Składniki:
-
KETO lody czekoladowe z orzechami makadamia BEZ CUKRU
-
300 ml śmietanki 30%w wersji bez laktozy użyj śmietanki kokosowej
-
300 ml mleka 3,2% bez laktozy
-
150g czekolady gorzkiej min. 80%w wersji bez laktozy użyj czekolady gorzkiej bez laktozy
-
4 żółtka
-
100g erytrytolu w pudrzelub do smaku
-
1 szczypta mielonej wanilii Bourbon
-
50g orzechów makadamia
-
Przydadzą się również
-
Garnek
-
Mikser z funkcją ubijania
-
Maszynka do lodów
-
Pojemnik do mrożenia
O przepisie:
Ostatnia (na ten moment) propozycja lodowa to klasyka gatunku. W roli głównej… czekolada. 🍫 😍
Aksamitne lody czekoladowe z dodatkiem makadamii to połączenie kremowego smaku z chrupkością orzechów. Tym lodom niczego nie brakuje (pomimo, że są bez cukru).
Sprawdź również pozostałe przepisy na KETO lody.
KETO lody czekoladowe z orzechami makadamia to jeden z nielicznych przepisów z mojej najnowszej książki o KETO deserach, który ukazuje się tu, na blogu. Premiera książki już we wrześniu 2022. Obserwuj mój fanpage Ms. Fox, by dowiedzieć się o możliwości przedpremierowego zakupu. A tymczasem… poznaj moje poprzednie książki!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30M
|
Lody czekoladowe bez cukru - przygotowanie masyŚmietankę i mleko wlej do garnka i zagotuj na małym ogniu. Odstaw na chwilę, w międzyczasie posiekaj czekoladę. Żółtka ubij z erytrolem do uzyskania gładkiej, puszystej i ciągnącej konsystencji (jak w koglu-moglu). Do żółtek, delikatnym strumieniem, wlej ciepłą śmietankę z mlekiem i cały czas ubijaj, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Do czystego garnka wlej powstałą masę i podgrzewaj aż delikatnie zgęstnieje. Nie dopuszczaj do zagotowania. Zdejmij garnek z palnika i dodaj czekoladę oraz wanilię. Dokładnie wymieszaj, a w razie potrzeby zblenduj. Ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin (lub całą noc). |
2
Gotowe!
3H
|
KETO lody czekoladowe - przygotowanie lodówWlej masę do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z zaleceniami producenta. Ukręć lody to momentu uzyskania puszystej, lodowej konsystencji. Orzechy makadamia posiekaj i dodaj na sam koniec do lodów. Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów to schłodzoną w lodówce masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki. Wyciągnij i zmiksuj 5-6 razy, co pół godziny, a następnie pozostaw do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Podawaj samodzielnie, z bitą śmietaną lub innymi smakami lodów. |