Składniki:
-
Bezglutenowy pasztet z pistacjami
-
200g podgardla wieprzowego
-
150g tłustszej wołowiny, na przykład antrykotu
-
150g wieprzowiny, na przykład łopatki wieprzowej
-
150g innego mięsa, na przykład udźca z indyka
-
120g wątróbki z indyka
-
2 łyżki suszonej jarzynki lub 1 mała marchewka
-
1 łyżeczka smalcu
-
1 duża cebula
-
1 ząbek czosnku
-
1 liść laurowy
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
2 jajka
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu
-
1 łyżeczka mielonego lnu
-
1 łyżka pistacji
-
1/2 litra wody
O przepisie:
Pasztet to kolejna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Dzisiaj chcę przybliżyć Ci jeden z moich ulubionych przepisów, czyli pasztet pełny różnego rodzaju mięs, z dodatkiem aromatycznych przypraw i pistacji! Pierwotnie przygotowywany przez moją Mamę, w tym przepisie bez dodatku bułki. Często podaję go w duecie z sosem tatarskim lub z niskowęglowodanowym chlebem z ziarnami.
Pasztet możesz również zapiec w zamkniętych słoiczkach i poddać procesowi tyndalizacji – więcej informacji w ostatnim kroku przepisu. ⬇️
Przepis na pasztet pieczony z pistacjami znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
2H15M
|
Bezglutenowy pasztet z pistacjami - przygotowanie mięsaMięso najlepiej jest ugotować dzień wcześniej. |
2
Gotowe!
30M
|
KETO Pasztet z pistacjami - przygotowanie masySparzoną wątróbkę pokrój na kawałki i zmiel z pozostałym mięsem- trzykrotnie. |
3
Gotowe!
1H40M
|
Pasztet bez bułki - pieczeniePiecz w 180 stopniach przez 1 godzinę i 40 minut. Pozostaw w temperaturze pokojowej do ostudzenia. |
4
Gotowe!
|
Tyndalizacja pasztetuPasztet możesz przygotować również jako wek. Będzie wówczas bardziej wilgotny. Zamiast piec go w formie, użyj do tego czystych słoiczków z niezniszczonymi, zakręconymi nakrętkami. Nie dodawaj pistacji. Upieczonego w ten sposób pasztetu nie otwieraj (o ile nie masz zamiaru go zjeść). Następnie po 24 godzinach, ułóż słoiki na blasze pokrytej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Wstaw słoiki do piekarnika, rozgrzej piekarnik do 130 stopni i od momentu nagrzania, zostaw słoiki jeszcze 20 minut. Proces powtórz raz jeszcze po kolejnych 24 godzinach. Słoiki przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce). Tak przechowywany wytrzyma podobno nawet kilka lat, choć w naszej kuchni nie zdążyliśmy nigdy tego przetestować. 😃 Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. |