0 0
KETO Ratatouille (Ratatuj) 🍆

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO Ratatouille
300g cukinii (2 małe, mogą być różnokolorowe: zielona i żółta)
150g bakłażana (1 mały)
150g papryki (jedna sztuka lub mieszanka kilku kolorów)
400g pomidorów (3 małe, mogą być różnokolorowe)
4 łyżki oliwy
250 ml passaty
30g startego, twardego, dojrzewającego sera (na przykład Parmigiano Reggiano)
po szczypcie suszonych ziół: oregano, bazylii, tymianku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

225
Kcal
6
B [g]
17
T [g]
14
W [g]

KETO Ratatouille (Ratatuj) 🍆

WARZYWNY GULASZ W WERSJI KETO

Cechy:
  • 90M
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

  • KETO Ratatouille

O przepisie:

Udostępnij

Ratatouille (ratatuj) to przepyszny, prowansalski gulasz warzywny. W popkulturze spopularyzowała go zwłaszcza jedna z moich ulubionych animacji „Ratatuj” o jakże cudownym morale: „Każdy może gotować!”. Proponuję Ci wersję ratatouille, którą w umiarkowanych ilościach możesz spożyć w diecie ketogenicznej. Traktuj ją jednak jako małą przekąskę lub dodatek do wysokotłuszczowego dania.

Przepis na Ratatouille znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30M

Przygotowanie KETO Ratatouille

Wlej passatę do garnka, dodaj 3 łyżki oliwy, starty czosnek, zioła, ½ łyżeczki soli i pieprz według uznania. Całość podgrzej i wymieszaj ze sobą. Nasmaruj formę do tarty pozostałą oliwą, zwróć uwagę przede wszystkim na je boki. Na spód wylej sos pomidorowy i na nim układaj pokrojone w plastry warzywa (naprzemiennie, według schematu ze zdjęcia).

Całość dopraw solą i pieprzem i owiń w folię aluminiową.

2
Gotowe!
60M

Pieczenie KETO Ratatouille

Wstaw ratatuj do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz pod przykryciem przez 30 minut. Następnie ściągnij folię i piecz kolejnych 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika całość posyp startym serem!

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Keto Skrzydełka
Poprzedni
Pikantne skrzydełka z salsą pomidorową 🌶
Kwaśnica ze skwarkami
Następny
Kwaśnica ze skwarkami 🍲
Keto Skrzydełka
Poprzedni
Pikantne skrzydełka z salsą pomidorową 🌶
Kwaśnica ze skwarkami
Następny
Kwaśnica ze skwarkami 🍲