Składniki:
-
Kotlety pożarskie bez bułki
-
800g mięsa mielonego z udek drobiowych
-
2 jajka
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1/2 natki pietruszki
-
50g masła klarowanego
-
1/5 łyżeczki lnu mielonego
-
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
-
pieprz
-
Sos pieczarkowy
-
4 łyżki śmietanki 30%
-
800g pieczarek
-
200ml śmietanki 30%
-
2 ząbki czosnku
-
50ml bulionu (na przykład kolagenowego)
-
100ml białego wytrawnego wina
-
Dekoracja
-
natka pietruszki
-
świeżo mielony pieprz
-
parmezan
O przepisie:
Jednym z moich ulubionych dań, przygotowywanych przez moją Mamę są kotlety pożarskie. Ta inspirowana kuchnią rosyjską potrawa (w rosyjskim oryginale kotlety pożarskie faszerowane są kostką i formowane na kształt udka), opracowałam w wersji uproszczonej, bez dodatku bułki i w aromatycznym sosie pieczarkowym.
Nie da się ukryć, że jest trochę zabawy z przygotowaniem kotletów pożarskich, ale… efekt jest wart włożonej pracy 😉 Kotlety możesz oczywiście przygotować bez sosu, stąd składniki podzielone są według ich zastosowania. Smacznego!
Ok. 70% kcal w kotletach pożarskich z sosem pieczarkowym pochodzi z tłuszczy. Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej i z jakichś powodów potrzebujesz zwiększyć udział tłuszczy w swoim dziennym makro – dodaj więcej masła lub zamień śmietankę na mascarpone.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
50M
|
Przygotowanie kotletów pożarskichMięso z udek kurczaka zmiel. |
2
Gotowe!
15M
|
Smażenie kotletów pożarskichZ mięsa, zwilżonymi wodą dłońmi, uformuj 8 kotletów. Na pozostałej części masła usmaż kotlety na średnim ogniu, do zarumienienia z obu stron. Nie dopuść do przypalenia niczego na patelni. |
3
Gotowe!
25M
|
Przygotowanie sosu pieczarkowegoNa patelni po smażeniu kotletów pożarskich, podsmaż cebulę. W razie konieczności, możesz dodać trochę więcej masła (niewliczone w makro). Podawaj od razu lub odgrzej w dogodnym momencie. Przy podaniu dopraw świeżo mielonym pieprzem, posyp na przykład posiekaną natką pietruszki czy tartym parmezanem. |