Składniki:
-
Karp w migdałach
-
3 kawałki filetu z karpia
-
1 łyżka płatków migdałowych
-
30g masła klarowanego
-
do smaku sól i pieprz
-
Korzenne puree z kalafiora
-
400g kalafiora
-
100 ml mleka pełnotłustego
-
40g masła
-
płatki chilli i gałka muszkatołowa
-
Dekoracja
-
2-3 owoce suszonej żurawiny
O przepisie:
Przygotowania świątecznego menu czas zacząć! ⭐️ Na start karp w unowocześnionej wersji – z korzenno-maślanym puree z kalafiora, migdałami i żurawiną. Ten przepis pokochają wszyscy amatorzy karpia, ale i ci, którzy uważali do tej pory, że pieczony karp w migdałach musi być nudny.
Podany w ten sposób karp w migdałach świetnie sprawdzi się jako danie wigilijne lub świąteczne. Śmiało możesz go jednak przygotować na obiad czy kolację.
Filet z karpia w migdałach – tego będziesz potrzebować!
Do przygotowania karpia z migdałach z korzennym puree przydadzą Ci się:
- filet z karpia
- płatki migdałowe
- kalafior (mrożony lub świeży)
- mleko pełnotłuste
- gałka muszkatołowa
- płatki chilli
- suszona żurawina
Zobacz również inne dania wigilijne – świąteczne, jak keto piernik, śledzie w śmietanie czy staropolski bigos.
Odwiedź tagi: KETO Święta Bożego Narodzenia 🎄 i KETO wigilia ⭐️.
Przepis na filet z karpia w migdałach z korzennym puree znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Tych produktów używam do przygotowania karpia w migdałach (reklama):
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
45M
|
Karp w migdałach - przygotowanie rybyUmytą i osuszoną rybę obficie dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni, na maśle klarowanym po około 3 minut z każdej trony, tak by karp się zarumienił. Przełóż ostrożnie kawałki karpia do żaroodpornego naczynia i posyp je płatkami migdałowymi. Całość polej pozostałym ze smażenia masłem. Wstaw naczynie do nagrzanego na 175 stopni piekarnika i piecz pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze kilka minut, do zarumienienia migdałów. |
2
Gotowe!
15M
|
Korzenne puree z kalafiora - przygotowanieKalafior podziel na kawałki i zalej mlekiem. Duś pod przykryciem przez około 10-15 minut - do miękkości. Na sam koniec ściągnij pokrywkę i odparuj mleko, następnie dodaj masło. Zmiksuj całość i dopraw solą (ok. pół łyżeczki), płatkami chilli i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Podawaj posypane posiekaną żurawiną. |