Składniki:
-
1 kg łopatki wieprzowej lub innego tłustego mięsa wieprzowego lub wołowego
-
8 papryk zwykłych lub ok. 12 ramiro
-
500 ml passaty (przecieru) pomidorowego
-
200 g fasoli czerwonej konserwowej
-
1 mała marchewka (opcjonalnie)
-
0,5 małej cukinii
-
1 większa cebula
-
4 średnie ząbki czosnku
-
40 ml oliwy
-
do smaku przypraw: soli, pieprzu, bazylii, oregano i pietruszki
O przepisie:
Pyszne papryki faszerowane mięsem mielonym i warzywami to odrobina zdrowego szaleństwa o niskiej zawartości węglowodanów (20 gram w porcji, jeśli użyjesz czerwonej fasoli). Ten przepis potraktuj jako bazowy LOW CARB – równie dobrze możesz ZNACZNIE obniżyć zawartość węglowodanów do KETO proporcji, unikając fasoli, zamieniając zwykłą paprykę na ramiro (jest cieńsza, a przez to zawiera mniej węglowodanów w porcji) lub zapiekając w paprykach typowo mięsny sos bolognese czy chili con carne.
8 zwykłych papryk to duża porcja, wystarczająca na 2 obiady dla całej rodziny. Sam farsz nadaje się do zamrożenia, więc jego nadmiar nie jest problemem.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni do momentu ich zeszklenia. Dodaj mięso z łopatki wieprzowej, a po jego zarumienieniu, dolej passaty. |
2
Gotowe!
|
Na osobnej patelni podsmaż starte warzywa: marchewkę i cukinię. Dodaj do powstałego sosu i dopraw do smaku: solą, pieprzem i ziołami. |
3
Gotowe!
|
Patelnię zdejmij z kuchenki, dodaj czerwoną fasolę i dokładnie wymieszaj. |
4
Gotowe!
|
Papryki umyj i wydrąż. Do każdej z papryk nałóż jeszcze gorącego sosu, odstaw na co najmniej godzinę. |
5
Gotowe!
|
Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę wody i włóż papryki. Piecz w 180 stopniach do momentu ich zmięknięcia papryk (ok. 45 – 60 minut). Na kwadrans przed wyjęciem z piekarnika, wyjmij na chwilę naczynie, posyp papryki mozarellą i włóż z powrotem. |