Składniki:
-
1kg łopatki wieprzowej
-
2 duże cebule (na dno naczynia)
-
100ml wytrawnego wina (białego lub czerwonego)
-
SOLANKA
-
150g soli
-
1,5l wody
-
MARYNATA
-
3 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
-
2 łyżeczki soli himalajskiej
-
2 łyżeczki ksylitolu
-
2 łyżeczki papryki słodkiej
-
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
-
1/2 łyżeczki kuminu
-
1/4 łyżeczki chilli
-
1/4 łyżeczki cynamonu
O przepisie:
Amerykańska szarpana wieprzowina, czyli Pulled Pork w mojej keto-interpretacji ?To przepis, o który pytaliście już kilkukrotnie na fanpage’u. Nie jest to szybki w przygotowaniu (głównie ze względu na marynowanie), ale zdecydowanie warty poświęconego czasu ?
Szarpana wieprzowina u nas w domu to danie obowiązkowe zawsze wtedy, gdy totalnie nie mamy czasu czy weny na posiłki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki (na przykład warstwowej w słoiku) czy do kanapek z oopsie bread.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
12H
|
Przygotuj solankę – 150g soli rozpuść w 1,5 litra wody. Łopatkę wieprzową umyj, osuszysz i przełóż do dużej miski (szklanej lub metalowej). Zalej mięso solanką (powinna przykryć całe) i odstaw na noc do lodówki. |
2
Gotowe!
10M
|
Rano przygotuj marynatę (przyprawy sugeruję zmiksować ze sobą i wymieszać z oliwą). Mięso wyjmij z solanki, osusz i dokładnie nasmaruj marynatą. |
3
Gotowe!
4H
|
Cebulę obierz, przekrój na pół i wyłóż na dno zamykanego żaroodpornego naczynia. Wlej czerwone wino i na cebulę wyłóż zamarynowaną łopatkę. Przykryj naczynie pokrywką i odstaw na kilka godzin. |
4
Gotowe!
6H40M
|
Włóż zamknięte naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut (by zamknąć pory mięsa). Następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz kolejnych 6 godzin. Wyjmij naczynie z piekarnika i daj mięsu odpocząć 15-20 minut. |
5
Gotowe!
10M
|
Wyłóż mięso do głębokiej miski / na pokrywkę naczynia żaroodpornego i „poszarp” dwoma widelcami (możesz poszarpać od razu całość lub tylko część, a resztę po odgrzaniu na kolejny dzień). Podawaj samodzielnie, z dodatkiem surówki lub w formie sałatki ze świeżymi warzywami i sosem koktajlowym. |