0 0
Crepes na słodko, czyli keto-naleśniki po francusku🍴

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
3 jajka
20 g mascarpone
1/4 łyżeczki mielonego lnu
szczypta suszonej wanilii
szczypta soli
10 g masła ghee (do zwilżania patelni)
1/2 łyżeczki erytrolu
1-2 krople ekstraktu z pomarańczy (opcjonalnie)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

425
Kcal
25
B [g]
35,6
T [g]
0,3
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Crepes na słodko, czyli keto-naleśniki po francusku🍴

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI BEZ MĄKI I CUKRU

Cechy:
  • 20M
  • Porcji: 1
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Już niedługo czeka nas długi weekend walentynkowy. Ciekawa jestem czy planujesz coś wyjątkowego. Chciałabym zaproponować Ci idealne sobotnie śniadanie, które cudownie nastroi Cię na cały dzień! Crepes, czyli cieniutkie, francuskie naleśniki podawane z najróżniejszymi dodatkami są dla mnie wspomnieniem Paryża. W każdej uliczce  natkniesz się na stoiska i małe lokale serwujące tę apetyczną przekąskę.  W opracowanej przeze mnie wersji „keto”, naleśniki mają bardziej omletowy charakter. Stanowią świetną bazę do dalszych kulinarnych eksperymentów!

Przepis na Crepes znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

Przygotowanie ciasta naleśnikowego

Wszystkie składniki (z wyjątkiem masła ghee) zmiksuj ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
Odstaw na 2-3 minuty.

2
Gotowe!
10M

Smażenie Crepes

Przygotuj dwie patelnie o średnicy 26-28 cm.  Rozgrzej obie, a następnie rozpuść na pierwszej z nich masło i za pomocą papierowego ręcznika rozprowadź je po całej patelni.
Za każdym razem sięgając po ciasto porządnie je wymieszaj, by uniknąć osadzania się lnu na dnie miski. Na rozgrzaną patelnię- zawsze zaczynaj na mniejszej jeżeli nie są tej samej wielkości- wylej 1/3 całej masy. Podnosząc i ruszając patelnią, dokładnie rozprowadź ciasto po całej powierzchni. Naleśniki nie mogą być za cienkie (będą zbyt delikatne), ani za grube (wyjdzie mało elastyczny omlet), idealna wysokość to 1 mm. Mniej więcej taką grubość osiągniesz przy użyciu odpowiedniej patelni i dokładnym podziale ciasta. Smaż naleśnika do zarumienienia, a następnie na zwilżoną masłem drugą patelnię przerzuć go energicznie, w celu dosmażenia drugiej strony.

3
Gotowe!
5M

Składanie Crepes

Usmażony naleśnik wyłóż na deskę i nadziewaj od razu lub złóż do oczekiwanej formy, na przykład dwukrotnie, aby uzyskać trójkąty (na zimno będzie mniej elastyczny i składany dopiero wówczas, może się połamać).
Powtórz proces trzykrotnie, za każdym razem przecierając patelnię zwilżonym ręcznikiem papierowym.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Keto pizza na serowym spodzie
Poprzedni
KETO Pizza 🍕 Prosciutto Crudo e Rucola
KETO Sangria
Następny
Sangria Bez Cukru 🍇
Keto pizza na serowym spodzie
Poprzedni
KETO Pizza 🍕 Prosciutto Crudo e Rucola
KETO Sangria
Następny
Sangria Bez Cukru 🍇