Składniki:
-
KETO Sandesz Bez Cukru
-
300g sera paneer lub typu włoskiego czy naturalnego korycińskiego
-
2 łyżki kakao
-
70g obranych pistacji niesolonych lub innych orzechów
-
70g erytrolu lub ksylitolu w pudrze
-
1 łyżeczka kardamonu
-
40g wiórek kokosowych do obtoczenia
-
stewia do smaku
O przepisie:
Ulubionym deserem mojego męża jest sandesz. Indyjskie „fat bombs” swoją strukturą, smakiem i wyglądem przypominają polskie, tradycyjne bajaderki. Sandesz łączy ze sobą smak czekolady, pistacji i wiórków kokosowych. Kuleczki idealnie nadadzą się na drugie śniadanie, czy też szybką przekąskę do kawy.
Podstawą tego deseru jest ser Paneer, który możesz kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.
Jak przygotować domowy ser paneer?
Wiejskie, niepasteryzowane, tłuste mleko zagotuj, a następnie dodaj sok z cytryny – 2 łyżki na litr mleka. Kiedy mleko się zetnie i pojawią się grudki, ostudź masę i przelej przez gazę. Uformuj ser, zawiń w gazę i przyciśnij czymś ciężkim (kamieniem, moździerzem lub butelką). W ciągu 48 godzin ser będzie gotowy.
Przepis na sandesz znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
45M
|
Keto sandesz bez cukru - przygotowanie deseruSer paneer odsącz. Dodaj kardamon, kakao oraz wybrany słodzik i całość zmiksuj. Spróbuj wymieszanej masy i w razie potrzeby dosłodź stewią w płynie. W moździerzu pokrusz pistacje i dodaj je do masy. Całość dokładnie wymieszaj. Rękami formuj małe kuleczki o średnicy około 1,5 cm (powinno wyjść ok. 20 sztuk). Następnie obtocz sandesz w wiórkach kokosowych. Pozostaw w lodówce do stężenia. Zjedz w ciągu kilku dni. |