Składniki:
-
400g wołowinyna przykład polędwicy
-
400g warzywnej mieszanki chińskiej
-
Puszka pędów bambusa140g po odsączeniu
-
25g suszonych, siekanych grzybów mun
-
1 papryka
-
1 cukinia400g makaronu
-
szczypiorek
-
100 ml sosu sojowego
-
4 łyżki olej sezamowego
-
chilli
-
sezam
-
sok z cytryny
O przepisie:
Kuchnię azjatycką zdecydowanie uwielbiam za lekkość jej przepisów, orientalne smaki, łatwość przygotowania, a przy tym… piorunujący efekt końcowy. Dzisiaj chcę zademonstrować Ci niskowęglowodanową wariację na temat soczystej i aromatycznej wołowiny, podanej w towarzystwie makaronu z cukinii, zamiast makaronu ryżowego.
Zapraszam Cię na azjatycką wołowinę w woka!
Przepis na wołowinę z woka znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30M
|
Wołowina z woka - marynowanie polędwicyPokrój polędwicę na wąskie paski i zamarynuj w łyżce sosu sojowego i łyżce oleju sezamowego. Odstaw na minimum pół godziny. W tym samym czasie namocz także suszone grzyby mun i również odstaw. |
2
Gotowe!
5M
|
Wołowina z woka bez makaronu - przygotowanie wstążek z cukiniiUmyj cukinię i jej bezpestkową część pokrój spiralizatorem lub obieraczką do warzyw na cienkie pasy w kształcie makaronu ryżowego |
3
Gotowe!
15M
|
Wołowina z woka - smażenieNa rozgrzany w woku olej wrzuć zamarynowaną wołowinę, smaż przez około 2 minuty i zgarnij do krawędzi woka. Następnie na środek dodaj mieszankę warzyw, podsmażaj 5 minut i rozgarnij na boki. Na koniec dodaj odsączone pędy bambusa i smaż jeszcze przez około 3 minuty. Całość wymieszaj, odsącz grzyby i dodaj je do reszty, wlej pozostały sos sojowy i sok z połówki cytryny. Dopraw chilli i solą do smaku. Na sam koniec dodaj makaron z cukinii, podduś do miękkości cukinii i podawaj. Posypuj sezamem i szczypiorkiem. |