0 0
Mus czekoladowy

Udost臋pnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udost臋pnij ten adres url

Sk艂adniki:

Dostosuj liczb臋 porcji:
Mus czekoladowy - podstawa
125g serka mascarpone
200g 艣mietanki 36%
100g czekolady gorzkiej min. 70%
do smaku s艂odzika (erytrolu lub stewii)
Mo偶liwe dodatki do musu
ubita ze stewi膮 艣mietanka 36%
owoce jagodowe
p艂atki migda艂owe
orzechy
wi贸rki kokosowe

Warto艣ci od偶ywcze (dla jednej porcji):

220
Kcal
2,4
B [g]
20,5
T [g]
5,8
W [g]

Mus czekoladowy

Mocno czekoladowy, ketogeniczny krem w pucharkach

Cechy:
  • 2H20M
  • Porcji: 8
  • 艁atwy

Sk艂adniki:

  • Mus czekoladowy - podstawa

  • Mo偶liwe dodatki do musu

O przepisie:

Podziel si臋

S膮 takie dni, kiedy cz艂owiek cho膰by bardzo si臋 stara艂, to i tak sprawdzony przepis mu nie wyjdzie. No i w ten w艂a艣nie spos贸b, przygotowywa艂am jednego dnia ketogeniczn膮 tart臋 i pomimo szczerych ch臋ci i sprawdzonego przepisu, najpierw przypadkowo doda艂am do spodu za du偶o jajek, nast臋pnie jak ju偶 uda艂o mi si臋 utrzyma膰 proporcje zgodnie z planem, to spali艂am sp贸d w piekarniku 馃槄.

Czas mnie nagli艂, go艣cie nied艂ugo, czasu na kolejne wielkie pieczenie nie ma… i jak zwykle potrzeba okaza艂a si臋 matk膮 wynalazku. W ten spos贸b zamiast ciasta low carb, stworzy艂am deser w pucharkach, kt贸rym zachwyci艂a si臋 przyjaci贸艂ka 馃挭.

Dziel臋 si臋 z Wami tym pro艣ciutkim przepisem, na wypadek gdyby nasz艂a Was ochota na czekoladowy krem / mus lub 偶aden inny deser nie chcia艂 po prostu wyj艣膰. Naprawd臋 nie da si臋 tu nic zepsu膰.


Warto艣ci od偶ywcze zosta艂y podane dla 1 porcji musu bez dodatk贸w (bez bitej 艣mietany i owoc贸w).

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

艢mietanka i po艂aman膮 na kostki tabliczk臋 czekolady rozpu艣膰 w garnuszku na wolnym ogniu.

W trakcie podgrzewania ca艂y czas mieszaj powstaj膮cy krem, na sam koniec dodaj s艂odzika do smaku - spr贸buj, mo偶e wystarczy Ci smak bez s艂odzika, a mo偶e b臋dziesz musia艂 / musia艂a odrobin臋 go doda膰. Efekt ko艅cowy powinien by膰 dla Ciebie minimalnie za s艂odki - na zimno, po dodaniu mascarpone, wyjdzie idealnie :)

2
Gotowe!
2H

艢mietank臋 z czekolad臋 ostud藕 i w艂贸偶 do lod贸wki na min. 2 godziny. Mo偶esz ewentualnie przyspieszy膰 proces poprzez ch艂odzenie w zamra偶alniku (ale wtedy mieszaj co jaki艣 czas).

3
Gotowe!
10M

Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubijaj jak zwykle. Przez zawarto艣膰 czekolady b臋dzie ona zdecydowanie bardziej g臋sta i po ubiciu pulchna. Na sam koniec dodaj mascarpone i ubijaj jeszcze chwil臋.

Mascarpone jest dodatkiem, kt贸ry sprawia, 偶e krem staje si臋 bardziej aksamitny. Je艣li jednak nie masz w domu serka, mo偶esz zako艅czy膰 na ubiciu 艣mietanki z czekolad膮.

4
Gotowe!

Podawaj z bit膮 艣mietan膮 (ubita 艣mietanka 36% ze stewi膮) i wybranymi dodatkami.

Ms. Fox

Troch臋 z przymusu, troch臋 z wyboru zafascynowana kuchni膮 niskow臋glowodanow膮 i diet膮 ketogeniczn膮.Po latach prowadzenia 鈥瀗owoczesnego鈥 trybu 偶ycia, w kt贸rym kanapka, bu艂ka s艂odka, czy pizza by艂y na porz膮dku dziennym, musia艂am odkry膰, 偶e da si臋 inaczej. W kolejnych miesi膮cach od zmiany sposobu od偶ywiania, dowiedzia艂am si臋 te偶, 偶e tak 偶yje si臋 lepiej 馃槈Na co dzie艅 specjalista SEO, przedsi臋biorca, geek i mi艂o艣niczka ps贸w (a zw艂aszcza swojej suczki Tesli).

Feta zapiekana z pomidorami
poprzednie
Feta zapiekana z pomidorami
Brownie bez m膮ki i cukru
nast臋pne
Ciasto czekoladowe – brownie bez cukru
Feta zapiekana z pomidorami
poprzednie
Feta zapiekana z pomidorami
Brownie bez m膮ki i cukru
nast臋pne
Ciasto czekoladowe – brownie bez cukru