Składniki:
-
200g czekolady gorzkiej 80%
-
200g masła
-
8 jajek
-
80g mąki migdałowej
-
90g lub do smaku erytrolu lub innego słodzika
-
1 porcja domowej przyprawy piernikowej
-
150g obranej gruszki
-
1/2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
-
1 szczypta cynamonu
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
O przepisie:
Co roku, gdy mam już przygotowaną domową przyprawę do piernika, wpadam w szał przedświątecznych przygotowań deserów o korzennym smaku. Tym sposobem powstało brownie piernikowe z mascarpone, a w ten weekend CIASTO KORZENNE Z GRUSZKAMI ??
Stali czytelnicy z łatwością rozpoznają fantastyczną bazę tego ciasta, jako przepis na brownie. W tym wypadku zdecydowanie więcej dodajemy jednak mąki migdałowej.
Uwaga. Gruszka nie jest owocem niskowęglowodanowym, ale w dodanej proporcji, ciasto spełnia wymogi diety ketogenicznej. Może jednak nie być trafionym wyborem dla tych obecnie adaptujących się.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
25M
|
Rozpuszczenie czekolady z masłem i przyprawami korzennymiCzekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej lub na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Dodaj domową przyprawę korzenną, wybrany słodzik, wymieszaj i ostudź. W międzyczasie:
|
2
Gotowe!
10M
|
Przygotowanie ciasta korzennegoOddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Dodaj żółtka, mąkę migdałową, skórkę pomarańczową i ostudzoną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, dużej prostokątnej formy (im większa forma, tym cieńsze będzie ciasto i mniej zapadną się w nim gruszki). Na wierzch wyłóż kawałki gruszek (tak, by od razu podzielić ciasto na "porcje" - na każdej jeden kawałek gruszki). |
3
Gotowe!
30M
|
Pieczenie keto piernikaPiecz piernik około 30 minut w 180 stopniach (najlepiej termoobieg + dół) - gotowość ciasta weryfikuj wykałaczką - po wbiciu i wyciągnięciu z ciasta, powinna być sucha. Podawaj od razu, na ciepło lub przechowuj ciasto w lodówce. |