelli di bufala
-
szczypta oregano
-
4-5 pomidorków koktajlowych
-
20 g prosciutto crudo
-
rukola
-
1 łyżeczka świeżo tartego Parmigiano Reggiano
-
do smaku pieprz i sół
O przepisie:
Czy znasz osobę, która nie lubi pizzy? Ja osobiście nie! I gdy zaczynałam przygodę z keto to zupełnie szczerze: ciężko mi było wyobrazić sobie życie bez tego włoskiego przysmaku. Na recepturę ciasta „fat head” trafiłam na początku swojej przygody z dietą ketogeniczną na jednym z zagranicznych blogów (5 lat temu nie łatwo było znaleźć polskich keto przepisów…). Po wielu eksperymentach, udało mi się dostosować przepis do polskich składników, a z czasem mocno uprościć.
Moje serce skradł spód do pizzy z kalafiora, jednak znam wielu fanów, którzy preferują ten serowy placek. Dzisiaj zaproponuję Wam go w połączeniu z prosciutto crudo, parmigiano reggiano, pomidorami, rukolą i di Bufalą – to może udać się jedynie ze spodem na bazie mozzarelli i migdałów.
Przepis na pizzę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
KETO PIZZA - przygotowanie ciastaSerek śmietankowy i mozzarellę podrgrzej w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Po całkowitym połaczeniu się składników dodaj: jajko, mąkę migdałową i zioła i dokładnie wymieszaj. Po sciągnięciu miski z kąpieli włóż ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Rozgnieć je dokładnie palcami, by uzyskać okrągły kształt o grubości maksymalnie 4-5 mimilimetrów. Na koniec delikatnie rozwałkuj ciasto i usuń górny arkusz papieru. Następnie przełóż ciasto z papierem na blachę i nakłój kilkanaście razy widelcem. |
2
Gotowe!
15M
|
KETO PIZZA - wstępne pieczenieSpód piecz 10-15 minut w 180 stopniach. |
3
Gotowe!
10M
|
KETO PIZZA - dodatki i pieczenieUpieczony spód pizzy posmaruj passatą, posyp ziołami i świeżo mielonym pieprzem. Na wierzch połóż pokrojoną w plastry mozzarellę di Buffala oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. |