0 0
Szparagi grillowane w boczku 🥓

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Szparagi grillowane w boczku
duży pęczek szparagów ok. 15 sztuk
boczek surowy wędzony w cienkich plastrach 15 plastrów
2 łyżki oliwy do smażenia
15g parmezanu
sól
pieprz

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

383
Kcal
18,3
B [g]
30,9
T [g]
6,1
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Szparagi grillowane w boczku 🥓

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
Kuchnia
  • 15M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Sezon na szparagi właśnie się zaczyna, więc nie może zabraknąć przepisu na łatwą i pyszną przekąskę: szparagi grillowane w boczku!

Bogactwo witamin, kwasu foliowego i błonnika: SZPARAGI. 😍 W sezonie jem szparagi bardzo często, w różnych wariantach i odsłonach: gotowane, duszone na maśle z czosnkiem, dodane do sosu w przepisie na polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami lub jako samodzielną przekąskę: grillowane w boczku lub prosciuttto crudo. Dokładnie tak jak w tym przepisie.

Szparagi w boczku możesz upiec lub podsmażyć na patelni grillowej. Podać samodzielnie lub z jajkiem (sadzonym lub gotowanym w koszulce). Mogą wystąpić w roli głównej lub jako dodatek do dań grillowych. Decyzja należy do Ciebie!

Przepis na szparagi grillowane w boczku znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Szparagi grillowane w boczku- przygotowanie

Szparagi umyj, osusz i odłam zdrewniałe końcówki. Każdy szparag posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem i na całej długości owiń plasterkiem boczku.
Patelnię grillową delikatnie zwilż pozostałością oliwy i smaż szparagi 5 minut z każdej strony, pilnując, aby główki znajdowały się przy krawędzi patelni.
Tuż przed podaniem posyp szparagi odrobiną tartego parmezanu.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyczka diety ketogenicznej od ponad 7 lat. Miłośniczka podróży, psów i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw dla tradycyjnych składników, tworząc przepisy, które łączą smak, prostotę i odżywczą równowagę. Jej kuchnia to nie restrykcja, lecz ciekawość - sposób, by cieszyć się smakami świata również w wersji KETO. Na co dzień przedsiębiorczyni, strateg i specjalistka SEO, łącząca analityczne myślenie z kreatywnością w kuchni.

Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Następny
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽
Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Następny
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽