0 0
Domowa KETO nutella bez cukru 🌰

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Domowa nutella bez cukru i oleju palmowego
100g pasty z orzechów laskowych 100%
50ml śmietanki 30%
30g czekolady min. 80%
30g masła
20g kakao
2 łyżki erytrolu lub ksylitolu (lub do smaku)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

19,4
B [g]
134,7
T [g]
34,1
W [g]
1443
Kcal
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Domowa KETO nutella bez cukru 🌰

KETO nutella bez oleju palmowego

  • 15M
  • Łatwy

Składniki:

  • Domowa nutella bez cukru i oleju palmowego

O przepisie:

Udostępnij

Jeśli tęsknisz za sklepowymi kremami orzechowymi o wątpliwym składzie to… już nie musisz. Zapewniam, że krem z tego przepisu Ci wystarczy! 😃 Aromatyczny, intensywnie orzechowy, o nieskomplikowanym, prostym składzie, bez konserwantów i tłuszczu palmowego. Sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do niskowęglowodanowych chlebów (zwłaszcza Oopsie Bread 🥯, keto ciast, keto gofrów czy keto naleśników).

Wartości odżywcze policzone są dla całego kremu.

Domowa KETO nutella bez cukru – tego będziesz potrzebować!

Do przygotowania domowego kremu orzechowego przyda Ci się:

  • pasty z orzechów laskowych 100%, zazwyczaj używam tej i zdecydowanie polecam. Pasta w przeciwieństwie do masła orzechowego ma idealnie gładką strukturę, wysoce pożądaną w domowej nutelli. 😉
    Jeśli posiadasz w domu thermomix lub inny mikser o dużej mocy, możesz przygotować pastę orzechową w domu. Orzechy laskowe upraż w piekarniku i obierz ze skórki (lub użyj orzechów blanszowanych). Przełóż ostudzone orzechy do miksera i miksuj do uzyskania konsystencji masła. Następnie przetrzyj masło orzechowe przez gazę.
  • śmietanki 30% lub w wersji wegańskiej: śmietanki kokosowej, na przykład tej
  • czekolady gorzkiej 80% lub czekolady bez cukru, na przykład tej.
  • masła
  • kakao
  • do smaku wybranego zamiennika cukru, na przykład erytrolu lub ksylitolu.
    O różnicach między erytrolem i ksylitolem przeczytasz tu: Ksylitol a erytrol w diecie KETO.

 

Przepis na KETO krem orzechowo-czekoladowy znajdziesz w mojej nowej książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Domowa nutella - topienie czekolady

Czekoladę posiekaj i wraz z masłem oraz śmietanką podgrzewaj w rondelku na małym ogniu. Delikatnie mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia masła i czekolady.

2
Gotowe!

KETO nutella bez cukru - łączenie z orzechami

Zdejmij rondelek z palnika. Dodaj kakao i wybrany zamiennik cukru, wymieszaj.
Odczekaj kilka minut aż czekolada odrobinę ostygnie, a następnie dodaj pastę z orzechów laskowych i dokładnie mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej, błyszczącej konsystencji.

3
Gotowe!

Domowa KETO nutella bez oleju palmowego - podanie

Przełóż krem do słoiczka i zamknij po całkowitym ostygnięciu.
Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu lub w lodówce.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO zupa dyniowa - wegański krem z dyni
Poprzedni
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 🎃
KETO tort szwarcwaldzki
Następny
KETO tort szwarcwaldzki 🎂
KETO zupa dyniowa - wegański krem z dyni
Poprzedni
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 🎃
KETO tort szwarcwaldzki
Następny
KETO tort szwarcwaldzki 🎂