0 0
Kotlety à la pożarskie z sosem pieczarkowym🍴

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Kotlety pożarskie bez bułki
800g mięsa mielonego z udek drobiowych
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 natki pietruszki
50g masła klarowanego
1/5 łyżeczki lnu mielonego
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
pieprz
Sos pieczarkowy
4 łyżki śmietanki 30%
800g pieczarek
200ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
50ml bulionu kolagenowego
100ml białego wytrawnego wina
Dekoracja
natka pietruszki
świeżo mielony pieprz
parmezan

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

664
Kcal
52
B [g]
45
T [g]
9
W [g]

Kotlety à la pożarskie z sosem pieczarkowym🍴

Inspirowane kuchnią rosyjską kotlety drobiowe

Cechy:
Kuchnia
  • 1H30M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • Kotlety pożarskie bez bułki

  • Sos pieczarkowy

  • Dekoracja

O przepisie:

Udostępnij

Jednym z moich ulubionych dań, przygotowywanych przez moją Mamę są kotlety pożarskie. Ta inspirowana kuchnią rosyjską potrawa (w rosyjskim oryginale kotlety pożarskie faszerowane są kostką i formowane na kształt udka), opracowałam w wersji uproszczonej, bez dodatku bułki i w aromatycznym sosie pieczarkowym.

Nie da się ukryć, że jest trochę zabawy z przygotowaniem kotletów pożarskich, ale… efekt jest wart włożonej pracy 😉  Kotlety możesz oczywiście przygotować bez sosu, stąd składniki podzielone są według ich zastosowania. Smacznego!


Ok. 70% kcal w kotletach pożarskich z sosem pieczarkowym pochodzi z tłuszczy. Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej i z jakichś powodów potrzebujesz zwiększyć udział tłuszczy w swoim dziennym makro – dodaj więcej masła lub zamień śmietankę na mascarpone.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
50M

Przygotowanie kotletów pożarskich

Mięso z udek kurczaka zmiel.
Cebulę drobno posiekaj i usmaż na złoto z odrobiną masła.
Natkę pietruszki posiekaj.
Białka ubij na sztywno.
Do mielonego mięsa dodaj żółtka, śmietankę, cebulę (wraz z masłem ze smażenia), len mielony oraz starty/ przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj rękoma. Następnie dodaj do masy ubite białka i delikatnie całość połącz. Odstaw na pół godziny do lodówki.

2
Gotowe!
15M

Smażenie kotletów pożarskich

Z mięsa, zwilżonymi wodą dłońmi, uformuj 8 kotletów. Na pozostałej części masła usmaż kotlety na średnim ogniu, do zarumienienia z obu stron. Nie dopuść do przypalenia niczego na patelni.
W międzyczasie drobno posiekaj drugą cebulę.
Zdejmij kotlety z patelni (nie muszą być w pełni ścięte, ważne by trzymały już formę).

3
Gotowe!
25M

Przygotowanie sosu pieczarkowego

Na patelni po smażeniu kotletów pożarskich, podsmaż cebulę. W razie konieczności, możesz dodać trochę więcej masła (niewliczone w makro).
Pieczarki umyj i dowolnie posiekaj. Czosnek posiekaj drobno lub zetrzyj na drobnej tarce.
Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodaj posiekany czosnek i duś chwilę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem oraz podsmaż całość.
Gdy woda z pieczarek odparuje, zalej całość winem, wymieszaj by zebrać wszystkie aromaty i dalej redukuj.
Gdy wino odparuje, dodaj bulion, zagotuj sos i dodaj śmietankę.
Gdy sos się zagotuje, dodaj kotlety i duś jeszcze chwilkę.

Podawaj od razu lub odgrzej w dogodnym momencie. Przy podaniu dopraw świeżo mielonym pieprzem, posyp na przykład posiekaną natką pietruszki czy tartym parmezanem.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Rosół Kolagenowy
Poprzedni
Bulion kolagenowy z perliczką 🍲
Zupa Grzybowa
Następny
Zupa Grzybowa 🍲
Rosół Kolagenowy
Poprzedni
Bulion kolagenowy z perliczką 🍲
Zupa Grzybowa
Następny
Zupa Grzybowa 🍲