Składniki:
-
660g truskawek
-
120ml wody
-
80g erytrolu
O przepisie:
Banalnie prosty przepis na sorbet truskawkowy bez użycia cukru. Pyszny w smaku, mocno owocowy i niskokaloryczny – letni deser idealny ?
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
PRZYGOTOWANIE LODÓW TRUSKAWKOWYCH BEZ CUKRU - WSTĘPTruskawki umyj, pozbądź się szypułek i zblenduj. Do powstałego musu dodaj wodę i zagotuj. Posłodź erytrolem do smaku. Pamiętaj, że aromat lodów po zmrożeniu będzie mniej wyczuwalny, stąd mus musi być odrobinę za słodki. Mus ostudź i schowaj do lodówki. Wodę można zastąpić ubitą śmietanką 36% i dodać ją do schłodzonego musu – powstaną lody truskawkowe. |
2
Gotowe!
|
PO KILKU GODZINACHZimny już mus zamieszaj i przełóż do maszynki do lodów. Kręć 40 – 60 minut. Jeśli nie posiadasz maszynki, chłodź w zamrażalniku ok. 2-3 godzin, co pół godziny wyjmując i miksując sorbet, by go napowietrzyć. |
3
Gotowe!
|
PRZECHOWYWANIE LODÓWPrzechowuj w zamrażalniku, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealna temperatura dla lodów to -18 stopni. Ja za pierwszym razem schłodziłam lody w -23 stopniach i okazało się to dużym błędem – sorbet stracił swoją puszystość i „lekką” konsystencję ? |