Składniki:
-
Zupa ogórkowa
-
1kg surowych żeberek wieprzowych
-
1 litrowy słoik ogórków kiszonych
-
3 litry wodyprzegotowanej lub filtrowanej
-
2 marchewki
-
2 cebule
-
1 pietruszka
-
pół małego selera
-
3 ząbki czosnku
-
4 listki laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
1 mała suszona papryczka chilli lub kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
-
do smaku soliok. 3 łyżeczek
-
100 ml śmietanki 30%
-
1 pęczek koperku
O przepisie:
Czy znasz chociaż jedną osobę, która nie lubi zupy ogórkowej? Idealnie kwaskowa zupa, zrównoważona śmietaną, gotowana na domowych ogórkach kiszonych i żeberkach wieprzowych. Kiszonki, których tak bardzo potrzebują nasze jelita i niska zawartość węglowodanów sprawiają, że klasyczna ogórkowa idealnie sprawdzi się diecie keto. I jest jedną z Waszych ulubionych i najpopularniejszych keto zup na blogu!
W wersji keto oczywiście rezygnuję z ziemniaków, ale jeżeli jesteś w LCHF, to śmiało możesz je dodać. Jeśli nie oszczędzasz tak mocno węglowodanów to samo możesz zrobić z ugotowaną w wywarze marchewką.
Dobrym pomysłem jest również wekowanie zupy ogórkowej. Jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️
Przepis na zupę ogórkową znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Edit. Przepis na keto zupę ogórkową powstał w listopadzie 2016. Lata później doczekał się aktualizacji. 😃
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
2H
|
Zupa ogórkowa - przygotowanie bulionuUmyte żeberka pokrój na mniejsze kawałki i umieść w dużym garnku. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, pokrój na mniejsze części i dorzuć do żeberek. Dodaj czosnek i opaloną palnikiem lub na patelni cebulę. Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, papryczkę chilli lub pieprz. Całość gotuj pod przykryciem przez półtora godziny. |
2
Gotowe!
|
KETO zupa ogórkowa - gotowanieNastępnie wyjmij z bulionu żeberka oraz warzywa. Przelej rosół przez sito do podobnej wielkości garnka. Dołóż żeberka. Na końcu posól zupę do smaku i gotuj jeszcze przez 15 minut. Dodaj posiekany koperek i zamieszaj. Na talerz nakładaj po żeberku i zalewaj zupą. Możesz również zawekować zupę w słoiczkach (razem z żeberkami). |
3
Gotowe!
|
Wekowanie zupy ogórkowejPrzygotowaną według przepisu zupę ogórkową poporcjuj i przełóż do umytych oraz sparzonych słoików i zamknij nakrętki. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych). Postaw słoiczki z zupą ogórkową na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 30 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Tak przygotowaną zupę przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. Jeśli zupę ogórkową planujesz zjeść w ciągu kilku dni to wystarczy, że gorące danie zamkniesz w słoiczku i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak przygotowana zupa powinna wytrzymać ok. tygodnia. |