0 0
KETO WZ (Wuzetka) 🍰

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
TORT WZ - Biszkopt
200g czekolady gorzkiej min. 80%
120g masła
4 jajka
1 łyżka drobno mielonej mąki migdałowej
1 laska wanilii
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 szczypta soli
pół małego kieliszka alkoholu do nasączenia np. wódki lub rumu
50 ml zaparzonej czarnej herbaty
Wuzetka - krem
200 g serka mascarpone
150 ml śmietany 36%
erytrol w pudrze do smaku
WZ - marmolada (niewliczone w makro)
3 łyżki wybranego dżemu bez cukru

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

303
Kcal
5
B [g]
29
T [g]
5
W [g]

KETO WZ (Wuzetka) 🍰

Tradycyjne ciasto WZ bez cukru i bez glutenu

Cechy:
Kuchnia
  • 1H
  • Porcji: 12
  • Średni

Składniki:

  • TORT WZ - Biszkopt

  • Wuzetka - krem

  • WZ - marmolada (niewliczone w makro)

O przepisie:

Udostępnij

Dzisiaj przedstawiam Ci klasyk polskiego cukiernictwa – tradycyjne ciasto WZ, zwane również wuzetką. Nazwa ciasta najprawdopodobniej powstała od nazwy trasy W-Z w Warszawie (łączącej ze sobą wschód i zachód miasta), przy której znajdowała się najsłynniejsza warszawska cukiernia serwująca właśnie ten smakowity deser. W tym przepisie znajdziesz jego wersję bez cukru, glutenu i KETO.

Przepis na WZ bez cukru znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Jeśli połączenie czekolady z aksamitnym kremem to Twoje smaki, sprawdź również KETO Tort czekoladowy 🍫

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
35M

Wuzetka bez cukru- przygotowanie biszkoptu

Całą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Ubij białka z odrobiną soli, a pod sam koniec dodaj do ubijania żółtka. Następnie dodaj czekoladę i masło, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i miąższ z laski wanilii oraz dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką.
Prostokątna blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz too keto ciasto przez 25 minut. Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty (nożem lub nitką).

2
Gotowe!
15M

KETO WZ- przygotowanie kremu

Ubij śmietanę z wybranym słodzikiem, dodaj mascarpone i ubijaj do momentu powstania gęstego kremu.

3
Gotowe!
10M

WZ bez cukru - złożenie całości

Wymieszaj herbatę z alkoholem. Jeden blat ciasta włóż z powrotem do formy i nasącz połową ponczu. Posmaruj blat marmoladą, a następnie wyłóż 3/4 kremu i rozprowadź równomiernie. Przykryj drugim blatem ciasta. Nasącz wierzchnią warstwę drugą połową ponczu i na wierzchu rozprowadź cienką warstwę kremu. Schłodź minimum godzinę w lodówce.

Pokrój WZ na tradycyjną kostkę lub podawaj w formie tortu. Dekoruj na przykład pokruszonymi liofilizowanymi malinami.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Udka z kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym i pomidorami
Poprzedni
Udka z kurczaka w sosie curry 🥘
pstrąg grillowany
Następny
Pstrąg grillowany z masłem i ziołami 🐟
Udka z kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym i pomidorami
Poprzedni
Udka z kurczaka w sosie curry 🥘
pstrąg grillowany
Następny
Pstrąg grillowany z masłem i ziołami 🐟