0 0
Stek z antrykotu 🥩

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Stek z antrykotu
200g antrykotu o marmurkowej strukturze
1 łyżka masła ghee
kilka gałązek rozmarynu
kilka ząbków czosnku
sól
pieprz
1 łyżka masła

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

758,3
Kcal
38,1
B [g]
67,3
T [g]
0
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Stek z antrykotu 🥩

KLASYCZNY STEK RIB-EYE

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • 20M
  • Porcji: 1
  • Łatwy

Składniki:

  • Stek z antrykotu

O przepisie:

Udostępnij

Po moim ulubionem steku z polędwicy wołowej, przyszedł czas na klasyczny, amerykański stek z antrykotu czyli „rib-eye”. Jeśli jesteś miłośniczką lub miłośnikiem wołowiny, ten przepis jest dla Ciebie!

Jak wybrać mięso do steka Rib-Eye?

Staraj się wybierać wołowinę ze sprawdzonych miejsc. Zasada jest prosta: im bardziej marmurkowe mięso – tym smaczniejszy stek. Tłuszcz widoczny jako „marmurek” podczas smażenia rozpuszcza się i dodaje soczystości wołowinie.

Ile czasu smażyć steka?

Musisz znać swoje preferencje odnośnie stopnia wysmażenia mięsa – od tego zależy długość jego smażenia.

Orientacyjny czas smażenia steka to:

  • Rare – 2 minuty z każdej strony
  • Medium rare – 3-4 minuty z każdej strony
  • Medium – 4 minuty z każdej strony
  • Medium well – 5 minut z każdej strony
  • Well done – powyżej 6 minut z każdej strony

Jak doprawić steka?

Stek najlepiej smakuje gdy doprawia się je tylko solą i pieprzem – najlepiej młotkowanym lub świeżo zmielonym. Na samej patelni możesz dodać świeże zioła i czosnek, które dodadzą dodatkowego aromatu mięsu.

Z czym podać steka?

Możliwości jest sporo. Wybierz ulubioną sałatkę, masło czosnkowe czy chimichurri z przepisu na steka z polędwicy. Raczej wybieraj lżejsze dodatki, które nie przytłoczą steka.

Przepis na stek z antrykotu znajdziesz również w książce „Dieta keto. Najlepsze przepisy” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

Stek z antrykotu - przygotowanie mięsa

Mięso umyj, powycinaj błony. Stek posól równomiernie z jednej strony (tej, na której będziesz smażyć).

2
Gotowe!
10M

Stek z antrykotu- smażenie mięsa

Na patelni (grillowej lub nieprzywierającej) mocno rozgrzej masło ghee. Dodaj gałązki rozmarynu i rozgniecione, nieobrane ząbki czosnku. Po wyłożeniu na patelnię, nie poruszaj mięsem, aby pozostało wilgotne. Po określonym czasie (w zależności od oczekiwanego stopnia wysmażenia, omówienie wyżej), posól drugą stronę i delikatnie odwróć steka łopatką. Smaż do oczekiwanego stopnia wysmażenia.

3
Gotowe!
5M

Stek z antrykotu- podanie steka

Zdejmij steka z patelni, dopraw świeżo mielonym pieprzem i odstaw na 5 minut - schowaj mięso pomiędzy dwa głębokie talerze lub przykryj folią aluminiową. Na koniec wyłóż na wierzch łyżkę masła.
Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem ulubionej sałatki lub sosu.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Placki z cukinii
Poprzedni
Placki z cukinii 🥒
KETO kokosanki
Następny
KETO Kokosanki 🥥
Placki z cukinii
Poprzedni
Placki z cukinii 🥒
KETO kokosanki
Następny
KETO Kokosanki 🥥
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here