7 1
Chlebek Chmurka 🥯

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Chlebek Chmurka - składniki
5 jajek
125g serka śmietankowego - cream cheese
szczypta soli
odrobina stewii
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

125
Kcal
7,5
B [g]
1,7
W [g]
9,7
T [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Chlebek Chmurka 🥯

Chlebek chmurka zwany Oopsie bread (Cloud bread)

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • Przepisy KETO WEGE
  • 35M
  • Porcji: 6
  • Średni

Składniki:

  • Chlebek Chmurka - składniki

O przepisie:

Udostępnij

Próbowaliście chleba „chmurka”, nazywanego również Oopsie lub Cloud Bread? To smaczna alternatywa pszennej bułki, którą z powodzeniem możesz wykorzystać do przygotowania niskowęglowodanowej i ketogenicznej kanapki. Do podstawowego przepisu często dodaję zioła czy tarty cheddar.

Tak czy inaczej: przepis jest banalnie prosty, a przechowywany w lodówce chlebek zachowuje świeżość nawet przez 3 dni. Żegnaj tęsknoto za kanapką! ♥️

Jaki serek do Cloud Bread?

Tradycyjnie do przygotowania chlebków używamy serka śmietankowego (na przykład Philadelphia). Możesz użyć również rozgniecionego widelcem lub zmiksowanego twarogu tłustego lub tartej mozzarelli czy cheddara (wówczas użyj ok. 50g)

Z czym podać chlebek chmurka?

Jednym z moich ulubionych zestawień jest BLT Sandwich, czyli grillowany na chrupko boczek, sałata, majonez i plaster pomidora pomiędzy dwoma chlebkami. Możliwości masz jednak sporo! Wędzony łosoś? Twarożek ze świeżymi warzywami? Masło i ser żółty? Pasta z tuńczyka (tuńczyk, majonez, szczypior), a może popularna awanturka czyli pasta z makreli i twarogu? Wybierz swoje smaki!

Jak przechowywać chlebek chmurka?

Chlebek najsmaczniejszy jest na świeżo – wtedy bułeczki są chrupkie. Możesz jednak przechowywać Cloud Bread w lodówce przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Jeśli lubisz chlebek chmurka, koniecznie sprawdź jego wersję w formie pity, jak w przepisie na Gyros z keto-pitą 🥙.


Reklama produktów KETO, których sama używam do przygotowywania posiłków

Edit. Wasz ulubiony przepis na chlebek chmurka powstał w 2016 roku. 6 lat później doczekał się sporej aktualizacji.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10 min.

Chlebek chmurka - przygotowanie

Żółtka oddziel od białek. Dodaj do żółtek serek, stewię i proszek do pieczenia.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
Masę z żółtek dodaj do białek i bardzo delikatnie wymieszaj.

2
Gotowe!
25 min.

Chlebek Chmurka - pieczenie

Chlebek chmurka nakładaj dużą łyżką na blachę do pieczenia, formując okrągły kształt. Piecz ok. 20-25 minut w 150 stopniach, do zarumienienia

3
Gotowe!

Chlebek chmurka - podanie

Przy dobrze ubitych białkach, bułeczki będą bardzo puszyste i delikatniejsze. Jeśli jednak przerwiesz ubijanie chwilę wcześniej to uzyskasz chlebek do złudzenia przypominający pitę. Rozkrojony na pół jest bardziej elastyczny i nadaje się również do faszerowania - różnicę widzisz na zdjęciach. Wybór formy chlebka należy do Ciebie!

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Chipsy serowe
Poprzedni
Chipsy serowe 🧀
greckie pulkepciki
Następny
Greckie keftedes 🇬🇷
Chipsy serowe
Poprzedni
Chipsy serowe 🧀
greckie pulkepciki
Następny
Greckie keftedes 🇬🇷
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here