2 0
Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
900g surowych żeberek wieprzowych
600g ogórków kiszonych litrowy słoik
2 średnie marchewki
2 cebule
1 korzeń pietruszki
ćwiartka selera
ćwierć główki kapusty
3 ząbki czosnku
4 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
do smaku soli (ok. 3 łyżeczek)
80-100 ml śmietanki 30%
1 pęczek koperku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

520
Kcal
24
B [g]
~3
W [g]
44
T [g]

Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym

Niskowęglowodanowa, syta zupa LCHF

Cechy:
Kuchnia:

Tradycyjny smak kwaśnej zupy ogórkowej w niskowęglowodanowym wydaniu

  • 2H
  • Porcji: 6
  • Medium

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Ogórkowa jest jedną z moich absolutnie ulubionych zup. Odpowiednio kwaśna, najlepiej z domowych ogórków kiszonych, gotowana na żeberku wieprzowym – w smaku marzenie. Bogata w potrzebne w diecie ketogenicznej kiszonki, zawiera rekordowo mało węglowodanów. Rozgrzeje Was w nadchodzące mroźne, zimowe dni ?❄️☃️

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Przygotowanie składników ketogenicznej zupy ogórkowej

Żeberka umyj i pokrój wzdłuż kostek. Jarzynkę umyj, obierz marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę opal nad palnikiem gazowym lub zapiecz w piekarniku. Przygotowane składniki przełóż do garnka, dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku. Dodaj 2 łyżeczki soli i zalej wodą do pełnego zakrycia składników (ok. 3 litrów wody).

2
Gotowe!
1H30M

Gotuj przez min. 1,5 godziny pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij z wywaru żeberka i warzywa. Przelej wywar przez sito i do powstałego bulionu dodaj żeberka, zblendowane/zmiksowane ogórki kiszone oraz wodę z ogórków.

3
Gotowe!
15M

Gotuj przez kolejnych 15 minut, następnie dodaj śmietankę (aby na pewno nie zwarzyła się, przelej do kubeczka chochelkę zupy, dodaj śmietankę, wymieszaj i przelej z powrotem do garnka z zupą). Gotuj jeszcze chwilkę, dosól i dopraw do smaku, a na sam koniec gotowania dodaj posiekany pęczek koperku.

4
Gotowe!

Jeśli nie pilnujesz ściśle zawartości węglowodanów lub masz zapas z poprzednich posiłków, do zupy możesz dodać pokrojoną/tartą marchewkę (1 średnia gotowana marchewka to 6g węglowodanów).

Na talerz nakładaj po żeberku i zalewaj zupą. Możesz również zawekować zupę w słoiczkach (razem z żeberkami).

Smacznego ❤️?

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Ketogeniczne muffinki z owocami leśnymi
Poprzedni
Muffinki z owocami leśnymi
sos tatarski
Następny
Sos tatarski (tatarskou omáčkou)
Ketogeniczne muffinki z owocami leśnymi
Poprzedni
Muffinki z owocami leśnymi
sos tatarski
Następny
Sos tatarski (tatarskou omáčkou)