Składniki:
-
300g jogurtu greckiego
-
2 łyżeczki oliwy z oliwek
-
1 średni ząbek czosnku
-
do smaku soli
-
do smaku świeżo mielonego pieprzu
-
3 średnie ogórki gruntowe (lub 1 długi)
O przepisie:
Tzatziki to oryginalny grecki sos, świetnie nadający się do wszelkiego rodzaju mięs, w tym do tradycyjnych souvlaków. To połączenie świeżości ogórka z aromatycznym czosnkiem i jogurtem jest dla mnie „must have” w sezonie grillowym 🙂
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
20 minut
|
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubym oczku. Mocno posól i odstaw na minimum 15 minut, by wytrącić przynajmniej część wody z ogórków. |
2
Gotowe!
10 minut
|
Wodę z ogórków odlej. Dodaj jogurt grecki i starty / przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie skrop oliwą. Odstaw na chwilę, by składniki "przeżarły się". Opcjonalnie możesz do sosu dodać również odrobinę świeżego koperku, lecz będzie to już polska wariacja na tematy tzatzików, a nie oryginalny grecki sos ;) |