0 0
Sorbet truskawkowy bez cukru

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
660g truskawek
120ml wody
80g erytrolu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

70
Kcal
0,8
B [g]
0,2
T [g]
14
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Sorbet truskawkowy bez cukru

Smaczny, niskowęglowodanowy sorbet na bazie truskawek

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • 3 godz.
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Banalnie prosty przepis na sorbet truskawkowy bez użycia cukru. Pyszny w smaku, mocno owocowy i niskokaloryczny – letni deser idealny ?

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

PRZYGOTOWANIE LODÓW TRUSKAWKOWYCH BEZ CUKRU - WSTĘP

Truskawki umyj, pozbądź się szypułek i zblenduj. Do powstałego musu dodaj wodę i zagotuj. Posłodź erytrolem do smaku. Pamiętaj, że aromat lodów po zmrożeniu będzie mniej wyczuwalny, stąd mus musi być odrobinę za słodki.

Mus ostudź i schowaj do lodówki.

Wodę można zastąpić ubitą śmietanką 36% i dodać ją do schłodzonego musu – powstaną lody truskawkowe.

2
Gotowe!

PO KILKU GODZINACH

Zimny już mus zamieszaj i przełóż do maszynki do lodów. Kręć 40 – 60 minut. Jeśli nie posiadasz maszynki, chłodź w zamrażalniku ok. 2-3 godzin, co pół godziny wyjmując i miksując sorbet, by go napowietrzyć.

3
Gotowe!

PRZECHOWYWANIE LODÓW

Przechowuj w zamrażalniku, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealna temperatura dla lodów to -18 stopni. Ja za pierwszym razem schłodziłam lody w -23 stopniach i okazało się to dużym błędem – sorbet stracił swoją puszystość i „lekką” konsystencję ?

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

jajka faszerowane tuńczykiem
Poprzedni
Jajka faszerowane tuńczykiem
pierś z kurczaka z mascarpone
Następny
Pierś z kurczaka z mascarpone i pomidorami
jajka faszerowane tuńczykiem
Poprzedni
Jajka faszerowane tuńczykiem
pierś z kurczaka z mascarpone
Następny
Pierś z kurczaka z mascarpone i pomidorami
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here