Składniki:
-
Kurczak maślano-cytrynowy
-
2 filety z kurczaka(po 180g każdy)
-
½ łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią(mieszanki przypraw)
-
2 łyżki oliwy do smażenia
-
40g masła
-
2 ząbki czosnku
-
200g pomidorków koktajlowych
-
½ pęczka świeżej bazylii
-
1 łyżka świeżego oregano
-
½ cytryny
-
2 łyżki startego na grubych oczkach parmigiano reggiano(lub innego twardego sera dojrzewającego)
-
do smaku soli i pieprzu
-
do smaku płatków chilli
-
odrobina oliwy do smażenia lub masła klarowanego(do zwilżenia patelni)
O przepisie:
Pierś z kurczaka w aromatycznym sosie na bazie masła, pomidorów oraz ziół to zarówno bardzo smaczny, jak i jeden z mniej skomplikowanych w wykonaniu keto obiadów. Wysokobiałkowy, ale jednocześnie wysokotłuszczowy, spełnia wymogi diety low carb, keto i LCHF. Możesz podać go samodzielnie lub z makaronem z cukinii.
Przepis na kurczaka maślano-cytrynowego znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
35M
|
Przygotowanie piersi z kurczakaUmyj i oczyść mięso. Polędwiczki odkrój. Delikatnie rozbij lub ugnieć palcami pierś z kurczaka w najgrubszej jej części. Możesz ją również ponacinać. Całość kurczaka zamarynuj w oliwie, suszonych pomidorach, szczypcie soli i świeżo mielonego pieprzu. Odstaw na 30 minut, by mięso przeszło aromatem przypraw. |
2
Gotowe!
15M
|
Smażenie i podanie kurczakaNa rozgrzaną, zwilżoną oliwą lub masłem klarowanym patelnię połóż większe części kurczaka i smaż około 4-5 minut. Przełóż pierś na drugą stronę i na patelnię włóż mniejsze kawałki mięsa. Następnie dodaj sok z cytryny i smaż kolejne 4-5 minut obracając małe kawałki. Do kurczaka dołóż posiekany czosnek i masło. Kiedy masło się rozpuści dodaj pozostałe dodatki, czyli posiekane zioła, płatki chilli oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Wszystko dokładnie wymieszaj, pozostaw jeszcze na 2 minuty i przełóż na talerze. Danie posyp startym parmezanem. |