Składniki:
-
Stek z antrykotu
-
200g antrykotuo marmurkowej strukturze
-
1 łyżka masła ghee
-
kilka gałązek rozmarynu
-
kilka ząbków czosnku
-
sól
-
pieprz
-
1 łyżka masła
O przepisie:
Po moim ulubionem steku z polędwicy wołowej, przyszedł czas na klasyczny, amerykański stek z antrykotu czyli „rib-eye”. Jeśli jesteś miłośniczką lub miłośnikiem wołowiny, ten przepis jest dla Ciebie!
Jak wybrać mięso do steka Rib-Eye?
Staraj się wybierać wołowinę ze sprawdzonych miejsc. Zasada jest prosta: im bardziej marmurkowe mięso – tym smaczniejszy stek. Tłuszcz widoczny jako „marmurek” podczas smażenia rozpuszcza się i dodaje soczystości wołowinie.
Ile czasu smażyć steka?
Musisz znać swoje preferencje odnośnie stopnia wysmażenia mięsa – od tego zależy długość jego smażenia.
Orientacyjny czas smażenia steka to:
- Rare – 2 minuty z każdej strony
- Medium rare – 3-4 minuty z każdej strony
- Medium – 4 minuty z każdej strony
- Medium well – 5 minut z każdej strony
- Well done – powyżej 6 minut z każdej strony
Jak doprawić steka?
Stek najlepiej smakuje gdy doprawia się je tylko solą i pieprzem – najlepiej młotkowanym lub świeżo zmielonym. Na samej patelni możesz dodać świeże zioła i czosnek, które dodadzą dodatkowego aromatu mięsu.
Z czym podać steka?
Możliwości jest sporo. Wybierz ulubioną sałatkę, masło czosnkowe czy chimichurri z przepisu na steka z polędwicy. Raczej wybieraj lżejsze dodatki, które nie przytłoczą steka.
Przepis na stek z antrykotu znajdziesz również w książce „Dieta keto. Najlepsze przepisy” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Stek z antrykotu - przygotowanie mięsaMięso umyj, powycinaj błony. Stek posól równomiernie z jednej strony (tej, na której będziesz smażyć). |
2
Gotowe!
10M
|
Stek z antrykotu- smażenie mięsaNa patelni (grillowej lub nieprzywierającej) mocno rozgrzej masło ghee. Dodaj gałązki rozmarynu i rozgniecione, nieobrane ząbki czosnku. Po wyłożeniu na patelnię, nie poruszaj mięsem, aby pozostało wilgotne. Po określonym czasie (w zależności od oczekiwanego stopnia wysmażenia, omówienie wyżej), posól drugą stronę i delikatnie odwróć steka łopatką. Smaż do oczekiwanego stopnia wysmażenia. |
3
Gotowe!
5M
|
Stek z antrykotu- podanie stekaZdejmij steka z patelni, dopraw świeżo mielonym pieprzem i odstaw na 5 minut - schowaj mięso pomiędzy dwa głębokie talerze lub przykryj folią aluminiową. Na koniec wyłóż na wierzch łyżkę masła. |