Składniki:
-
Pudding chia (chianka)
-
400 ml mleka kokosowego
-
200 ml śmietanki 30% (lub mleka kokosowego)
-
400 ml mleka 3,2% bez laktozy (lub mleka kokosowego)
-
100 g nasion chia
-
8 erytrolu (lub do smaku)
-
Dodatki do puddingu chia (niewliczone w makro)
-
owoce jagodowe
-
gorzka czekolada
-
chipsy kokosowe
-
płatki migdałowe
O przepisie:
Pudding CHIA to doskonała opcja nie tylko na śniadanie, ale i keto deser. Przechowywana w słoiczkach chianka, świetnie sprawdzi się wtedy, gdy po prostu brak Ci czasu na przygotowanie małego co nie co. Do słoiczków wystarczy dorzucić ulubione dodatki (truskawki, borówki, orzechy) i smaczne śniadanie gotowe!
KETO pudding chia z mlekiem kokosowym
Do przygotowania puddingu chia możesz użyć zarówno mleka kokosowego, jak i śmietanki czy zwykłego mleka. Pudding możesz wzbogacić również o odrobinkę oleju kokosowego czy MCT.
Moim ulubionym zestawieniem dla puddingu chia jest jednak:
- 2/5 mleka kokosowego
Wybierz mleczko kokosowe mające w składzie kokos i wodę, nic ponadto. Najczęściej używam tego mleka kokosowego. - 2/5 mleka 3,2% bez laktozy
- 1/5 śmietanki 30% (ewentualnie 36%)
Takie proporcje proponuję Ci zatem w przepisie na chiankę. Możesz jednak użyć również samego mleka kokosowego czy też samej śmietanki. Wpłynie to jednak znacząco na makro całości.
Nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli CHIA
Nasiona Chia to bogactwo błonnika i kwasów omega-3. Dostarczą Ci wysokiej jakości białka, mogą wpłynąć pozytywnie na pracę układu trawiennego i kondycję skóry. Zdecydowanie warto jest uwzględnić w diecie keto (i nie tylko). Zacząć możesz właśnie od tego fit puddingu chia na bazie mleczka kokosowego. Zawsze mam w kuchennej szufladzie te nasiona chia.
Zapraszam Cię do przepisu na przepyszny pudding chia!
Przepis na pudding chia znajdziesz również w książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Premiera już we wrześniu. Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
KETO pudding chia z mleczkiem kokosowym - przygotowanieMleko kokosowe, śmietankę, mleko i wybrany zamiennik cukru zagrzej (w garnuszku lub mikrofalówce) i dokładnie wymieszaj. Do płynnych składników dodaj nasiona chia. |
2
Gotowe!
|
KETO Pudding chia z owocami - chłodzeniePozostaw naczynie z puddingiem w temperaturze pokojowej i co kilka minut mieszaj masę, aż do momentu, gdy nasiona chia napęcznieją i wypełnią całe naczynie, a masa osiągnie temperaturę pokojową. Wówczas przełóż pudding do słoiczków, zakręć i schowaj do lodówki. |
3
Gotowe!
|
Chianka - dekorowanieTuż przed podaniem dekoruj pudding chia wybranymi owocami. |