0 0
Wo艂owina z woka 馃崪

Udost臋pnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udost臋pnij ten adres url

Sk艂adniki:

Dostosuj liczb臋 porcji:
400g wo艂owiny na przyk艂ad pol臋dwicy
400g warzywnej mieszanki chi艅skiej
Puszka p臋d贸w bambusa 140g po ods膮czeniu
25g suszonych, siekanych grzyb贸w mun
1 papryka
1 cukinia 400g makaronu
szczypiorek
100 ml sosu sojowego
4 艂y偶ki olej sezamowego
chilli
sezam
sok z cytryny

Warto艣ci od偶ywcze (dla 1 porcji)

447
Kcal
37
B [g]
25
T [g]
14
W [g]

Wo艂owina z woka 馃崪

KETO wo艂owina z woka bez makaronu ry偶owego

Cechy:
  • 50M
  • Porcji: 4
  • 艁atwy

Sk艂adniki:

O przepisie:

Udost臋pnij

Kuchni臋 azjatyck膮 zdecydowanie uwielbiam za lekko艣膰 jej przepis贸w, orientalne smaki, 艂atwo艣膰 przygotowania, a przy tym… piorunuj膮cy efekt ko艅cowy. Dzisiaj chc臋 zademonstrowa膰 Ci niskow臋glowodanow膮 wariacj臋 na temat soczystej i aromatycznej wo艂owiny, podanej w towarzystwie聽makaronu z cukinii, zamiast makaronu ry偶owego.

Zapraszam Ci臋 na azjatyck膮 wo艂owin臋 w woka!

Danie to nada si臋 r贸wnie偶 na czas adaptacji, ale pod pewnymi warunkami. Prawdopodobnie makro nie wpisze si臋 w Twoje adaptacyjne proporcje. Zast膮p w贸wczas cukini臋 pokrojonym na paski omletem z roztrzepanych jajek (a la francuski, nie dodawaj wtedy jajka do sosu) lub makaronem shirataki, a pol臋dwic臋 zamie艅 na antrykot!

Przepis na wo艂owin臋 z woka znajdziesz r贸wnie偶 w ksi膮偶ce „Kuchnie 艣wiata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciad艂o).聽Dowiedz si臋 wi臋cej o moich ksi膮偶kach!聽

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30M

Wo艂owina z woka - marynowanie pol臋dwicy

Pokr贸j pol臋dwic臋 na w膮skie paski i zamarynuj w 艂y偶ce sosu sojowego i 艂y偶ce oleju sezamowego. Odstaw na minimum p贸艂 godziny.

W tym samym czasie namocz tak偶e suszone grzyby mun i r贸wnie偶 odstaw.

2
Gotowe!
5M

Wo艂owina z woka bez makaronu - przygotowanie wst膮偶ek z cukinii

Umyj cukini臋 i jej bezpestkow膮 cz臋艣膰 pokr贸j spiralizatorem lub obieraczk膮 do warzyw na cienkie pasy w kszta艂cie makaronu ry偶owego

3
Gotowe!
15M

Wo艂owina z woka - sma偶enie

Na rozgrzany w woku olej wrzu膰 zamarynowan膮 wo艂owin臋, sma偶 przez oko艂o 2 minuty i zgarnij do kraw臋dzi woka.

Nast臋pnie na 艣rodek dodaj mieszank臋 warzyw, podsma偶aj 5 minut i rozgarnij na boki.

Na koniec dodaj ods膮czone p臋dy bambusa i sma偶 jeszcze przez oko艂o 3 minuty. Ca艂o艣膰 wymieszaj, ods膮cz grzyby i dodaj je do reszty, wlej pozosta艂y sos sojowy i sok z po艂贸wki cytryny. Dopraw chilli i sol膮 do smaku.

Na sam koniec dodaj makaron z cukinii, poddu艣 do mi臋kko艣ci cukinii i podawaj. Posypuj sezamem i szczypiorkiem.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych ksi膮偶ek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przesz艂o 5 lat. Mi艂o艣niczka podr贸偶y i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskow臋glowodanowych alternatyw tradycyjnych produkt贸w. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszy膰 si臋 smakami kuchni 艣wiata r贸wnie偶 w wersji keto. Na co dzie艅 przedsi臋biorczyni, za艂o偶ycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Gyros z pit膮
Poprzedni
Gyros z keto-pit膮 馃
krem pomidorowy
Nast臋pny
KETO Krem pomidorowy 馃崊
Gyros z pit膮
Poprzedni
Gyros z keto-pit膮 馃
krem pomidorowy
Nast臋pny
KETO Krem pomidorowy 馃崊