Składniki:
-
Brownie pierniczkowe bez cukru
-
200g czekolady mlecznej bez cukru (ewentualnie gorzkiej min. 70%)
-
120g masła
-
4 jajka
-
2 łyżki przesianej mąki migdałowej
-
1 szczypta soli
-
1 szczypta mielonej wanilii
-
1 szczypta mielonego cynamonu, najlepiej cejlońskiego
-
1 szczypta mielonego imbiru
-
1 szczypta mielonego kardamonu
-
Krem z mascarpone
-
250g mascarpone
-
200g śmietany 36 lub 42%
-
6-8 łyżeczek (do smaku) erytrytolu
O przepisie:
Choć do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze troszkę ponad miesiąc, to ich klimat zaczyna być zauważalny. W pojedynczych sklepach pojawiają się już dekoracje, a Jarmark Świąteczny we Wrocławiu ruszył pełną parą.
Dlatego właśnie, z okazji naszego małego święta w biurze, zdecydowałam się na przygotowanie brownie pierniczkowych.
Mocno wyczuwalny korzenny aromat, złagodzony mascarpone i uwieńczony malinami ❤️
Wszystko oczywiście bez cukru i low carb. Brownie są wariacją na temat Tortu czekoladowego z mascarpone.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
KETOGENICZNE BROWNIE KORZENNECzekoladę rozpuść z masłem (w kąpieli wodnej lub na wolnym ogniu cały czas intensywnie mieszając). Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Następnie dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dosyp przesianą mąkę migdałową, przyprawy korzenne i wymieszaj silikonową łopatką. Dolej ostudzoną czekoladę (może być letnia, ale nie gorąca!) i dokładnie wymieszaj. |
2
Gotowe!
|
Przelej ciasto do większej prostokątnej formy lub rozdziel do foremek na muffinki i piecz w 160 stopniach z termoobiegiem przez 20-25 minut (wykałaczka włożona w ciasto może być wilgotna, ale nie powinno na niej zostawać ciasto). |
3
Gotowe!
|
Ciasto po ostudzeniu pokrój w kwadraty (chyba, że zostało upieczone w foremkach na muffinki ?). Warto kawałki przełożyć na rozłożone papilotki do muffinek, ponieważ lubią się przyklejać do dna foremek / talerzyków. |
4
Gotowe!
|
Krem bez cukruErytrytol zmiel w młynku do kawy lub zblenduj. Śmietanę ubij. Dodaj mascarpone i ubijaj dalej. Stopniowo dodawaj erytrytol, do momentu uzyskania słodkiego smaku. Przełóż krem do szprycy i udekoruj wierzch brownie. Dodaj maliny i tartą czekoladę bez cukru lub kakao. Smacznego ❤️ |