0 0
Łosoś po grecku 🍽

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO ryba po grecku
800g filetów z łososia 4 kawałki bez skóry, po 200g
1 łyżeczka soku z cytryny
2 średnie marchewki
1 pietruszka
ćwiartka selera
cebula mała
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżka oliwy do smażenia
szklanka wody
2 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
½ łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz oraz pieprz cytrynowy do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

588
Kcal
42
B [g]
41
T [g]
10
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Łosoś po grecku 🍽

KETO ryba po grecku

Cechy:
  • bez glutenu
  • bez laktozy
Kuchnia
  • 40M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • KETO ryba po grecku

O przepisie:

Udostępnij

Co wspólnego z Grecją ma ryba po grecku? Dobre pytanie. 😉 Niemniej jednak bez przygotowanej w ten charakterystyczny sposób ryby, trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. W wersji KETO, zamiast klasycznej białej ryby w panierce proponuję Ci pieczonego łososia. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje wyśmienicie!

KETO ryba po grecku (łosoś po grecku) – wskazówki

  • jeśli jesteś miłośniczką lub miłośnikiem tradycyjnej białej ryby – zamiast łososia użyj polędwiczek z dorsza panierowanych w jajku i mące migdałowej, a następnie smażonych na patelni;
  • jeżeli porcja KETO ryby po grecku ma dla Ciebie za dużo węglowodanów – podawaj rybę z mniejszą ilością warzyw, jednak nie zmniejszaj ich ilości podczas gotowania, by łosoś odpowiednio nasiąknął aromatem.

Łosoś po grecku bardzo dobrze się mrozi, więc jeśli zostaną Ci resztki po Wigilii, śmiało zachowaj je na później!

Zobacz również inne dania wigilijne – świąteczne, jak keto piernik, śledzie w śmietanie czy staropolski bigos.
Odwiedź tagi: KETO Święta Bożego Narodzenia 🎄 i KETO wigilia ⭐️.

Przepis na łososia po grecku znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
25M

Łosoś po grecku - przygotowanie ryby

Podziel rybę na równe, niewielkie kawałki i skrop je cytryną. Następnie obtocz w łyżce oliwy i dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Pozostaw na 30 minut, a po upływie tego czasu wyłóż rybę na blaszkę z papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika na 20 minut.

Podziel rybę na równe, niewielkie kawałki i skrop je cytryną. Następnie obtocz łososia w łyżce oliwy i dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Pozostaw na 30 minut, a po upływie tego czasu wyłóż rybę na blaszkę z papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika na 20 minut.

2
Gotowe!
15M

KETO ryba po grecku- przygotowanie warzyw

Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni zwilżonej oliwą. Wszystkie warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa dodaj na patelnię. Smaż kilka minut, a następnie podlej wodą. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz. Duś przez kwadrans pod przykryciem, na koniec odlej odrobinę wywaru, wymieszaj go z koncentratem pomidorowym i wlej do warzyw. Wymieszaj, spróbuj i dopraw do smaku.

W głębokim naczyniu układaj danie warstwami: kawałki ryby, na wierzch warzywa z wywarem.

Odstaw na minimum 12 godzin. Podawaj na ciepło lub zimno.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO ciasto ze śliwkami
Poprzedni
KETO ciasto ze śliwkami 🥧
karp w migdałach z korzennym puree i żurawiną
Następny
Karp w migdałach 🐟
KETO ciasto ze śliwkami
Poprzedni
KETO ciasto ze śliwkami 🥧
karp w migdałach z korzennym puree i żurawiną
Następny
Karp w migdałach 🐟