0 0
Jajecznica ze szparagami 🍳

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Jajecznica z zielonymi szparagami
10 szparagów
1/2 małej cebuli
6 jajek
20g masła
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

376
Kcal
25,8
B [g]
27
T [g]
5,8
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Jajecznica ze szparagami 🍳

Jajka smażone z zielonymi szparagami

Cechy:
Kuchnia
  • 20M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • Jajecznica z zielonymi szparagami

O przepisie:

Udostępnij

Po szparagach grillowanych w boczku czy łososiu pieczonym ze szparagami, czas na kolejny sezonowy posiłek na bazie szparagów. W roli głównej jajecznica z zielonymi szparagami. Korzystajcie póki na sklepowych półkach nie brakuje tego bogactwa kwasu foliowego i witamin! 😉

W przepisie możesz również użyć białych szparagów, pamiętaj jednak by wcześniej je obrać.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Jajecznica ze szparagami - przygotowanie szparagów

Szparagi umyj i osusz. Odłam zdrewniałe końcówki i obierz szparagi obieraczką. Obieranie możesz pominąć wtedy, gdy masz pewność, że kupił_ś młode zielone szparagi.
Pokrój szparagi na mniejsze części.

2
Gotowe!

Jajecznica z zielonymi szparagami - smażenie

Masło rozpuść na patelni. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj szparagi i smaż wspólnie przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Szparagi powinny w tym czasie być już miękkie, ale nadal jędrne.

W międzyczasie roztrzep jajka z solą lub pieprzem. Zalej szparagi jajkami i mieszając smaż wspólnie do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Na koniec możesz dodać jeszcze odrobinę zimnego masła lub śmietanki, by jajka nie ścięły się za mocno.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Placki z cukinii
Poprzedni
Placki z cukinii 🥒
Stek z antrykotu
Następny
Stek z antrykotu 🥩
Placki z cukinii
Poprzedni
Placki z cukinii 🥒
Stek z antrykotu
Następny
Stek z antrykotu 🥩