Składniki:
-
1,5 kg pałek z kurczaka
-
300g papryki czerwonej
-
300g cebuli
-
60 ml oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soli himalajskiej
-
1 łyżka papryki słodkiej
-
1/2 łyżeczki papryki ostrej
-
po 1/2 łyżeczki przypraw: ziół (np. majeranku i lubczyku), suszonej cebuli i suszonego czosnku
-
torebka / rękaw do pieczenia
O przepisie:
Mięso pochodzące z udek jest jednym z najbardziej tłustych w kurczaku, a przez to dobrze sprawdza się w diecie low carb, nawet bez dodatku tłustego, śmietanowego sosu, jak miało to miejsce w przepisie Pierś z kurczaka z mascarpone i pomidorami 🙂
Pieczone / duszone z cebulą i papryką pałki z kurczaka to danie nie tylko wysokotłuszowe, ale również nieskomplikowane w przygotowaniu, przez co nie raz stało się dla mnie wyjściem awaryjnym w sytuacji: „Ale mi się nie chce gotować…” – 10 minut przygotowania, godzinka w piekarniku i gotowy obiad dla 2 osób na dwa dni.
Uwaga: Mięso z kurczaka, nawet pochodzące z podudzia, nadal zawiera sporo białka. W przepisie ok. 62% kcal pochodzi z tłuszczy, co będzie akceptowalną proporcją dopiero po adaptacji do ketozy. W trakcie adaptacji z kolei, przy zastosowaniu przepisu, pozostałe posiłki powinny być zdecydowanie bardziej wysokotłuszczowe. Można również dodatkowo „podbić” tłuszcze i podać udka z masełkiem czosnkowym, które fantastycznie wzbogaci ich smak.
Jeśli zamiast podudzia zakupiłeś / zakupiłaś udka z kurczaka, również możesz użyć tego przepisu, lecz czas pieczenia wydłuży się o pół godziny.
Wartości kaloryczne w porcji są w tym wypadku orientacyjne, lecz z niewielką granicą błędu – jak w przypadku każdego mięsa, trudno dokładnie oszacować stopień otłuszczenia i ostateczną proporcję makroskładników.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Udka z kurczaka umyj i przypraw papryką słodką, ziołami, solą i pieprzem. |
2
Gotowe!
1H
|
Przyprawione udka z warzywami włóż do torebki / rękawa do pieczenia. Piecz przez około 45 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie wyłóż udka wraz powstałą zalewą do otwartego naczynia i piecz kolejnych 15 minut. |
3
Gotowe!
|
Podawaj samodzielnie, z dodatkiem masła czosnkowego i/lub z ulubioną sałatką suto skropioną oliwą lub olejem. |