0 0
Pikantne skrzydełka z salsą pomidorową 🌶

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Keto skrzydełka z kurczaka
1kg skrzydełek z kurczaka
3 łyżki oliwy
sok z 1 limonki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 posiekane ząbki czosnku
50ml wódki lub tequili
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka wędzonej papryki
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki suszonej kolendry
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki chilli
Salsa Pomidorowa
3 pomidory
½ małej czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
posiekane chilli do smaku
posiekana kolendra (łyżeczka suszonej lub garść świeżej)
sól do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

616
Kcal
99
B [g]
83
T [g]
10
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Pikantne skrzydełka z salsą pomidorową 🌶

Meksykańskie skrzydełka z kurczaka

  • 60M
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

  • Keto skrzydełka z kurczaka

  • Salsa Pomidorowa

O przepisie:

Udostępnij

Inspirowane kuchnią meksykańską skrzydełka z kurczaka o limonkowym aromacie, idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska czy keto obiad. Jeśli preferujesz pikantne smaki – ten przepis jest dla Ciebie!

Przepis na pikantne skrzydełka znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

Marynowanie pikantnych skrzydełek

Skrzydełka należy zamarynować dzień wcześniej w oliwie, soku z limonki, alkoholu, ksylitolu i przyprawach.

2
Gotowe!
15M

Przygotowanie salsy pomidorowej

Obrane pomidory ze skórki (możesz je sparzyć) pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Całość delikatnie podgrzej w garnku tak, by nie doprowadzić do wrzenia, a następnie odsącz, pozostawiając na sitku przez kilka minut. Przełóż do miseczki i dopraw.

3
Gotowe!
40M

Pieczenie skrzydełek po meksykański

Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej z skrzydełka z obu stron. Przełóż na blaszkę do pieczenia i posmaruj pozostałą marynatą. Piecz kilkukrotnie obracając w 180 stopniach, a na koniec podaj w towarzystwie salsy.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Sałatka z camembertem
Poprzedni
Sałatka z pieczonym camembertem 🥗
Kwaśnica ze skwarkami
Następny
Kwaśnica ze skwarkami 🍲
Sałatka z camembertem
Poprzedni
Sałatka z pieczonym camembertem 🥗
Kwaśnica ze skwarkami
Następny
Kwaśnica ze skwarkami 🍲