Składniki:
-
Szparagi grillowane w boczku
-
duży pęczek szparagówok. 15 sztuk
-
boczek surowy wędzony w cienkich plastrach15 plastrów
-
2 łyżki oliwy do smażenia
-
15g parmezanu
-
sól
-
pieprz
O przepisie:
Sezon na szparagi właśnie się zaczyna, więc nie może zabraknąć przepisu na łatwą i pyszną przekąskę: szparagi grillowane w boczku!
Bogactwo witamin, kwasu foliowego i błonnika: SZPARAGI. 😍 W sezonie jem szparagi bardzo często, w różnych wariantach i odsłonach: gotowane, duszone na maśle z czosnkiem, dodane do sosu w przepisie na polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami lub jako samodzielną przekąskę: grillowane w boczku lub prosciuttto crudo. Dokładnie tak jak w tym przepisie.
Szparagi w boczku możesz upiec lub podsmażyć na patelni grillowej. Podać samodzielnie lub z jajkiem (sadzonym lub gotowanym w koszulce). Mogą wystąpić w roli głównej lub jako dodatek do dań grillowych. Decyzja należy do Ciebie!
Przepis na szparagi grillowane w boczku znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Szparagi grillowane w boczku- przygotowanieSzparagi umyj, osusz i odłam zdrewniałe końcówki. Każdy szparag posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem i na całej długości owiń plasterkiem boczku. |