Składniki:
-
KETO tort szwarcwaldzki - biszkopt(26 cm)
-
200g czekolady gorzkiej min. 80%
-
200g masła
-
8 jajek
-
4 łyżki erytrolu lub ksylitolu
-
6 łyżek mąki migdałowej (lub o połowę mniej kokosowej)
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki mielonej wanilii bourbon lub miąższ laski wanilii
-
Wiśnie w syropie bez cukru
-
450g wiśni (świeżych lub mrożonych)
-
3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
-
3 łyżki wódki
-
KETO krem śmietanowy
-
600 ml śmietanki 36%
-
2 łyżki erytrolu lub ksylitolu (lub do smaku)
-
1 płaska łyżka żelatyny
-
1 łyżka gorącej wody
-
Przykładowe dekoracje (niewliczone w makro):
-
płatki gorzkiej czekolady lub czekolady bez cukru
-
wiśnie
-
wiśnie w gorzkiej czekoladzie
-
KETO tort szwarcwaldzki -rzydadzą Ci się również:
-
rondelek
-
okrągła forma do pieczenia 24-26 cm
-
papier do pieczenia
-
mikser z funkcją ubijania
-
drewniany patyczek
-
silikonowa szpatułka
-
spory nóż lub nitka
-
szpatułka cukiernicza
-
rękaw cukierniczy i końcówka „gwiazdka”
O przepisie:
Dziś mam dla Ciebie nie lada gratkę, o ile jesteś miłośniczką lub miłośnikiem tortów! 🎂 Idealny na urodziny, święta, ale i bez okazji: KETO tort szwarcwaldzki. Tradycyjny niemiecki wypiek, który dzięki połączeniu słodkiej śmietanki oraz czekolady z kwaśnymi wiśniami i alkoholem, podbił podniebienia nie tylko Europejczyków.
Przygotowanie tortu szwarcwaldzkiego w wersji keto, bez glutenu i cukru stanowiło niemałe wyzwanie, lecz udało się! Tort jest obłędnie pyszny i bardzo zbliżony w smaku do oryginału. Wymaga sporo czasu i zaangażowania, ale wywoła „efekt wow”. 😉
Jeśli jednak szukasz łatwiejszego przepisu, sprawdź KETO tort (czekoladowy z kremem śmietankowym).
Wasz ulubiony KETO tort szwarcwaldzki doczekał się aktualizacji 🥰
KETO tort szwarcwaldzki – tego będziesz potrzebować!
Do przygotowania keto tortu szwarcwaldzkiego potrzebne Ci będą:
- gorzka czekolada minimum 80%, ewentualnie czekolada bez cukru, na przykład ta,
- bezglutenowy proszek do pieczenia, używam tego,
- mąka migdałowa (zazwyczaj używam tej) lub ewentualnie o połowę mniej mąki kokosowej o niskiej zawartości węglowodanów (jak ta)
- masło
- schłodzona śmietanka 36% (ewentualnie 30% lub 42%)
- żelatyna w proszku (lub w listkach – wówczas użyj 2-3 listów, namocz je i podgrzej w garnuszku)
- mielona wanilia bourbon, zawsze używam tej
- wiśnie świeże lub mrożone, ewentualnie dżem wiśniowy bez cukru (na przykład tego)
- wódka
- wybrany zamiennik cukru: erytrol (zazwyczaj używam tego) lub ksylitol (na przykład tego – uwaga: ksylitol jest trujący dla zwierząt domowych, stosuj go ze szczególną uważnością, jeśli jesteś opiekunem psa lub kota).O różnicach pomiędzy ksylitolem, a erytrolem przeczytasz tutaj: Ksylitol a erytrol w diecie KETO
Przepis na KETO krem orzechowo-czekoladowy znajdziesz w mojej książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis zawiera linki afiliacyjne (reklamowe) do produktów, których używam w mojej domowej kuchni.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30M
|
KETO biszkopt czekoladowy do tortuCzekoladę pokrusz i wraz z masłem podgrzewaj w rondelku do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Dodaj wybrany zamiennik cukru i zamieszaj. Odstaw do ostudzenia. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Następnie wlej czekoladę, dodaj mąkę migdałową, wanilię oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj ciasto. |
2
Gotowe!
45M
|
Pieczenie tortu szwarcwaldzkiego w wersji KETOPiekarnik rozgrzej do 180 stopni (termoobieg). Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i delikatnie wygładź silikonową szpatułką. Piecz 60-70 minut. Sprawdź gotowość patyczkiem, wbijając go na środku ciasta. Jeśli na wyciągniętym patyczku nie zostanie płynna masa – ciasto jest upieczone. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto jeszcze 20 minut w piekarniku, a następnie wyciągnij i odstaw do całkowitego wystudzenia. |
3
Gotowe!
25M
|
KETO tort szwarcwaldzki: przygotowanie syropu wiśniowegoWiśnie włóż do garnka, zasyp wybranym zamiennikiem cukru i od momentu zagotowania podgrzewaj jeszcze kilka minut. Ostudź i odcedź owoce. Pozostały sok wymieszaj z wódką – nasączymy nim blaty biszkoptu. Ostudzone ciasto przekrój na 3 blaty ostrym nożem lub nitką (ściskając pętlę wokół biszkoptu). |
4
Gotowe!
1H30M
|
KETO tort szwarcwaldzki - warstwyŻelatynę rozpuść w gorącej wodzie i ostudź. 400g śmietanki ubij z wybranym zamiennikiem cukru. Do żelatyny dodaj 2 łyżki ubitej śmietanki, zamieszaj. Następnie dodaj do reszty ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj. Dolny blat biszkoptu ponakłuwaj widelcem i nasącz 1/3 soku wiśniowego. Wyłóż na wierzch połowę wiśni, a następnie połowę śmietanki. Przykryj krem środkowym blatem biszkoptu. Powtórz cały proces – nasącz biszkopt sokiem, wyłóż wiśnie i śmietankę. Przykryj krem wierzchnią warstwą biszkoptu. Mocniej ponakłuwaj górny blat widelcem lub drewnianym patyczkiem. Nasącz pozostałą częścią soku na ile to możliwe. Schowaj tort do lodówki na godzinę-dwie. |
5
Gotowe!
20M
|
Dekorowanie KETO tortu szwarcwaldzkiegoNastępnie przejdź do dekorowania tortu. Ubij pozostałą część śmietanki, wyłóż część na wierzch tortu, część na boki i wyrównaj szpatułką. Na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij wokół krawędzi gniazdka. W każdym ułóż na przykład świeżą wiśnię lub wiśnię w czekoladzie. Krawędzie wyłóż tartą czekoladą. |