Składniki:
-
Rillettes z kaczki
-
4 udka z kaczki
-
2 piersi z kaczki
-
300 ml smalcu gęsiego
-
300 ml białego wytrawnego wina
-
50 ml whisky
-
2-3 ząbki czosnku
-
1 płaska łyżeczka tymianku
-
1 płaska łyżeczka majeranku
-
1 liść laurowy
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
sól
O przepisie:
Nie jestem wielką fanką smarowideł, jednak rillettes bezapelacyjnie skradło moje serce! Smak ten odkryłam dzięki mojemu Przyjacielowi, który regularnie obdarowywał nas słoikiem samodzielnie przygotowanego smarowidła.
Koniec końców postanowiłam wykonać swoją wersję Rillettes i tak powstała lżejsza, apetyczna alternatywa domowego smalcu, który znamy z kuchni polskiej. Świetnie smakuje zarówno z chlebem ziarnistym, jak i oopsie bread.
Rilletes możesz również zawekować. Więcej szczegółów jak to zrobić, znajdziesz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️
Przepis na rillettes de canard znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
12H
|
Przygotowanie kaczkiOczyszczone i osuszone części z kaczki dokładnie nasmaruj solą i odstaw w misce lub worku foliowym na 12 godzin. |
2
Gotowe!
3H30M
|
Przygotowanie Rillettes de Canard (z kaczki)Wybierz duży garnek i rozpuść w nim smalec z gęsi. Części z kaczki osusz i włóż do garnka dodając zioła, 2 obrane ząbki czosnku i ziele angielskie. Całość zalej whisky i winem. Gotuj pod przykryciem 3,5 godziny, kilkukrotnie mieszając. |
3
Gotowe!
30M
|
Porcjowanie Rillettes z kaczkiWyjmij mięso z garnka, oddziel je od kości i obierz ze skóry. Poszarp je widelcem. Przecedź smalec przez metalowe sito. W naczyniu, w którym chcesz przechowywać rillettes najpierw ułóż mięso, następnie zalej smalcem, tak by przykryć całość. Podawaj ze świeżym tymiankiem i majerankiem, na oopsie bread lub chlebie czystoziarnistym. |
4
Gotowe!
|
Wekowanie (tyndalizacja) rillettesRillettes z kaczki możesz bez problemu zawekować. Wówczas w kroku czwartym podziel smarowidło na porcje bezpośrednio do małych, czystych słoiczków z nienaruszoną nakrętką. Postaw słoiczki z Rillettes de Candard na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić Rillettes z kaczki przez cały proces dwudniowej tyndalizacji. Tak przygotowane słoiczki z rillettes przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc mogą tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymują tak długo. 😃 Jeśli Rillettes planujesz zjeść w ciągu kilku tygodni to wystarczy, że słoiki pasteryzujesz tylko raz i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak Rillettes powinno wytrzymać kilka tygodni w lodówce. Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. |