Składniki:
-
400ml śmietanki 36%
-
200g owoców jagodowych (u mnie po równo truskawek, malin, jeżyn i borówek)
-
20g czekolady gorzkiej min. 80%
-
20g chipsów kokosowych
-
20g płatków migdałowych
-
do smaku) stewii w płynie (u mnie ok. 15 kropel na 400 ml śmietanki)
O przepisie:
Jest jeden deser, który zawsze budzi w Was mnóstwo emocji i pozytywnych reakcji ♥️. Moje „must have”, gdy za oknem robi się ciepło, a w sklepie pojawiają się smaczne, świeże owoce jagodowe. ?
W wykonaniu tak prosty, że do tej pory nie pokusiłam się o wrzucenie przepisu na bloga, bo niby co tu opisywać, gdy przygotowanie zajmuje nie więcej, niż 10 minut i nie wymaga żadnej większej filozofii. Jednak po kolejnych pytaniach na fanpage’u, udostępniam deser również tu – bita śmietana bez cukru z owocami, bakaliami i czekoladą. ?
Przepis potraktujcie jako bazę do dowolnej zmiany / rozszerzania o kolejne dodatki (owoce niskocukrowe, orzechy itp.). Gdy zabraknie Wam świeżych owoców, użyjcie liofilizowanych lub podajcie z musem z owoców mrożonych. Gdy chcecie dodatkowo podbić tłuszcze lub przygotować deser wcześniej, dodajcie mascarpone w proporcji 50/50 – krem będzie gęstszy i spokojnie utrzyma się nawet do następnego dnia. Gdy chcecie mocniej ograniczyć węglowodany, zrezygnujcie z części dodatków, np. czekolady. Tylko i aż tyle ☺️
Nie da się ukryć, że niewielki deser jest małą bombą kaloryczną, ale jest przy tym bardzo syty i u mnie po prostu zastępuje jeden posiłek w ciągu dnia.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Owoce umyj i osusz. Jeśli używasz truskawek to pokrój je na mniejsze części (plastry, półówki lub ćwiartki). |
2
Gotowe!
|
Chipsy kokosowe i płatki migdałowe delikatnie upraż na suchej patelni. |
3
Gotowe!
|
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. |
4
Gotowe!
|
Śmietankę ubij ze stewią - mikserem lub za pomocą syfonu do bitej śmietany. Użycie tego drugiego polecam szczególnie - tak powstała bita śmietana świetnie przechowuje się w lodówce (wraz z syfonem) nawet przez kilka dni. |
5
Gotowe!
|
Składniki wyłóż do pucharków w kolejności: owoce, bita śmietana, gorąca czekolada, chipsy kokosowe i migdały. |