Składniki:
-
Domowa KETO nutella bez cukru i oleju palmowego
-
100g pasty z orzechów laskowych 100%
-
50ml śmietanki 30%
-
30g czekolady min. 80%
-
30g masła
-
20g kakao
-
2 łyżki erytrolu lub ksylitolu (lub do smaku)
O przepisie:
Jeśli tęsknisz za sklepowymi kremami orzechowymi o wątpliwym składzie to… już nie musisz. Zapewniam, że krem z tego przepisu Ci wystarczy! 😃 Aromatyczny, intensywnie orzechowy, o nieskomplikowanym, prostym składzie, bez konserwantów i tłuszczu palmowego. Sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do niskowęglowodanowych chlebów (zwłaszcza Oopsie Bread 🥯, keto ciast, keto gofrów czy keto naleśników).
Wasza ulubiona keto nutella doczekała się aktualizacji. 🥰
Wartości odżywcze policzone są dla całego kremu.
Domowa KETO nutella bez cukru – tego będziesz potrzebować!
Do przygotowania domowego kremu orzechowego przyda Ci się:
- pasty z orzechów laskowych 100%, zazwyczaj używam tej i zdecydowanie polecam. Pasta w przeciwieństwie do masła orzechowego ma idealnie gładką strukturę, wysoce pożądaną w domowej nutelli. 😉
Jeśli posiadasz w domu thermomix lub inny mikser o dużej mocy, możesz przygotować pastę orzechową w domu. Orzechy laskowe upraż w piekarniku i obierz ze skórki (lub użyj orzechów blanszowanych). Przełóż ostudzone orzechy do miksera i miksuj do uzyskania konsystencji masła. Następnie przetrzyj masło orzechowe przez gazę. - śmietanki 30% lub w wersji wegańskiej: śmietanki kokosowej, na przykład tej
- czekolady gorzkiej 80% lub czekolady bez cukru, na przykład tej.
- masła
- kakao
- do smaku wybranego zamiennika cukru, na przykład erytrolu lub ksylitolu.
O różnicach między erytrolem i ksylitolem przeczytasz tu: Ksylitol a erytrol w diecie KETO.
Przepis na KETO krem orzechowo-czekoladowy znajdziesz w mojej książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Domowa nutella - topienie czekoladyCzekoladę posiekaj i wraz z masłem oraz śmietanką podgrzewaj w rondelku na małym ogniu. Delikatnie mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia masła i czekolady. |
2
Gotowe!
|
KETO nutella bez cukru - łączenie z orzechamiZdejmij rondelek z palnika. Dodaj kakao i wybrany zamiennik cukru, wymieszaj. |
3
Gotowe!
|
Domowa KETO nutella bez oleju palmowego - podaniePrzełóż krem do słoiczka i zamknij po całkowitym ostygnięciu. |