1 0
Korzenne ciasto z gruszkami

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

200g czekolady gorzkiej 80%
200g masła
8 jajek
80g mąki migdałowej
90g lub do smaku erytrolu lub innego słodzika
1 porcja domowej przyprawy piernikowej
150g obranej gruszki
1/2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
1 szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

469
Kcal
12
B [g]
42
T [g]
11
W [g]

Korzenne ciasto z gruszkami

Ketogeniczne Ciasto Korzenne z Dodatkiem Gruszki

Cechy:
Kuchnia:
  • 1H05M
  • Medium

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Co roku, gdy mam już przygotowaną domową przyprawę do piernika, wpadam w szał przedświątecznych przygotowań deserów o korzennym smaku. Tym sposobem powstało brownie piernikowe z mascarpone, a w ten weekend CIASTO KORZENNE Z GRUSZKAMI ??

Stali czytelnicy z łatwością rozpoznają fantastyczną bazę tego ciasta, jako przepis na brownie. W tym wypadku zdecydowanie więcej dodajemy jednak mąki migdałowej.

Uwaga. Gruszka nie jest owocem niskowęglowodanowym, ale w dodanej proporcji, ciasto spełnia wymogi diety ketogenicznej. Może jednak nie być trafionym wyborem dla tych obecnie adaptujących się.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
25M

Rozpuszczenie czekolady z masłem i przyprawami korzennymi

Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej lub na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Dodaj domową przyprawę korzenną, wybrany słodzik, wymieszaj i ostudź.

W międzyczasie:

  • obierz sporą gruszkę, wytnij gniazdo nasienne, pokrój owoc na ósemki i obtocz je w szczypcie cynamonu,
  • pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę na drobnej tarce (potrzebujesz ok. pół łyżeczki)
2
Gotowe!
10M

Przygotowanie ciasta korzennego

Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Dodaj żółtka, mąkę migdałową, skórkę pomarańczową i ostudzoną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, dużej prostokątnej formy (im większa forma, tym cieńsze będzie ciasto i mniej zapadną się w nim gruszki).

Na wierzch wyłóż kawałki gruszek (tak, by od razu podzielić ciasto na "porcje" - na każdej jeden kawałek gruszki).

3
Gotowe!
30M

Pieczenie keto piernika

Piecz piernik około 30 minut w 180 stopniach (najlepiej termoobieg + dół) - gotowość ciasta weryfikuj wykałaczką - po wbiciu i wyciągnięciu z ciasta, powinna być sucha.

Podawaj od razu, na ciepło lub przechowuj ciasto w lodówce.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Domowa przyprawa do piernika 1
Poprzedni
Domowa przyprawa do piernika
Purée z kalafiora 2
Następny
Purée z kalafiora
Domowa przyprawa do piernika 3
Poprzedni
Domowa przyprawa do piernika
Purée z kalafiora 4
Następny
Purée z kalafiora