0 0
Bita śmietana z czekoladą i owocami

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
400ml śmietanki 36%
200g owoców jagodowych (u mnie po równo truskawek, malin, jeżyn i borówek)
20g czekolady gorzkiej min. 80%
20g chipsów kokosowych
20g płatków migdałowych
do smaku) stewii w płynie (u mnie ok. 15 kropel na 400 ml śmietanki)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

449
kcal
4
B [g]
44
T [g]
8
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Bita śmietana z czekoladą i owocami

Keto Deser na Bazie Śmietanki 36%

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • 10M
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Jest jeden deser, który zawsze budzi w Was mnóstwo emocji i pozytywnych reakcji ♥️. Moje „must have”, gdy za oknem robi się ciepło, a w sklepie pojawiają się smaczne, świeże owoce jagodowe. ?

W wykonaniu tak prosty, że do tej pory nie pokusiłam się o wrzucenie przepisu na bloga, bo niby co tu opisywać, gdy przygotowanie zajmuje nie więcej, niż 10 minut i nie wymaga żadnej większej filozofii. Jednak po kolejnych pytaniach na fanpage’u, udostępniam deser również tu – bita śmietana bez cukru z owocami, bakaliami i czekoladą. ?

Przepis potraktujcie jako bazę do dowolnej zmiany / rozszerzania o kolejne dodatki (owoce niskocukrowe, orzechy itp.). Gdy zabraknie Wam świeżych owoców, użyjcie liofilizowanych lub podajcie z musem z owoców mrożonych. Gdy chcecie dodatkowo podbić tłuszcze lub przygotować deser wcześniej, dodajcie mascarpone w proporcji 50/50 – krem będzie gęstszy i spokojnie utrzyma się nawet do następnego dnia. Gdy chcecie mocniej ograniczyć węglowodany, zrezygnujcie z części dodatków, np. czekolady.  Tylko i aż tyle ☺️

Nie da się ukryć, że niewielki deser jest małą bombą kaloryczną, ale jest przy tym bardzo syty i u mnie po prostu zastępuje jeden posiłek w ciągu dnia.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Owoce umyj i osusz. Jeśli używasz truskawek to pokrój je na mniejsze części (plastry, półówki lub ćwiartki).

2
Gotowe!

Chipsy kokosowe i płatki migdałowe delikatnie upraż na suchej patelni.

3
Gotowe!

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

4
Gotowe!

Śmietankę ubij ze stewią - mikserem lub za pomocą syfonu do bitej śmietany. Użycie tego drugiego polecam szczególnie - tak powstała bita śmietana świetnie przechowuje się w lodówce (wraz z syfonem) nawet przez kilka dni.

5
Gotowe!

Składniki wyłóż do pucharków w kolejności: owoce, bita śmietana, gorąca czekolada, chipsy kokosowe i migdały.
Jedz od razu ♥️

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Marinara Meatballs
Poprzedni
Marinara Meatballs, czyli kulki mięsne w sosie pomidorowym
Ramen w wersji KETO
Następny
RAMEN, czyli bulion w orientalnej odsłonie 🍜
Marinara Meatballs
Poprzedni
Marinara Meatballs, czyli kulki mięsne w sosie pomidorowym
Ramen w wersji KETO
Następny
RAMEN, czyli bulion w orientalnej odsłonie 🍜