0 0
Mus czekoladowy

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Mus czekoladowy - podstawa
125g serka mascarpone
200g śmietanki 36%
100g czekolady gorzkiej min. 70%
do smaku słodzika (erytrolu lub stewii)
Możliwe dodatki do musu
ubita ze stewią śmietanka 36%
owoce jagodowe
płatki migdałowe
orzechy
wiórki kokosowe

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

220
Kcal
2,4
B [g]
20,5
T [g]
5,8
W [g]

Mus czekoladowy

Mocno czekoladowy, ketogeniczny krem w pucharkach

Cechy:
Kuchnia:
  • 2H20M
  • Porcji: 8
  • Łatwy

Składniki:

  • Mus czekoladowy - podstawa

  • Możliwe dodatki do musu

O przepisie:

Udostępnij

Są takie dni, kiedy człowiek choćby bardzo się starał, to i tak sprawdzony przepis mu nie wyjdzie. No i w ten właśnie sposób, przygotowywałam jednego dnia ketogeniczną tartę i pomimo szczerych chęci i sprawdzonego przepisu, najpierw przypadkowo dodałam do spodu za dużo jajek, następnie jak już udało mi się utrzymać proporcje zgodnie z planem, to spaliłam spód w piekarniku ?.

Czas mnie naglił, goście niedługo, czasu na kolejne wielkie pieczenie nie ma… i jak zwykle potrzeba okazała się matką wynalazku. W ten sposób zamiast ciasta low carb, stworzyłam deser w pucharkach, którym zachwyciła się przyjaciółka ?.

Dzielę się z Wami tym prościutkim przepisem, na wypadek gdyby naszła Was ochota na czekoladowy krem / mus lub żaden inny deser nie chciał po prostu wyjść. Naprawdę nie da się tu nic zepsuć.


Wartości odżywcze zostały podane dla 1 porcji musu bez dodatków (bez bitej śmietany i owoców).

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Śmietanka i połamaną na kostki tabliczkę czekolady rozpuść w garnuszku na wolnym ogniu.

W trakcie podgrzewania cały czas mieszaj powstający krem, na sam koniec dodaj słodzika do smaku - spróbuj, może wystarczy Ci smak bez słodzika, a może będziesz musiał / musiała odrobinę go dodać. Efekt końcowy powinien być dla Ciebie minimalnie za słodki - na zimno, po dodaniu mascarpone, wyjdzie idealnie :)

2
Gotowe!
2H

Śmietankę z czekoladę ostudź i włóż do lodówki na min. 2 godziny. Możesz ewentualnie przyspieszyć proces poprzez chłodzenie w zamrażalniku (ale wtedy mieszaj co jakiś czas).

3
Gotowe!
10M

Schłodzoną śmietankę ubijaj jak zwykle. Przez zawartość czekolady będzie ona zdecydowanie bardziej gęsta i po ubiciu pulchna. Na sam koniec dodaj mascarpone i ubijaj jeszcze chwilę.

Mascarpone jest dodatkiem, który sprawia, że krem staje się bardziej aksamitny. Jeśli jednak nie masz w domu serka, możesz zakończyć na ubiciu śmietanki z czekoladą.

4
Gotowe!

Podawaj z bitą śmietaną (ubita śmietanka 36% ze stewią) i wybranymi dodatkami.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Feta zapiekana z pomidorami
Poprzedni
Feta zapiekana z pomidorami
Brownie bez mąki i cukru
Następny
Ciasto czekoladowe – keto brownie bez cukru
Feta zapiekana z pomidorami
Poprzedni
Feta zapiekana z pomidorami
Brownie bez mąki i cukru
Następny
Ciasto czekoladowe – keto brownie bez cukru