Składniki:
-
Keto skrzydełka z kurczaka
-
1kg skrzydełek z kurczaka
-
3 łyżki oliwy
-
sok z 1 limonki
-
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
4 posiekane ząbki czosnku
-
50ml wódki lub tequili
-
1 łyżka ksylitolu
-
1 łyżka wędzonej papryki
-
2 łyżeczki soli
-
½ łyżeczki suszonej kolendry
-
½ łyżeczki kuminu
-
½ łyżeczki chilli
-
Salsa Pomidorowa
-
3 pomidory
-
½ małej czerwonej cebuli
-
1 ząbek czosnku
-
posiekane chillido smaku
-
posiekana kolendra(łyżeczka suszonej lub garść świeżej)
-
sól do smaku
O przepisie:
Inspirowane kuchnią meksykańską skrzydełka z kurczaka o limonkowym aromacie, idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska czy keto obiad. Jeśli preferujesz pikantne smaki – ten przepis jest dla Ciebie!
Przepis na pikantne skrzydełka znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Marynowanie pikantnych skrzydełekSkrzydełka należy zamarynować dzień wcześniej w oliwie, soku z limonki, alkoholu, ksylitolu i przyprawach. |
2
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie salsy pomidorowejObrane pomidory ze skórki (możesz je sparzyć) pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Całość delikatnie podgrzej w garnku tak, by nie doprowadzić do wrzenia, a następnie odsącz, pozostawiając na sitku przez kilka minut. Przełóż do miseczki i dopraw. |
3
Gotowe!
40M
|
Pieczenie skrzydełek po meksykańskiRozgrzej patelnię i podsmaż na niej z skrzydełka z obu stron. Przełóż na blaszkę do pieczenia i posmaruj pozostałą marynatą. Piecz kilkukrotnie obracając w 180 stopniach, a na koniec podaj w towarzystwie salsy. |