1 0
Keto GOFRY 🧇

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO GOFRY
4 jajka
20g mielonych migdałów 2 łyżki
10g masła orzechowego 100% 1 łyżeczka
6g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12g miękkiego masła 1 łyżka
1 szczypta suszonej wanilii
1 szczypta soli
do smaku erytrolu lub ksylitolu w pudrze u mnie 1 płaska łyżka
olej kokosowy lub masło klarowane do natłuszczenia gofrownicy

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

37
B [g]
52
T [g]
11
W [g]
661
kcal
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Keto GOFRY 🧇

KETO gofry bez cukru i mąki pszennej

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • Przepisy KETO WEGE
  • 20M
  • Porcji: 1
  • Średni

Składniki:

  • KETO GOFRY

O przepisie:

Udostępnij

Jak przygotować smaczne KETO gofry bez dodatku mąki pszennej? To pytanie towarzyszyło mi od dawna, a przynajmniej od momentu, w którym zaopatrzyłam się w gofrownicę.

KETO gofry z masłem orzechowym 🥜

Od tamtej pory testowałam różne opcje keto gofrów. W tym przepisie znajdziesz najlepsze, klasyczne, jasne gofry o waniliowo-orzechowym aromacie. Za ich chrupkość odpowiada mocno rozgrzana gofrownica i niewielka ilość mąki ziemniaczanej, pomimo której zastosowania, gofry spełniają wymogi diety KETO! Musisz ich spróbować.

Z czym podać KETO gofry? 🍓

Gofry możesz podać samodzielnie lub z dodatkami. Świetnie w tej roli sprawdzi się Bita śmietana z czekoladą i owocami, krem czekoladowy czyli Domowa nutella bez cukru lub dżem bez cukru, na przykład ten: Dżem jagodowy 🫐 z rozmarynem BEZ CUKRU. Wybór należy do Ciebie!

KETO gofry – ile porcji? 🧇

Podane w przepisie gofry starczą na 2-krotne (w małej gofrownicy) lub 3-krotne (w waflownicy) pieczenie. Uznaję je za jedną porcję, ale z powodzeniem możesz podzielić całość na 2-3 porcje i podać z dodatkami.

Edit. Przepis na KETO gofry powstał w marcu 2021. Rok później doczekał się aktualizacji. 😃

 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
20M

KETO Gofry - przygotowanie

Mocno rozgrzej gofrownicę i delikatnie zwilż ją tłuszczem. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka ubij z odrobiną ksylitolu lub erytrolu w pudrze do uzyskania puszystego, jasnożółtego kremu. Dodaj masło i ubijaj jeszcze chwilę.

Do białek dodaj żółtka i pozostałe składniki. Wymieszaj całość delikatnie, ale dokładnie. Odstaw na kilka minut.

2
Gotowe!
5M

KETO gofry - pieczenie

Ciasto na gofry rozprowadź delikatnie po dolnej części gofrownicy, tak by ciasto przykryło dno, ale nie wylewało się. Zapiekaj przynajmniej kilka minut, do zrumieniania z obu stron. Następnie przygotuj kolejną porcję.

Podawaj ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO Carbonara - makaron z cukinii
Poprzedni
KETO Carbonara 🥓
Chipsy serowe
Następny
Chipsy serowe 🧀
KETO Carbonara - makaron z cukinii
Poprzedni
KETO Carbonara 🥓
Chipsy serowe
Następny
Chipsy serowe 🧀