Składniki:
-
Mus czekoladowy - podstawa
-
125g serka mascarpone
-
200g śmietanki 36%
-
100g czekolady gorzkiej min. 70%
-
do smaku słodzika (erytrolu lub stewii)
-
Możliwe dodatki do musu
-
ubita ze stewią śmietanka 36%
-
owoce jagodowe
-
płatki migdałowe
-
orzechy
-
wiórki kokosowe
O przepisie:
Są takie dni, kiedy człowiek choćby bardzo się starał, to i tak sprawdzony przepis mu nie wyjdzie. No i w ten właśnie sposób, przygotowywałam jednego dnia ketogeniczną tartę i pomimo szczerych chęci i sprawdzonego przepisu, najpierw przypadkowo dodałam do spodu za dużo jajek, następnie jak już udało mi się utrzymać proporcje zgodnie z planem, to spaliłam spód w piekarniku ?.
Czas mnie naglił, goście niedługo, czasu na kolejne wielkie pieczenie nie ma… i jak zwykle potrzeba okazała się matką wynalazku. W ten sposób zamiast ciasta low carb, stworzyłam deser w pucharkach, którym zachwyciła się przyjaciółka ?.
Dzielę się z Wami tym prościutkim przepisem, na wypadek gdyby naszła Was ochota na czekoladowy krem / mus lub żaden inny deser nie chciał po prostu wyjść. Naprawdę nie da się tu nic zepsuć.
Wartości odżywcze zostały podane dla 1 porcji musu bez dodatków (bez bitej śmietany i owoców).
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Śmietanka i połamaną na kostki tabliczkę czekolady rozpuść w garnuszku na wolnym ogniu. W trakcie podgrzewania cały czas mieszaj powstający krem, na sam koniec dodaj słodzika do smaku - spróbuj, może wystarczy Ci smak bez słodzika, a może będziesz musiał / musiała odrobinę go dodać. Efekt końcowy powinien być dla Ciebie minimalnie za słodki - na zimno, po dodaniu mascarpone, wyjdzie idealnie :) |
2
Gotowe!
2H
|
Śmietankę z czekoladę ostudź i włóż do lodówki na min. 2 godziny. Możesz ewentualnie przyspieszyć proces poprzez chłodzenie w zamrażalniku (ale wtedy mieszaj co jakiś czas). |
3
Gotowe!
10M
|
Schłodzoną śmietankę ubijaj jak zwykle. Przez zawartość czekolady będzie ona zdecydowanie bardziej gęsta i po ubiciu pulchna. Na sam koniec dodaj mascarpone i ubijaj jeszcze chwilę. Mascarpone jest dodatkiem, który sprawia, że krem staje się bardziej aksamitny. Jeśli jednak nie masz w domu serka, możesz zakończyć na ubiciu śmietanki z czekoladą. |
4
Gotowe!
|
Podawaj z bitą śmietaną (ubita śmietanka 36% ze stewią) i wybranymi dodatkami. |