Szarpana wieprzowina
Amerykańskie Pulled Pork w wersji bez dodatku cukru

1 0
Szarpana wieprzowina

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1kg łopatki wieprzowej
2 duże cebule (na dno naczynia)
100ml wytrawnego wina (białego lub czerwonego)
SOLANKA
150g soli
1,5l wody
MARYNATA
3 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
2 łyżeczki soli himalajskiej
2 łyżeczki ksylitolu
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki cynamonu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

760
Kcal
41
B [g]
66
T [g]
~2,5
W [g] netto
Cechy:
  • 23H
  • Porcji: 4
  • Medium

Składniki:

  • SOLANKA

  • MARYNATA

O przepisie:

Udostępnij

Amerykańska szarpana wieprzowina, czyli Pulled Pork w mojej keto-interpretacji ?To przepis, o który pytaliście już kilkukrotnie na fanpage’u. Nie jest to szybki w przygotowaniu (głównie ze względu na marynowanie), ale zdecydowanie warty poświęconego czasu ?

Szarpana wieprzowina u nas w domu to danie obowiązkowe zawsze wtedy, gdy totalnie nie mamy czasu czy weny na posiłki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki (na przykład warstwowej w słoiku) czy do kanapek z oopsie bread.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
12H

Przygotuj solankę – 150g soli rozpuść w 1,5 litra wody. Łopatkę wieprzową umyj, osuszysz i przełóż do dużej miski (szklanej lub metalowej). Zalej mięso solanką (powinna przykryć całe) i odstaw na noc do lodówki.

2
Gotowe!
10M

Rano przygotuj marynatę (przyprawy sugeruję zmiksować ze sobą i wymieszać z oliwą). Mięso wyjmij z solanki, osusz i dokładnie nasmaruj marynatą.

3
Gotowe!
4H

Cebulę obierz, przekrój na pół i wyłóż na dno zamykanego żaroodpornego naczynia. Wlej czerwone wino i na cebulę wyłóż zamarynowaną łopatkę. Przykryj naczynie pokrywką i odstaw na kilka godzin.

4
Gotowe!
6H40M

Włóż zamknięte naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut (by zamknąć pory mięsa). Następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz kolejnych 6 godzin. Wyjmij naczynie z piekarnika i daj mięsu odpocząć 15-20 minut.

5
Gotowe!
10M

Wyłóż mięso do głębokiej miski / na pokrywkę naczynia żaroodpornego i „poszarp” dwoma widelcami (możesz poszarpać od razu całość lub tylko część, a resztę po odgrzaniu na kolejny dzień). Podawaj samodzielnie, z dodatkiem surówki lub w formie sałatki ze świeżymi warzywami i sosem koktajlowym.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Ciasteczka maślane 1
Poprzedni
Ciasteczka maślane
Marinara Meatballs
Następny
Marinara Meatballs, czyli kulki mięsne w sosie pomidorowym
Ciasteczka maślane 2
Poprzedni
Ciasteczka maślane
Marinara Meatballs
Następny
Marinara Meatballs, czyli kulki mięsne w sosie pomidorowym