Składniki:
-
Crepes zapiekane z boczkiem
-
3 jajka
-
¼ łyżeczki lnu mielonego
-
20g mascarpone
-
szczypta soli
-
szczypta ziół prowansalskich
-
10g masła ghee
-
45g boczku
-
45g wybranych serów twardychna przykład 25g mozzarelli i 20g cheddara
-
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
O przepisie:
Polskie naleśniki kojarzą mi się z podaniem na słodko – z dżemem bądź twarożkiem na słodko. Bardzo podoba mi się jednak francuska idea naleśników przygotowywanych na wiele również wytrawnych sposobów. Niewielkie knajpki w urokliwych uliczkach Paryża serwują francuskie crepes z czym tylko zapragniesz. Dzisiaj, zainspirowana francuskimi naleśnikami, przedstawiam Ci właśnie wytrawną wersję tej potrawy, zapiekaną z różnego rodzaju serami oraz boczkiem. Oczywiście przepis możesz urozmaicać o kolejne dodatki!
Sprawdź również przepisy na alternatywne wersje naleśników:
Przepis na Crepes zapiekane z boczkiem znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Crepes zapiekane z boczkiem - smażenie keto naleśnikówZmiksuj ze sobą jajka, len, ser mascarpone, sól i zioła prowansalskie. Rozgrzej dwie patelnie (mogą być to patelnie do naleśników lub zwykłe - o średnicy 26-28 cm). Na pierwszej z nich rozpuść masło i rozprowadź je po całej patelni ręcznikiem papierowym. |
2
Gotowe!
15M
|
KEEO naleśniki na słono - faszerowanieDo naleśników włóż sery i boczek, po czym złóż je na pół. Tak przygotowane naleśniki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz kilka minut do zarumienienia i całkowitego rozpuszczenia serów. |