0 0
Karp w migdałach 🐟

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Karp w migdałach
3 kawałki filetu z karpia
1 łyżka płatków migdałowych
30g masła klarowanego
do smaku sól i pieprz
Korzenne puree z kalafiora
400g kalafiora
100 ml mleka pełnotłustego
40g masła
płatki chilli i gałka muszkatołowa
Dekoracja
2-3 owoce suszonej żurawiny

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

599
Kcal
45
B [g]
41,5
T [g]
10,4
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Karp w migdałach 🐟

Filet z karpia z korzenno-maślanym puree i żurawiną

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 1H
  • Porcji: 3
  • Średni

Składniki:

  • Karp w migdałach

  • Korzenne puree z kalafiora

  • Dekoracja

O przepisie:

Udostępnij

Przygotowania świątecznego menu czas zacząć! ⭐️ Na start karp w unowocześnionej wersji – z korzenno-maślanym puree z kalafiora, migdałami i żurawiną. Ten przepis pokochają wszyscy amatorzy karpia, ale i ci, którzy uważali do tej pory, że pieczony karp w migdałach musi być nudny.

Podany w ten sposób karp w migdałach świetnie sprawdzi się jako danie wigilijne lub świąteczne. Śmiało możesz go jednak przygotować na obiad czy kolację.

Filet z karpia w migdałach – tego będziesz potrzebować!

Do przygotowania karpia z migdałach z korzennym puree przydadzą Ci się:

  • filet z karpia
  • płatki migdałowe
  • kalafior (mrożony lub świeży)
  • mleko pełnotłuste
  • gałka muszkatołowa
  • płatki chilli
  • suszona żurawina

Zobacz również inne dania wigilijne – świąteczne, jak keto piernik, śledzie w śmietanie czy staropolski bigos.
Odwiedź tagi: KETO Święta Bożego Narodzenia 🎄 i KETO wigilia ⭐️.

Przepis na filet z karpia w migdałach z korzennym puree znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Tych produktów używam do przygotowania karpia w migdałach (reklama):

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
45M

Karp w migdałach - przygotowanie ryby

Umytą i osuszoną rybę obficie dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni, na maśle klarowanym po około 3 minut z każdej trony, tak by karp się zarumienił. Przełóż ostrożnie kawałki karpia do żaroodpornego naczynia i posyp je płatkami migdałowymi. Całość polej pozostałym ze smażenia masłem.

Wstaw naczynie do nagrzanego na 175 stopni piekarnika i piecz pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze kilka minut, do zarumienienia migdałów. 

2
Gotowe!
15M

Korzenne puree z kalafiora - przygotowanie

Kalafior podziel na kawałki i zalej mlekiem. Duś pod przykryciem przez około 10-15 minut - do miękkości. Na sam koniec ściągnij pokrywkę i odparuj mleko, następnie dodaj masło. Zmiksuj całość i dopraw solą (ok. pół łyżeczki), płatkami chilli i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.

Podawaj posypane posiekaną żurawiną.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO ryba po grecku (łosoś po grecku)
Poprzedni
Łosoś po grecku 🍽
KETO ciepłe lody bez cukru
Następny
Ciepłe Lody Bez Cukru 🍦
KETO ryba po grecku (łosoś po grecku)
Poprzedni
Łosoś po grecku 🍽
KETO ciepłe lody bez cukru
Następny
Ciepłe Lody Bez Cukru 🍦