0 0
Pasztet z pistacjami 🍴

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Bezglutenowy pasztet z pistacjami
200g podgardla wieprzowego
150g tłustszej wołowiny, na przykład antrykotu
150g wieprzowiny, na przykład łopatki wieprzowej
150g innego mięsa, na przykład udźca z indyka
120g wątróbki z indyka
2 łyżki suszonej jarzynki lub 1 mała marchewka
1 łyżeczka smalcu
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 jajka
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonego lnu
1 łyżka pistacji
1/2 litra wody

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

2742
Kcal
142
B [g]
247
T [g]
24
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Pasztet z pistacjami 🍴

BEZGLUTENOWY PASZTET BEZ BUŁKI

Cechy:
Kuchnia
  • 4H25M
  • Łatwy

Składniki:

  • Bezglutenowy pasztet z pistacjami

O przepisie:

Udostępnij

Pasztet to kolejna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Dzisiaj chcę przybliżyć Ci jeden z moich ulubionych przepisów, czyli pasztet pełny różnego rodzaju mięs, z dodatkiem aromatycznych przypraw i pistacji! Pierwotnie przygotowywany przez moją Mamę, w tym przepisie bez dodatku bułki. Często podaję go w duecie z sosem tatarskim lub z niskowęglowodanowym chlebem z ziarnami.

Pasztet możesz również zapiec w zamkniętych słoiczkach i poddać procesowi tyndalizacji – więcej informacji w ostatnim kroku przepisu. ⬇️

Przepis na pasztet pieczony z pistacjami znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
2H15M

Bezglutenowy pasztet z pistacjami - przygotowanie mięsa

Mięso najlepiej jest ugotować dzień wcześniej.
Pokrój mięso na kawałki, które zmieszczą się w maszynce do mielenia. Na dnie rondla wyłóż smalec, następnie podgardle i pozostałe mięsa, oprócz wątróbki. Dodaj przyprawy, pokrojoną w ćwiartki cebulę, jarzynke i czosnek, całość zalej wodą i zagotuj.
Po zagotowaniu dokładnie wymieszaj i duś, pod przykryciem, około 2 godzin.

2
Gotowe!
30M

KETO Pasztet z pistacjami - przygotowanie masy

Sparzoną wątróbkę pokrój na kawałki i zmiel z pozostałym mięsem- trzykrotnie.
Pamiętaj żeby przed mileniem usunąc ziele angielskie i liść laurowy.
Po zmieleniu dopraw, dodaj jajka i len mielony. Masę dokładnie wymieszaj, przelej do formy i posyp posiekanymi pistacjami.

3
Gotowe!
1H40M

Pasztet bez bułki - pieczenie

Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę i 40 minut. Pozostaw w temperaturze pokojowej do ostudzenia.

4
Gotowe!

Tyndalizacja pasztetu

Pasztet możesz przygotować również jako wek. Będzie wówczas bardziej wilgotny. Zamiast piec go w formie, użyj do tego czystych słoiczków z niezniszczonymi, zakręconymi nakrętkami. Nie dodawaj pistacji. Upieczonego w ten sposób pasztetu nie otwieraj (o ile nie masz zamiaru go zjeść).

Następnie po 24 godzinach, ułóż słoiki na blasze pokrytej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Wstaw słoiki do piekarnika, rozgrzej piekarnik do 130 stopni i od momentu nagrzania, zostaw słoiki jeszcze 20 minut.

Proces powtórz raz jeszcze po kolejnych 24 godzinach. Słoiki przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce). Tak przechowywany wytrzyma podobno nawet kilka lat, choć w naszej kuchni nie zdążyliśmy nigdy tego przetestować. 😃

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

śledź w śmietanie
Poprzedni
Śledzie w śmietanie 🐟
pieczone kacze uda
Następny
Pieczone kacze udka 🍗
śledź w śmietanie
Poprzedni
Śledzie w śmietanie 🐟
pieczone kacze uda
Następny
Pieczone kacze udka 🍗