1 1
KETO tort szwarcwaldzki 🎂

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO tort szwarcwaldzki - biszkopt(26 cm)
200g czekolady gorzkiej min. 80%
200g masła
8 jajek
4 łyżki erytrolu lub ksylitolu
6 łyżek mąki migdałowej (lub o połowę mniej kokosowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonej wanilii bourbon lub miąższ laski wanilii
Wiśnie w syropie bez cukru
450g wiśni (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
3 łyżki wódki
KETO krem śmietanowy
600 ml śmietanki 36%
2 łyżki erytrolu lub ksylitolu (lub do smaku)
1 płaska łyżka żelatyny
1 łyżka gorącej wody
Przykładowe dekoracje (niewliczone w makro):
płatki gorzkiej czekolady lub czekolady bez cukru
wiśnie
wiśnie w gorzkiej czekoladzie
KETO tort szwarcwaldzki -rzydadzą Ci się również:
rondelek
okrągła forma do pieczenia 24-26 cm
papier do pieczenia
mikser z funkcją ubijania
drewniany patyczek
silikonowa szpatułka
spory nóż lub nitka
szpatułka cukiernicza
rękaw cukierniczy i końcówka „gwiazdka”

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

11,2
B [g]
39,4
T [g]
8,7
W [g] netto
440,3
Kcal
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO tort szwarcwaldzki 🎂

Tort szwarcwaldzki z wiśniami (bez cukru, bez glutenu)

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • 3H30M
  • Porcji: 16
  • Trudny

Składniki:

  • KETO tort szwarcwaldzki - biszkopt(26 cm)

  • Wiśnie w syropie bez cukru

  • KETO krem śmietanowy

  • Przykładowe dekoracje (niewliczone w makro):

  • KETO tort szwarcwaldzki -rzydadzą Ci się również:

O przepisie:

Udostępnij

Dziś mam dla Ciebie nie lada gratkę, o ile jesteś miłośniczką lub miłośnikiem tortów! 🎂 Idealny na urodziny, święta, ale i bez okazji: KETO tort szwarcwaldzki. Tradycyjny niemiecki wypiek, który dzięki połączeniu słodkiej śmietanki oraz czekolady z kwaśnymi wiśniami i alkoholem, podbił podniebienia nie tylko Europejczyków.

Przygotowanie tortu szwarcwaldzkiego w wersji keto, bez glutenu i cukru stanowiło niemałe wyzwanie, lecz udało się! Tort jest obłędnie pyszny i bardzo zbliżony w smaku do oryginału. Wymaga sporo czasu i zaangażowania, ale wywoła „efekt wow”. 😉

Jeśli jednak szukasz łatwiejszego przepisu, sprawdź KETO tort (czekoladowy z kremem śmietankowym).

Wasz ulubiony KETO tort szwarcwaldzki doczekał się aktualizacji 🥰

KETO tort szwarcwaldzki – tego będziesz potrzebować!

Do przygotowania keto tortu szwarcwaldzkiego potrzebne Ci będą:

  • gorzka czekolada minimum 80%, ewentualnie czekolada bez cukru, na przykład ta,
  • bezglutenowy proszek do pieczenia, używam tego,
  • mąka migdałowa (zazwyczaj używam tej) lub ewentualnie o połowę mniej mąki kokosowej o niskiej zawartości węglowodanów (jak ta)
  • masło
  • schłodzona śmietanka 36% (ewentualnie 30% lub 42%)
  • żelatyna w proszku (lub w listkach – wówczas użyj 2-3 listów, namocz je i podgrzej w garnuszku)
  • mielona wanilia bourbon, zawsze używam tej
  • wiśnie świeże lub mrożone, ewentualnie dżem wiśniowy bez cukru (na przykład tego)
  • wódka
  • wybrany zamiennik cukru: erytrol (zazwyczaj używam tego) lub ksylitol (na przykład tego – uwaga: ksylitol jest trujący dla zwierząt domowych, stosuj go ze szczególną uważnością, jeśli jesteś opiekunem psa lub kota).O różnicach pomiędzy ksylitolem, a erytrolem przeczytasz tutaj: Ksylitol a erytrol w diecie KETO

Przepis na KETO krem orzechowo-czekoladowy znajdziesz w mojej książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis zawiera linki afiliacyjne (reklamowe) do produktów, których używam w mojej domowej kuchni.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30M

KETO biszkopt czekoladowy do tortu

Czekoladę pokrusz i wraz z masłem podgrzewaj w rondelku do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Dodaj wybrany zamiennik cukru i zamieszaj. Odstaw do ostudzenia.

Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Następnie wlej czekoladę, dodaj mąkę migdałową, wanilię oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj ciasto.

2
Gotowe!
45M

Pieczenie tortu szwarcwaldzkiego w wersji KETO

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (termoobieg). Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i delikatnie wygładź silikonową szpatułką.

Piecz 60-70 minut. Sprawdź gotowość patyczkiem, wbijając go na środku ciasta. Jeśli na wyciągniętym patyczku nie zostanie płynna masa – ciasto jest upieczone. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.

Pozostaw ciasto jeszcze 20 minut w piekarniku, a następnie wyciągnij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

3
Gotowe!
25M

KETO tort szwarcwaldzki: przygotowanie syropu wiśniowego

Wiśnie włóż do garnka, zasyp wybranym zamiennikiem cukru i od momentu zagotowania podgrzewaj jeszcze kilka minut. Ostudź i odcedź owoce. Pozostały sok wymieszaj z wódką – nasączymy nim blaty biszkoptu.

Ostudzone ciasto przekrój na 3 blaty ostrym nożem lub nitką (ściskając pętlę wokół biszkoptu).

4
Gotowe!
1H30M

KETO tort szwarcwaldzki - warstwy

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i ostudź. 400g śmietanki ubij z wybranym zamiennikiem cukru. Do żelatyny dodaj 2 łyżki ubitej śmietanki, zamieszaj. Następnie dodaj do reszty ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj.

Dolny blat biszkoptu ponakłuwaj widelcem i nasącz 1/3 soku wiśniowego. Wyłóż na wierzch połowę wiśni, a następnie połowę śmietanki. Przykryj krem środkowym blatem biszkoptu.

Powtórz cały proces – nasącz biszkopt sokiem, wyłóż wiśnie i śmietankę. Przykryj krem wierzchnią warstwą biszkoptu. Mocniej ponakłuwaj górny blat widelcem lub drewnianym patyczkiem. Nasącz pozostałą częścią soku na ile to możliwe.

Schowaj tort do lodówki na godzinę-dwie.

5
Gotowe!
20M

Dekorowanie KETO tortu szwarcwaldzkiego

Następnie przejdź do dekorowania tortu. Ubij pozostałą część śmietanki, wyłóż część na wierzch tortu, część na boki i wyrównaj szpatułką.

Na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij wokół krawędzi gniazdka. W każdym ułóż na przykład świeżą wiśnię lub wiśnię w czekoladzie. Krawędzie wyłóż tartą czekoladą.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO ciasto czekoladowe w kubku (z mikrofali)
Poprzedni
KETO ciasto w kubku ☕️
Domowa KETO nutella bez cukru i bez tłuszczu palmowego
Następny
Domowa KETO nutella bez cukru 🌰
KETO ciasto czekoladowe w kubku (z mikrofali)
Poprzedni
KETO ciasto w kubku ☕️
Domowa KETO nutella bez cukru i bez tłuszczu palmowego
Następny
Domowa KETO nutella bez cukru 🌰