Składniki:
-
750 ml czerwonego, wytrawnego wina
-
1 mała pomarańcza
-
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernikaDomową przyprawę możesz zastąpić gotową mieszanką do wina bez cukru
-
1 szczypta mielonego cynamonu
-
4 plastry imbiru (grubości ok. 2 mm)
-
~10 goździków
-
4 laski cynamonu
-
2 gwiazdki anyżu
-
do smaku erytrolu lub ksylitoluniewliczone w makro, u mnie 2 łyżki
O przepisie:
Choć marzę już o wiośnie, wciąż towarzyszy nam jesienno-zimowa aura. Dlatego dziś podrzucam przepis na domowego grzańca BEZ CUKRU. Przenieśmy się na chwilę na bożonarodzeniowe jarmarki w Niemczech i zasmakujmy pysznego grzanego wina (tylko w wersji o zdecydowanie lepszym składzie 😉).
Uwaga. Alkohol sam w sobie ma znikome wartości odżywcze, więc nie zastąpi pełnoprawnego posiłku. Jeśli unikasz alkoholu, wino możesz zastąpić bezalkoholowym, otrzymując pyszny, rozgrzewający napój. Jeśli masz ochotę na drinka alkoholowego, pamiętaj, że umiar ma znaczenie. Z mojego doświadczenia warto również w trakcie spożywania alkoholu zadbać również o wysokotłuszczowy posiłek / przekąskę.
Makro netto w przepisie na grzane wino bez cukru nie zawiera wybranego słodzika (w przypadku ksylitolu warto doliczyć kcal, w przypadku erytrolu nie ma to znaczenia) oraz zostało wyliczone przy założeniu zjedzenia imbiru i pomarańczy użytych do przepisu. Jeśli jednak tego nie zrobisz, kubek grzańca będzie zawierał nie więcej, niż 5g węglowodanów i ok. 20 kcal mniej.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Przygotowanie składników do grzańca bez cukruPomarańczę wyszoruj, sparz i pokrój na 4 plastry. Każdy z plastrów przekrój na pół. Imbir obierz i pokrój na plastry. |
2
Gotowe!
3M
|
Podgrzewanie grzanego winaPodgrzewaj wino wraz z przyprawami na wolnym ogniu, delikatnie mieszając. Gdy wino będzie już ciepłe - spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej erytrolu, bądź ksylitolu. Nie możesz dopuścić do zagotowania wina. Gdy grzane wino osiągnie 80°C (warto sprawdzić termometrem cukierniczym) lub po prostu zacznie parować, zdejmij garnek z ognia. |
3
Gotowe!
|
Podawanie grzanego wina bez cukruDo 4 kubeczków włóż po plastrze pomarańczy (możesz dekoracyjnie naszpikować je goździkami), plastrze imbiru i lasce cynamonu. Grzane wino rozlej przez sitko do kubeczków. |