Korzenne brownie z mascarpone i malinami
Pierniczkowe brownie bez cukru - ketogeniczne i low carb

0 0
Korzenne brownie z mascarpone i malinami

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Brownie pierniczkowe bez cukru
200g czekolady mlecznej bez cukru (ewentualnie gorzkiej min. 70%)
120g masła
4 jajka
2 łyżki przesianej mąki migdałowej
1 szczypta soli
1 szczypta mielonej wanilii
1 szczypta mielonego cynamonu, najlepiej cejlońskiego
1 szczypta mielonego imbiru
1 szczypta mielonego kardamonu
Krem z mascarpone
250g mascarpone
200g śmietany 36 lub 42%
6-8 łyżeczek (do smaku) erytrytolu

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

337
Kcal
5,41
B [g]
7,7
W [g]
31,92
T [g]
Cechy:
  • 40M
  • Porcji: 12
  • Średni

Składniki:

  • Brownie pierniczkowe bez cukru

  • Krem z mascarpone

O przepisie:

Podziel się

Choć do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze troszkę ponad miesiąc, to ich klimat zaczyna być zauważalny. W pojedynczych sklepach pojawiają się już dekoracje, a Jarmark Świąteczny🎄 we Wrocławiu ruszył pełną parą 😉

Dlatego właśnie, z okazji naszego małego święta w biurze, zdecydowałam się na przygotowanie brownie pierniczkowych 😍

Mocno wyczuwalny korzenny aromat, złagodzony mascarpone i uwieńczony malinami ❤️ wszystko oczywiście bez cukru i low carb! 👍 Brownie są wariacją na temat Tortu czekoladowego z mascarpone.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

KETOGENICZNE BROWNIE KORZENNE

Czekoladę rozpuść z masłem (w kąpieli wodnej lub na wolnym ogniu cały czas intensywnie mieszając).

Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Następnie dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dosyp przesianą mąkę migdałową, przyprawy korzenne i wymieszaj silikonową łopatką. Dolej ostudzoną czekoladę (może być letnia, ale nie gorąca!) i dokładnie wymieszaj.

2
Gotowe!

Przelej ciasto do większej prostokątnej formy lub rozdziel do foremek na muffinki i piecz w 160 stopniach z termoobiegiem przez 20-25 minut (wykałaczka włożona w ciasto może być wilgotna, ale nie powinno na niej zostawać ciasto).

3
Gotowe!

Ciasto po ostudzeniu pokrój w kwadraty (chyba, że zostało upieczone w foremkach na muffinki 😉). Warto kawałki przełożyć na rozłożone papilotki do muffinek, ponieważ lubią się przyklejać do dna foremek / talerzyków.

4
Gotowe!

Krem bez cukru

Erytrytol zmiel w młynku do kawy lub zblenduj. Śmietanę ubij. Dodaj mascarpone i ubijaj dalej. Stopniowo dodawaj erytrytol, do momentu uzyskania słodkiego smaku.

Przełóż krem do szprycy i udekoruj wierzch brownie. Dodaj maliny i tartą czekoladę bez cukru lub kakao. Smacznego ❤️

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

Nutella bez cukru i laktozy
poprzednie
Domowa nutella bez cukru
Korzenne brownie z mascarpone i malinami 1
następne
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym
Nutella bez cukru i laktozy
poprzednie
Domowa nutella bez cukru
Korzenne brownie z mascarpone i malinami 2
następne
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym