0 0
Sandesz Bez Cukru 🥥

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO Sandesz Bez Cukru
300g sera paneer lub typu włoskiego czy naturalnego korycińskiego
2 łyżki kakao
70g obranych pistacji niesolonych lub innych orzechów
70g erytrolu lub ksylitolu w pudrze
1 łyżeczka kardamonu
40g wiórek kokosowych do obtoczenia
stewia do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

66
Kcal
3
B [g]
5
T [g]
2
W [g] netto

Sandesz Bez Cukru 🥥

KETO FAT BOMBS INSPIROWANE KUCHNIĄ INDYJSKĄ

Cechy:
Kuchnia
  • 45M
  • Porcji: 20
  • Średni

Składniki:

  • KETO Sandesz Bez Cukru

O przepisie:

Udostępnij

Ulubionym deserem mojego męża jest sandesz. Indyjskie „fat bombs” swoją strukturą, smakiem i wyglądem przypominają polskie, tradycyjne bajaderki. Sandesz łączy ze sobą smak czekolady, pistacji i wiórków kokosowych. Kuleczki idealnie nadadzą się na drugie śniadanie, czy też szybką przekąskę do kawy.

Podstawą tego deseru jest ser Paneer, który możesz kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.

Jak przygotować domowy ser paneer?

Wiejskie, niepasteryzowane, tłuste mleko zagotuj, a następnie dodaj sok z cytryny – 2 łyżki na litr mleka. Kiedy mleko się zetnie i pojawią się grudki, ostudź masę i przelej przez gazę. Uformuj ser, zawiń w gazę i przyciśnij czymś ciężkim (kamieniem, moździerzem lub butelką). W ciągu 48 godzin ser będzie gotowy.

Przepis na sandesz znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
45M

Keto sandesz bez cukru - przygotowanie deseru

Ser paneer odsącz. Dodaj kardamon, kakao oraz wybrany słodzik i całość zmiksuj. Spróbuj wymieszanej masy i w razie potrzeby dosłodź stewią w płynie.

W moździerzu pokrusz pistacje i dodaj je do masy. Całość dokładnie wymieszaj.

Rękami formuj małe kuleczki o średnicy około 1,5 cm (powinno wyjść ok. 20 sztuk). Następnie obtocz sandesz w wiórkach kokosowych. Pozostaw w lodówce do stężenia.

Zjedz w ciągu kilku dni.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

kofty jagnięco- wołowe
Poprzedni
Kofty jagnięco-wołowe z sosem z pieczonej papryki i fety🌶
Boeuf Bourguignon
Następny
Wołowina po burgundzku 🍲
kofty jagnięco- wołowe
Poprzedni
Kofty jagnięco-wołowe z sosem z pieczonej papryki i fety🌶
Boeuf Bourguignon
Następny
Wołowina po burgundzku 🍲