Składniki:
-
1 kg mięsa wołowego z kością
-
1 duża marchew
-
1 korzeń pietruszki
-
kawałek imbiru wielkości kciuka
-
4 ząbki czosnku
-
1 papryczka chilli
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżka soli
-
300 g makaronu z cukinii
-
1 kapusta pak choi
-
4 jajka
-
2 łyżeczki sosu rybnego
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1/2 limonki
-
30 g suszonych grzybów shitake
-
2 łyżki czarnego sezamu
-
szczypior do dekoracji
-
chilli do dekoracji
-
20 g kiełków fasoli mung
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
do smaku oleju sezamowego
O przepisie:
W długie zimowe dni każdy marzy o odrobinie ciepła. To przynieść może przepyszny, orientalny bulion mięsny pochodzący z Japonii, który rozgrzeje Cię jak żaden inny!
W tradycyjnym przepisie, oprócz mięsa, jajek i warzyw, spotkasz cienki, pszenny makaron Ramen.Ja proponuję Ci jego zastąpienie makaronem z cukinii, by spełniał wymogi diety ketogenicznej.
Ta popularna w ostatnich latach zupa RAMEN perfekcyjnie pełna jest umami!
Dobrym pomysłem jest również wekowanie ramenu. Jak to zrobić? Wskazówki znajdziesz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️
Proporcje BWT są mniej standardowe w porównaniu do innych przepisów – 50% kcal pochodzi z tłuszczy. Jeśli potrzebujesz podnieść te wartości, zamień pręgę wołową na szponder z kością.
Przepis na ramen znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
20M
|
KETO Ramen - przygotowanie bulionuMięso umyj i włóż do garnka. Dodaj dokładnie umytą marchewkę oraz pietruszkę. Cebulę opal w palnikiem piekarniku lub (tak żeby skórka stała się czarna) i dodaj do garnka wraz z obranymi ząbkami czosnku, pokrojonym na 2- 3 części imbirem, solą, zielem angielskim oraz chilli. ( jako zamiennika możesz użyć kilku ziaren czarnego pieprzu). |
2
Gotowe!
6H
|
KETO Ramen - gotowanieZalej wodą do przykrycia i gotuj na wolnym ogniu przez 6 godzin raz na jakiś czas mieszając. Na początku gotowania nie zapomnij o zbieraniu szumowin. |
3
Gotowe!
1H
|
KETO Ramen - przygotowanie grzybów shitakeGrzyby shitake umieść w misce, zalej ciepłą wodą i odstaw. |
4
Gotowe!
5M
|
KETO Ramen - doprawianie bulionuUgotowany bulion przelej przez sito do mniejszego garnka. Możesz dolać odrobinę wody. Dodaj sos sojowy, sok z połowy limonki i sos rybny po czym zagotuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub sosu sojowego (uwaga na węglowodany w sosie sojowym). |
5
Gotowe!
15M
|
KETO Ramen - przygotowanie do podaniaMięso z rosołu poszarp widelcami i wyłóż do miseczek. Warzywa i kości pozostałe z rosołu- wyrzuć. Jajka ugotuj na twardo lub pół-twardo (3 minuty od zagotowania wody w garnku). Zrób makaron z cukini ścierając ją na tarce julienne lub na spiralizatorze.. Pak Choi posiekaj. Kapustę i cukinię podsmaż wspólnie pod przykryciem na odrobinie oliwy. Grzyby odsącz i potnij na drobne paseczki. Do miseczek wyłóż cukinię, pak choi, grzyby shitake, kiełki fasoli mung, przekrojone na pół jajka i plasterki chilli. Zalej wszystko bulionem, skrop olejem sezamowym. Całość czarnym sezamem i szczypiorem. |
6
Gotowe!
|
Wekowanie (tyndalizacja) ramenuPrzygotowany wg przepisu ramen poporcjuj (samą zupę lub zupę i mięso, pomiń krok 3 i 5), przełóż do umytych oraz sparzonych słoików i zamknij nakrętki. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych). Postaw słoiczki z ramenem na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić ramen przez cały proces dwudniowej tyndalizacji. Tak przygotowany ramen przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃 Jeśli ramen planujesz zjeść w ciągu kilku dni to wystarczy, że gorącą zupę zamkniesz w słoiczku i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak ramen powinien wytrzymać ok. tygodnia. Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. |