1 0
RATATUJ (Ratatouille) 🍆

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Ratatuj (Ratatouille)
300g cukinii (2 małe, mogą być różnokolorowe: zielona i żółta)
150g bakłażana (1 mały)
150g papryki (jedna sztuka lub mieszanka kilku kolorów)
400g pomidorów (3 małe, mogą być różnokolorowe)
4 łyżki oliwy
250 ml passaty
30g startego, twardego, dojrzewającego sera (na przykład Parmigiano Reggiano)
po szczypcie suszonych ziół: oregano, bazylii, tymianku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

225
Kcal
6
B [g]
17
T [g]
14
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

RATATUJ (Ratatouille) 🍆

WARZYWNY GULASZ RATATUJ (NIE TYLKO) W WERSJI KETO

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • Przepisy KETO WEGE
  • 1H50M
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

  • Ratatuj (Ratatouille)

O przepisie:

Udostępnij

Ratatouille (ratatuj) to przepyszny, prowansalski gulasz warzywny. W popkulturze spopularyzowała go zwłaszcza jedna z moich ulubionych animacji „Ratatuj” o jakże cudownym morale: „Każdy może gotować!”. Cieniutko pokrojone warzywa w aromatycznym sosie bajecznie wyglądają i świetnie smakują – tego ratatuj musisz spróbować!

Ratatuj (ratatouille) w wersji leniwej

W tym przepisie na ratatuj, warzywa kroimy na równe plastry i skrupulatnie układamy warstwami. Tak podane ratatuj robi ogromne wrażenie!
Po prawdzie jednak, francuskie ratatuj możesz przygotować także w wersji szybszej – krojąc warzywa w kostkę i gotując w sosie, przygotowanym zgodnie z przepisem.

Wekowanie ratatuj

Ratatuj (ratatouille) możesz również pasteryzować. Wówczas skróć czas pieczenia i wekuj zgodnie z opisem w ostatnim kroku przepisu.

Ratatuj, a dieta KETO

Jeśli na bloga trafiasz w poszukiwaniu przepisów diety KETO to odpowiedź brzmi tak: ratatuj w umiarkowanych ilościach możesz spożyć również w diecie niskowęglowodanowej i ketogenicznej. Traktuj ją jednak jako małą przekąskę lub dodatek do keto obiadu.

Data ostatniej aktualizacji przepisu na Ratatuj: 24.09.2022

Reklama składników, których używam do przygotowywania RATATUJ:

Przepis na RATATUJ (Ratatouille) znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30M

Ratatuj - przygotowanie warzyw

Warzywa umyj i osusz. Paprykę ugrilluj i obierz ze skórki. Każde z warzyw pokrój na cieniutkie plastry za pomocą noża lub szatkownicy do warzyw.

2
Gotowe!
20M

Przygotowanie Ratatouille (Ratatuj)

Wlej passatę do garnka, dodaj 3 łyżki oliwy, starty czosnek, zioła, ½ łyżeczki soli i pieprz według uznania. Całość podgrzej i wymieszaj ze sobą. Nasmaruj formę do tarty pozostałą oliwą, zwróć uwagę przede wszystkim na je boki. Na spód wylej sos pomidorowy i na nim układaj pokrojone w plastry warzywa (naprzemiennie, według schematu ze zdjęcia).

Całość dopraw solą i pieprzem i owiń w folię aluminiową.

3
Gotowe!
60M

Pieczenie KETO Ratatuj

Wstaw ratatuj do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz pod przykryciem przez 30 minut. Następnie ściągnij folię i piecz kolejnych 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika całość posyp startym serem!

4
Gotowe!

Wekowanie (pasteryzacja) ratatuj

Skróć czas pieczenia ratatuj do 20 minut. Następnie przełóż warzywa wraz z sosem do umytych oraz sparzonych słoików i zamknij nakrętki. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych). Postaw słoiczki z ratatuj na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Wyłącz piekarnik. Proces powtórz po 24 godzinach.

Tak przygotowane ratatuj. przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO batony orzechowe
Poprzedni
KETO batony z masłem orzechowym 🥜
Souvlaki (suwlaki) - oryginalne greckie szaszłyki
Następny
Souvlaki 🇬🇷
KETO batony orzechowe
Poprzedni
KETO batony z masłem orzechowym 🥜
Souvlaki (suwlaki) - oryginalne greckie szaszłyki
Następny
Souvlaki 🇬🇷
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here