0 0
Rillettes z kaczki 🇫🇷

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Rillettes z kaczki
4 udka z kaczki
2 piersi z kaczki
300 ml smalcu gęsiego
300 ml białego wytrawnego wina
50 ml whisky
2-3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

179
Kcal
9,4
B [g]
14,3
T [g]
0,2
W [g]

Rillettes z kaczki 🇫🇷

RILLETTES DE CANARD - SMAROWIDŁO Z KACZKI

Cechy:
  • 16H
  • Porcji: 30
  • Średni

Składniki:

  • Rillettes z kaczki

O przepisie:

Udostępnij

Nie jestem wielką fanką smarowideł, jednak rillettes bezapelacyjnie skradło moje serce! Smak ten odkryłam dzięki mojemu Przyjacielowi, który regularnie obdarowywał nas słoikiem samodzielnie przygotowanego smarowidła.

Koniec końców postanowiłam wykonać swoją wersję Rillettes i tak powstała lżejsza, apetyczna alternatywa domowego smalcu, który znamy z kuchni polskiej. Świetnie smakuje zarówno z chlebem ziarnistym, jak i oopsie bread.

Rilletes możesz również zawekować. Więcej szczegółów jak to zrobić, znajdziesz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️

Przepis na rillettes de canard znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
12H

Przygotowanie kaczki

Oczyszczone i osuszone części z kaczki dokładnie nasmaruj solą i odstaw w misce lub worku foliowym na 12 godzin.

2
Gotowe!
3H30M

Przygotowanie Rillettes de Canard (z kaczki)

Wybierz duży garnek i rozpuść w nim smalec z gęsi. Części z kaczki osusz i włóż do garnka dodając zioła, 2 obrane ząbki czosnku i ziele angielskie. Całość zalej whisky i winem. Gotuj pod przykryciem 3,5 godziny, kilkukrotnie mieszając.

3
Gotowe!
30M

Porcjowanie Rillettes z kaczki

Wyjmij mięso z garnka, oddziel je od kości i obierz ze skóry. Poszarp je widelcem. Przecedź smalec przez metalowe sito. W naczyniu, w którym chcesz przechowywać rillettes najpierw ułóż mięso, następnie zalej smalcem, tak by przykryć całość. Podawaj ze świeżym tymiankiem i majerankiem, na oopsie bread lub chlebie czystoziarnistym.

4
Gotowe!

Wekowanie (tyndalizacja) rillettes

Rillettes z kaczki możesz bez problemu zawekować. Wówczas w kroku czwartym podziel smarowidło na porcje bezpośrednio do małych, czystych słoiczków z nienaruszoną nakrętką.

Postaw słoiczki z Rillettes de Candard na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić Rillettes z kaczki przez cały proces dwudniowej tyndalizacji.

Tak przygotowane słoiczki z rillettes przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc mogą tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymują tak długo. 😃

Jeśli Rillettes planujesz zjeść w ciągu kilku tygodni to wystarczy, że słoiki pasteryzujesz tylko raz i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak Rillettes powinno wytrzymać kilka tygodni w lodówce.

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Fritatta
Poprzedni
KETO frittata z pomidorami🍅
Panierka KETO
Następny
Panierka KETO
Fritatta
Poprzedni
KETO frittata z pomidorami🍅
Panierka KETO
Następny
Panierka KETO