0 0
KETO Pizza 🍕 Prosciutto Crudo e Rucola

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO PIZZA - CIASTO
250 g tartej mozzarelli
2 łyżki serka śmietankowego
80 g bardzo drobno mielonej mąki migdałowej
1 jajko
po szczypcie ziół: oregano, bazylii i rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
KETO PIZZA - DODATKI
4 łyżki passaty
125 g mozzarelli di bufala
szczypta oregano
4-5 pomidorków koktajlowych
20 g prosciutto crudo
rukola
1 łyżeczka świeżo tartego Parmigiano Reggiano
do smaku pieprz i sół

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

917
Kcal
59
B [g]
69
T [g]
11
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO Pizza 🍕 Prosciutto Crudo e Rucola

WŁOSKA KETO PIZZA NA SPODZIE SEROWYM Z MOZZARELLI I MIGDAŁÓW

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 45M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • KETO PIZZA - CIASTO

  • KETO PIZZA - DODATKI

O przepisie:

Udostępnij

Czy znasz osobę, która nie lubi pizzy? Ja osobiście nie! I gdy zaczynałam przygodę z keto to zupełnie szczerze: ciężko mi było wyobrazić sobie życie bez tego włoskiego przysmaku. Na recepturę ciasta „fat head” trafiłam na początku swojej przygody z dietą ketogeniczną na jednym z zagranicznych blogów (5 lat temu nie łatwo było znaleźć polskich keto przepisów…). Po wielu eksperymentach, udało mi się dostosować przepis do polskich składników, a z czasem mocno uprościć.

Moje serce skradł spód do pizzy z kalafiora, jednak znam wielu fanów, którzy preferują ten serowy placek. Dzisiaj zaproponuję Wam go w połączeniu z prosciutto crudo, parmigiano reggiano, pomidorami, rukolą i di Bufalą – to może udać się jedynie ze spodem na bazie mozzarelli i migdałów.

Przepis na pizzę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

KETO PIZZA - przygotowanie ciasta

Serek śmietankowy i mozzarellę podrgrzej w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Po całkowitym połaczeniu się składników dodaj: jajko, mąkę migdałową i zioła i dokładnie wymieszaj. Po sciągnięciu miski z kąpieli włóż ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Rozgnieć je dokładnie palcami, by uzyskać okrągły kształt o grubości maksymalnie 4-5 mimilimetrów. Na koniec delikatnie rozwałkuj ciasto i usuń górny arkusz papieru. Następnie przełóż ciasto z papierem na blachę i nakłój kilkanaście razy widelcem.

2
Gotowe!
15M

KETO PIZZA - wstępne pieczenie

Spód piecz 10-15 minut w 180 stopniach.

3
Gotowe!
10M

KETO PIZZA - dodatki i pieczenie

Upieczony spód pizzy posmaruj passatą, posyp ziołami i świeżo mielonym pieprzem. Na wierzch połóż pokrojoną w plastry mozzarellę di Buffala oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Piecz przez następne 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Na wierzch wyłóż prosciutto crudo i udekoruj rukolą.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Ramen w wersji KETO
Poprzedni
RAMEN, czyli bulion w orientalnej odsłonie 🍜
Crepes, czyli keto naleśniki
Następny
Crepes na słodko, czyli keto-naleśniki po francusku🍴
Ramen w wersji KETO
Poprzedni
RAMEN, czyli bulion w orientalnej odsłonie 🍜
Crepes, czyli keto naleśniki
Następny
Crepes na słodko, czyli keto-naleśniki po francusku🍴