Składniki:
-
TORT WZ - Biszkopt
-
200g czekolady gorzkiejmin. 80%
-
120g masła
-
4 jajka
-
1 łyżka drobno mielonej mąki migdałowej
-
1 laska wanilii
-
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
-
pół małego kieliszka alkoholu do nasączenianp. wódki lub rumu
-
50 ml zaparzonej czarnej herbaty
-
Wuzetka - krem
-
200 g serka mascarpone
-
150 ml śmietany 36%
-
erytrol w pudrze do smaku
-
WZ - marmolada (niewliczone w makro)
-
3 łyżki wybranego dżemu bez cukru
O przepisie:
Dzisiaj przedstawiam Ci klasyk polskiego cukiernictwa – tradycyjne ciasto WZ, zwane również wuzetką. Nazwa ciasta najprawdopodobniej powstała od nazwy trasy W-Z w Warszawie (łączącej ze sobą wschód i zachód miasta), przy której znajdowała się najsłynniejsza warszawska cukiernia serwująca właśnie ten smakowity deser. W tym przepisie znajdziesz jego wersję bez cukru, glutenu i KETO.
Przepis na WZ bez cukru znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Jeśli połączenie czekolady z aksamitnym kremem to Twoje smaki, sprawdź również KETO Tort czekoladowy 🍫
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
35M
|
Wuzetka bez cukru- przygotowanie biszkoptuCałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Ubij białka z odrobiną soli, a pod sam koniec dodaj do ubijania żółtka. Następnie dodaj czekoladę i masło, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i miąższ z laski wanilii oraz dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką. |
2
Gotowe!
15M
|
KETO WZ- przygotowanie kremuUbij śmietanę z wybranym słodzikiem, dodaj mascarpone i ubijaj do momentu powstania gęstego kremu. |
3
Gotowe!
10M
|
WZ bez cukru - złożenie całościWymieszaj herbatę z alkoholem. Jeden blat ciasta włóż z powrotem do formy i nasącz połową ponczu. Posmaruj blat marmoladą, a następnie wyłóż 3/4 kremu i rozprowadź równomiernie. Przykryj drugim blatem ciasta. Nasącz wierzchnią warstwę drugą połową ponczu i na wierzchu rozprowadź cienką warstwę kremu. Schłodź minimum godzinę w lodówce. Pokrój WZ na tradycyjną kostkę lub podawaj w formie tortu. Dekoruj na przykład pokruszonymi liofilizowanymi malinami. |