Składniki:
-
Jajecznica z zielonymi szparagami
-
10 szparagów
-
1/2 małej cebuli
-
6 jajek
-
20g masła
-
sól i pieprz do smaku
O przepisie:
Po szparagach grillowanych w boczku czy łososiu pieczonym ze szparagami, czas na kolejny sezonowy posiłek na bazie szparagów. W roli głównej jajecznica z zielonymi szparagami. Korzystajcie, póki na sklepowych półkach nie brakuje tego bogactwa kwasu foliowego i witamin! 😉 Sezon na szparagi właśnie się zaczął!
W przepisie możesz również użyć białych szparagów, pamiętaj jednak by wcześniej je obrać.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Jajecznica ze szparagami - przygotowanie szparagówSzparagi umyj i osusz. Odłam zdrewniałe końcówki i obierz szparagi obieraczką. Obieranie możesz pominąć wtedy, gdy masz pewność, że kupił_ś młode zielone szparagi. |
2
Gotowe!
|
Jajecznica z zielonymi szparagami - smażenieMasło rozpuść na patelni. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj szparagi i smaż wspólnie przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Szparagi powinny w tym czasie być już miękkie, ale nadal jędrne. W międzyczasie roztrzep jajka z solą lub pieprzem. Zalej szparagi jajkami i mieszając smaż wspólnie do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Na koniec możesz dodać jeszcze odrobinę zimnego masła lub śmietanki, by jajka nie ścięły się za mocno. |