1 0
RAMEN, czyli bulion w orientalnej odsłonie 🍜

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1 kg mięsa wołowego z kością
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki
kawałek imbiru wielkości kciuka
4 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
300 g makaronu z cukinii
1 kapusta pak choi
4 jajka
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 limonki
30 g suszonych grzybów shitake
2 łyżki czarnego sezamu
szczypior do dekoracji
chilli do dekoracji
20 g kiełków fasoli mung
1 łyżka oliwy z oliwek
do smaku oleju sezamowego

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

553
Kcal
62
B [g]
31
T [g]
6
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

RAMEN, czyli bulion w orientalnej odsłonie 🍜

Japoński bulion mięsny w wersji KETO / LCHF

Cechy:
  • 7H10M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

W długie zimowe dni każdy marzy o odrobinie ciepła. To przynieść może przepyszny, orientalny bulion mięsny pochodzący z Japonii, który rozgrzeje Cię jak żaden inny!

W tradycyjnym przepisie, oprócz mięsa, jajek i warzyw, spotkasz cienki, pszenny makaron Ramen.Ja proponuję Ci jego zastąpienie makaronem z cukinii, by spełniał wymogi diety ketogenicznej.

Ta popularna w ostatnich latach zupa RAMEN perfekcyjnie pełna jest umami!

Dobrym pomysłem jest również wekowanie ramenu. Jak to zrobić? Wskazówki znajdziesz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️

Proporcje BWT są mniej standardowe w porównaniu do innych przepisów – 50% kcal pochodzi z tłuszczy. Jeśli potrzebujesz podnieść te wartości, zamień pręgę wołową na szponder z kością.

Przepis na ramen znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
20M

KETO Ramen - przygotowanie bulionu

Mięso umyj i włóż do garnka. Dodaj dokładnie umytą marchewkę oraz pietruszkę. Cebulę opal w palnikiem piekarniku lub (tak żeby skórka stała się czarna) i dodaj do garnka wraz z obranymi ząbkami czosnku, pokrojonym na 2- 3 części imbirem, solą, zielem angielskim oraz chilli. ( jako zamiennika możesz użyć kilku ziaren czarnego pieprzu).

2
Gotowe!
6H

KETO Ramen - gotowanie

Zalej wodą do przykrycia i gotuj na wolnym ogniu przez 6 godzin raz na jakiś czas mieszając. Na początku gotowania nie zapomnij o zbieraniu szumowin.

3
Gotowe!
1H

KETO Ramen - przygotowanie grzybów shitake

Grzyby shitake umieść w misce, zalej ciepłą wodą i odstaw.

4
Gotowe!
5M

KETO Ramen - doprawianie bulionu

Ugotowany bulion przelej przez sito do mniejszego garnka. Możesz dolać odrobinę wody. Dodaj sos sojowy, sok z połowy limonki i sos rybny po czym zagotuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub sosu sojowego (uwaga na węglowodany w sosie sojowym).

5
Gotowe!
15M

KETO Ramen - przygotowanie do podania

Mięso z rosołu poszarp widelcami i wyłóż do miseczek. Warzywa i kości pozostałe z rosołu- wyrzuć.

Jajka ugotuj na twardo lub pół-twardo (3 minuty od zagotowania wody w garnku).

Zrób makaron z cukini ścierając ją na tarce julienne lub na spiralizatorze.. Pak Choi posiekaj. Kapustę i cukinię podsmaż wspólnie pod przykryciem na odrobinie oliwy.

Grzyby odsącz i potnij na drobne paseczki.

Do miseczek wyłóż cukinię, pak choi, grzyby shitake, kiełki fasoli mung, przekrojone na pół jajka i plasterki chilli. Zalej wszystko bulionem, skrop olejem sezamowym. Całość czarnym sezamem i szczypiorem.

6
Gotowe!

Wekowanie (tyndalizacja) ramenu

Przygotowany wg przepisu ramen poporcjuj (samą zupę lub zupę i mięso, pomiń krok 3 i 5), przełóż do umytych oraz sparzonych słoików i zamknij nakrętki. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych).

Postaw słoiczki z ramenem na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić ramen przez cały proces dwudniowej tyndalizacji.

Tak przygotowany ramen przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃

Jeśli ramen planujesz zjeść w ciągu kilku dni to wystarczy, że gorącą zupę zamkniesz w słoiczku i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak ramen powinien wytrzymać ok. tygodnia.

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Bita śmietana z czekoladą i owocami 1
Poprzedni
Bita śmietana z czekoladą i owocami
Keto pizza na serowym spodzie
Następny
KETO Pizza 🍕 Prosciutto Crudo e Rucola
Bita śmietana z czekoladą i owocami 2
Poprzedni
Bita śmietana z czekoladą i owocami
Keto pizza na serowym spodzie
Następny
KETO Pizza 🍕 Prosciutto Crudo e Rucola