Pałki z kurczaka
Podudzia z kurczaka pieczone z papryką i cebulą

0 0
Pałki z kurczaka

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1,5 kg pałek z kurczaka
300g papryki czerwonej
300g cebuli
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
po 1/2 łyżeczki przypraw: ziół (np. majeranku i lubczyku), suszonej cebuli i suszonego czosnku
torebka / rękaw do pieczenia

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

782
Kcal
63
B [g]
54,6
T [g]
8,8
W [g]
Cechy:
Kuchnia:
  • 1H10M
  • Porcji: 4
  • Medium

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Mięso pochodzące z udek jest jednym z najbardziej tłustych w kurczaku, a przez to dobrze sprawdza się w diecie low carb, nawet bez dodatku tłustego, śmietanowego sosu, jak miało to miejsce w przepisie Pierś z kurczaka z mascarpone i pomidorami 🙂

Pieczone / duszone z cebulą i papryką pałki z kurczaka to danie nie tylko wysokotłuszowe, ale również nieskomplikowane w przygotowaniu, przez co nie raz stało się dla mnie wyjściem awaryjnym w sytuacji: „Ale mi się nie chce gotować…” – 10 minut przygotowania, godzinka w piekarniku i gotowy obiad dla 2 osób na dwa dni.

Uwaga: Mięso z kurczaka, nawet pochodzące z podudzia, nadal zawiera sporo białka. W przepisie ok. 62% kcal pochodzi z tłuszczy, co będzie akceptowalną proporcją dopiero po adaptacji do ketozy. W trakcie adaptacji z kolei, przy zastosowaniu przepisu, pozostałe posiłki powinny być zdecydowanie bardziej wysokotłuszczowe. Można również dodatkowo „podbić” tłuszcze i podać udka z masełkiem czosnkowym, które fantastycznie wzbogaci ich smak.

Jeśli zamiast podudzia zakupiłeś / zakupiłaś udka z kurczaka, również możesz użyć tego przepisu, lecz czas pieczenia wydłuży się o pół godziny

Wartości kaloryczne w porcji są w tym wypadku orientacyjne, lecz z niewielką granicą błędu – jak w przypadku każdego mięsa, trudno dokładnie oszacować stopień otłuszczenia i ostateczną proporcję makroskładników.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Udka z kurczaka umyj i przypraw papryką słodką, ziołami, solą i pieprzem.
W przypadku doprawiania mięsa szczególnie polecam wymieszanie wszystkich przypraw wcześniej i wspólne zmielenie ich w młynku, dzięki czemu równomiernie uda sie doprawić całość potrawy. Nie jest to jednak konieczne.
Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki / większe kawałki. Cebule pokrój na ćwiartki.

2
Gotowe!
1H

Przyprawione udka z warzywami włóż do torebki / rękawa do pieczenia. Piecz przez około 45 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie wyłóż udka wraz powstałą zalewą do otwartego naczynia i piecz kolejnych 15 minut.

3
Gotowe!

Podawaj samodzielnie, z dodatkiem masła czosnkowego i/lub z ulubioną sałatką suto skropioną oliwą lub olejem.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Coleslaw - surówka 1
Poprzedni
Coleslaw – surówka
Kurczak pieczony na soli
Następny
Kurczak marynowany w maślance
Coleslaw - surówka 2
Poprzedni
Coleslaw – surówka
Kurczak pieczony na soli
Następny
Kurczak marynowany w maślance