0 0
Grzane Wino 🍇 BEZ CUKRU

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
750 ml czerwonego, wytrawnego wina
1 mała pomarańcza
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika Domową przyprawę możesz zastąpić gotową mieszanką do wina bez cukru
1 szczypta mielonego cynamonu
4 plastry imbiru (grubości ok. 2 mm)
~10 goździków
4 laski cynamonu
2 gwiazdki anyżu
do smaku erytrolu lub ksylitolu niewliczone w makro, u mnie 2 łyżki

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

175
Kcal
0
B [g]
0
T [g]
9
W [g] netto

Grzane Wino 🍇 BEZ CUKRU

Popularny grzaniec w wersji bez dodatku cukru

Cechy:
  • 10M
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Choć marzę już o wiośnie, wciąż towarzyszy nam jesienno-zimowa aura. Dlatego dziś podrzucam przepis na domowego grzańca BEZ CUKRU. Przenieśmy się na chwilę na bożonarodzeniowe jarmarki w Niemczech i zasmakujmy pysznego grzanego wina (tylko w wersji o zdecydowanie lepszym składzie 😉).

Uwaga. Alkohol sam w sobie ma znikome wartości odżywcze, więc nie zastąpi pełnoprawnego posiłku. Jeśli unikasz alkoholu, wino możesz zastąpić bezalkoholowym, otrzymując pyszny, rozgrzewający napój. Jeśli masz ochotę na drinka alkoholowego, pamiętaj, że umiar ma znaczenie. Z mojego doświadczenia warto również w trakcie spożywania alkoholu zadbać również o wysokotłuszczowy posiłek / przekąskę.

Makro netto w przepisie na grzane wino bez cukru nie zawiera wybranego słodzika (w przypadku ksylitolu warto doliczyć kcal, w przypadku erytrolu nie ma to znaczenia) oraz zostało wyliczone przy założeniu zjedzenia imbiru i pomarańczy użytych do przepisu. Jeśli jednak tego nie zrobisz, kubek grzańca będzie zawierał nie więcej, niż 5g węglowodanów i ok. 20 kcal mniej.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

Przygotowanie składników do grzańca bez cukru

Pomarańczę wyszoruj, sparz i pokrój na 4 plastry. Każdy z plastrów przekrój na pół. Imbir obierz i pokrój na plastry.
Do rondla wlej wino, dodaj mieszankę przypraw (domową lub gotową przyprawę do grzanego wina / piernika, bez cukru i mąki pszennej), mielony cynamon, anyż i wybrany słodzik.

2
Gotowe!
3M

Podgrzewanie grzanego wina

Podgrzewaj wino wraz z przyprawami na wolnym ogniu, delikatnie mieszając. Gdy wino będzie już ciepłe - spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej erytrolu, bądź ksylitolu. Nie możesz dopuścić do zagotowania wina. Gdy grzane wino osiągnie 80°C (warto sprawdzić termometrem cukierniczym) lub po prostu zacznie parować, zdejmij garnek z ognia.

3
Gotowe!

Podawanie grzanego wina bez cukru

Do 4 kubeczków włóż po plastrze pomarańczy (możesz dekoracyjnie naszpikować je goździkami), plastrze imbiru i lasce cynamonu. Grzane wino rozlej przez sitko do kubeczków.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Dżem Bez Cukru
Poprzedni
Dżem jagodowy 🫐 z rozmarynem BEZ CUKRU
Domowe Bounty Bez Cukru
Następny
Batony kokosowe 🥥 BEZ CUKRU
Dżem Bez Cukru
Poprzedni
Dżem jagodowy 🫐 z rozmarynem BEZ CUKRU
Domowe Bounty Bez Cukru
Następny
Batony kokosowe 🥥 BEZ CUKRU