0 0
Crepes zapiekane z serami i boczkiem 🥓

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Crepes zapiekane z boczkiem
3 jajka
¼ łyżeczki lnu mielonego
20g mascarpone
szczypta soli
szczypta ziół prowansalskich
10g masła ghee
45g boczku
45g wybranych serów twardych na przykład 25g mozzarelli i 20g cheddara
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

689,1
Kcal
41,2
B [g]
56,9
T [g]
2
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Crepes zapiekane z serami i boczkiem 🥓

KETO naleśniki na słono

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • 30M
  • Porcji: 1
  • Średni

Składniki:

  • Crepes zapiekane z boczkiem

O przepisie:

Udostępnij

Polskie naleśniki kojarzą mi się z podaniem na słodko – z dżemem bądź twarożkiem na słodko. Bardzo podoba mi się jednak francuska idea naleśników przygotowywanych na wiele również wytrawnych sposobów. Niewielkie knajpki w urokliwych uliczkach Paryża serwują francuskie crepes z czym tylko zapragniesz. Dzisiaj, zainspirowana francuskimi naleśnikami, przedstawiam Ci właśnie wytrawną wersję tej potrawy, zapiekaną z różnego rodzaju serami oraz boczkiem. Oczywiście przepis możesz urozmaicać o kolejne dodatki!

Sprawdź również przepisy na alternatywne wersje naleśników:

Przepis na Crepes zapiekane z boczkiem znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Crepes zapiekane z boczkiem - smażenie keto naleśników

Zmiksuj ze sobą jajka, len, ser mascarpone, sól i zioła prowansalskie.

Rozgrzej dwie patelnie (mogą być to patelnie do naleśników lub zwykłe - o średnicy 26-28 cm). Na pierwszej z nich rozpuść masło i rozprowadź je po całej patelni ręcznikiem papierowym.
Przed każdym smażeniem dokładnie wymieszaj masę jajeczną. Na rozgrzaną patelnię (jeśli używasz różnej wielkości patelni, wybierz w pierwszej kolejności mniejszą) wlej chochelką 1/3 masy jajecznej. Rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni okrężnymi ruchami.
Pamiętaj, by naleśniki nie były zbyt cienkie, ani za grube (wyjdzie mało elastyczny omlet), idealna grubość to 1 mm.
Naleśniki smaż do zarumienienia, a następnie energicznie przerzuć naleśnik na drugą, również zwilżoną masłem patelnię. Zarumień placka z drugiej strony i zdejmij z patelni.

2
Gotowe!
15M

KEEO naleśniki na słono - faszerowanie

Do naleśników włóż sery i boczek, po czym złóż je na pół. Tak przygotowane naleśniki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz kilka minut do zarumienienia i całkowitego rozpuszczenia serów.
Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżą pietruszką.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Sałatka brokułowa z jajkiem i pestkami dyni 🥦
Poprzedni
Sałatka brokułowa z jajkiem i pestkami dyni 🥦
deska serów i wędlin
Następny
Deska serów i wędlin 🧀🍖🌰
Sałatka brokułowa z jajkiem i pestkami dyni 🥦
Poprzedni
Sałatka brokułowa z jajkiem i pestkami dyni 🥦
deska serów i wędlin
Następny
Deska serów i wędlin 🧀🍖🌰
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here