Składniki:
-
3 jajka
-
20 g mascarpone
-
1/4 łyżeczki mielonego lnu
-
szczypta suszonej wanilii
-
szczypta soli
-
10 g masła ghee (do zwilżania patelni)
-
1/2 łyżeczki erytrolu
-
1-2 krople ekstraktu z pomarańczy (opcjonalnie)
O przepisie:
Już niedługo czeka nas długi weekend walentynkowy. Ciekawa jestem czy planujesz coś wyjątkowego. Chciałabym zaproponować Ci idealne sobotnie śniadanie, które cudownie nastroi Cię na cały dzień! Crepes, czyli cieniutkie, francuskie naleśniki podawane z najróżniejszymi dodatkami są dla mnie wspomnieniem Paryża. W każdej uliczce natkniesz się na stoiska i małe lokale serwujące tę apetyczną przekąskę. W opracowanej przeze mnie wersji „keto”, naleśniki mają bardziej omletowy charakter. Stanowią świetną bazę do dalszych kulinarnych eksperymentów!
Przepis na Crepes znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Przygotowanie ciasta naleśnikowegoWszystkie składniki (z wyjątkiem masła ghee) zmiksuj ze sobą do uzyskania jednolitej masy. |
2
Gotowe!
10M
|
Smażenie CrepesPrzygotuj dwie patelnie o średnicy 26-28 cm. Rozgrzej obie, a następnie rozpuść na pierwszej z nich masło i za pomocą papierowego ręcznika rozprowadź je po całej patelni. |
3
Gotowe!
5M
|
Składanie CrepesUsmażony naleśnik wyłóż na deskę i nadziewaj od razu lub złóż do oczekiwanej formy, na przykład dwukrotnie, aby uzyskać trójkąty (na zimno będzie mniej elastyczny i składany dopiero wówczas, może się połamać). |