Składniki:
-
ROLADA Z BOCZKU
-
2 kilogramy płaskiego, chudszego boczku
-
2 łyżki oliwy
-
2 płaskie łyżeczki soli
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka suszonej cebuli
-
1 łyżeczka papryki słodkiej
-
1 spory ząbek czosnku
-
świeżo mielony pieprzdo smaku
-
sznurek wędliniarski
O przepisie:
Rolada z boczku to w mojej rodzinie częsta, świąteczna pieczeń.Wolno pieczone mięso wieprzowe smakuje wyśmienicie, a do tego rozpływa się w ustach. Boczek dodatkowo możesz faszerować, na przykład mielonym mięsem, czy polędwiczką wieprzową i śliwkami. Sprawdzi się na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie.
Boczek możesz podawać na ciepło (1 porcja stanowi pieczeń obiadową) lub na zimno – w połączeniu z oopsie bread lub niskowęglowodanowym chlebem z ziaren będzie stanowić świetną kanapkę.
Data pierwszej publikacji przepisu: 6 kwietnia 2022
Data aktualizacji przepisu: 18 marca 2024
Przepis na roladę z boczku znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
20M
|
Rolada z boczku - przygotowanieUmyty boczek zamarynuj w soli, majeranku, cebuli, słodkiej papryce, starym czosnku i oliwie. Mocno zwiń mięso, tak by powstała rolada i zwiąż sznurkiem wędliniarskim. |
2
Gotowe!
4H15M
|
Rolada z boczku - pieczenieDo nagrzanego na 180 stopni piekarnika włóż boczek. Piecz go przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 120 i piecz roladę przez 3 godziny pod przykryciem. Zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez godzinę. |
3
Gotowe!
|
Rolada z boczku - podaniePo ostudzeniu wstaw roladę do lodówki. Zacznij kroić dopiero jak pieczeń będzie zwarta i ostudzona. |