0 0
Wołowina z woka 🍜

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
400g wołowiny na przykład polędwicy
400g warzywnej mieszanki chińskiej
Puszka pędów bambusa 140g po odsączeniu
25g suszonych, siekanych grzybów mun
1 papryka
1 cukinia 400g makaronu
szczypiorek
100 ml sosu sojowego
4 łyżki olej sezamowego
chilli
sezam
sok z cytryny

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

447
Kcal
37
B [g]
25
T [g]
14
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Wołowina z woka 🍜

KETO wołowina z woka bez makaronu ryżowego

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • 50M
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Kuchnię azjatycką zdecydowanie uwielbiam za lekkość jej przepisów, orientalne smaki, łatwość przygotowania, a przy tym… piorunujący efekt końcowy. Dzisiaj chcę zademonstrować Ci niskowęglowodanową wariację na temat soczystej i aromatycznej wołowiny, podanej w towarzystwie makaronu z cukinii, zamiast makaronu ryżowego.

Zapraszam Cię na azjatycką wołowinę w woka!

Danie to nada się również na czas adaptacji, ale pod pewnymi warunkami. Prawdopodobnie makro nie wpisze się w Twoje adaptacyjne proporcje. Zastąp wówczas cukinię pokrojonym na paski omletem z roztrzepanych jajek (a la francuski, nie dodawaj wtedy jajka do sosu) lub makaronem shirataki, a polędwicę zamień na antrykot!

Przepis na wołowinę z woka znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30M

Wołowina z woka - marynowanie polędwicy

Pokrój polędwicę na wąskie paski i zamarynuj w łyżce sosu sojowego i łyżce oleju sezamowego. Odstaw na minimum pół godziny.

W tym samym czasie namocz także suszone grzyby mun i również odstaw.

2
Gotowe!
5M

Wołowina z woka bez makaronu - przygotowanie wstążek z cukinii

Umyj cukinię i jej bezpestkową część pokrój spiralizatorem lub obieraczką do warzyw na cienkie pasy w kształcie makaronu ryżowego

3
Gotowe!
15M

Wołowina z woka - smażenie

Na rozgrzany w woku olej wrzuć zamarynowaną wołowinę, smaż przez około 2 minuty i zgarnij do krawędzi woka.

Następnie na środek dodaj mieszankę warzyw, podsmażaj 5 minut i rozgarnij na boki.

Na koniec dodaj odsączone pędy bambusa i smaż jeszcze przez około 3 minuty. Całość wymieszaj, odsącz grzyby i dodaj je do reszty, wlej pozostały sos sojowy i sok z połówki cytryny. Dopraw chilli i solą do smaku.

Na sam koniec dodaj makaron z cukinii, podduś do miękkości cukinii i podawaj. Posypuj sezamem i szczypiorkiem.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Gyros z pitą
Poprzedni
Gyros z keto-pitą 🥙
krem pomidorowy
Następny
KETO Krem pomidorowy 🍅
Gyros z pitą
Poprzedni
Gyros z keto-pitą 🥙
krem pomidorowy
Następny
KETO Krem pomidorowy 🍅