Składniki:
-
KETO mozzarella sticks, czyli paluszki serowe "Cheese Fingers"
-
100g twardej mozzarelli (w bloku)
-
1 jajkomożesz potrzebować do panierowania odrobinę więcej, mimo że część na końcu zostanie w naczyniach
-
80g mąki migdałowejmożesz potrzebować do panierowania odrobinę więcej, mimo że część na końcu zostanie w naczyniach
-
szczypta soli
-
szczypta ziół prowansalskich
-
wybrany olej do smażenia
O przepisie:
Szybka KETO przekąska na imprezę lub smaczny dodatek do sałatki: mozzarella sticks. Serowe paluszki, zwane również cheese fingers to kawałki twardej mozzarelli, panierowanej i smażonej na głębokim tłuszczu. W tym przepisie przygotujemy je bez bułki tartej, czyli bezglutenowo, panierując ser w drobno mielonej mące migdałowej.
Paluszki serowe możesz podać samodzielnie lub z dodatkiem pysznego sosu koktajlowego.
Jeśli cheese fingers przypadną Ci do gustu, sprawdź również przepis na czeski Smażony ser z sosem tatarskim 🧀.
Przepis na mozzarella sticks znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Uwaga. W podgrzewanych w głębokim tłuszczu migdałach pojawiają się tłuszcze trans. Pamiętaj, że umiar ma tu znaczenie. Jeśli paluszki serowe okażą się jedną z Twoich ulubionych i często spożywanych przekąsek, zamień mąkę migdałową na kokosową. Wpłynie to jednak znacząco na smak panierki.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Mozzarella sticks - przygotowanie paluszków z mozzarelliMozzarellę pokrój w słupki o boku ok. 1cm. Mąkę migdałową wymieszaj z solą i ziołami prowansalskimi. Jajko roztrzep. Panieruj podwójnie: jajko, mąka migdałowa, jajko, mąka migdałowa. Do panierowania polecam Ci użycie rękawiczek jednorazowych, by panierka została na serze, a nie na Twoich palcach. ;) |
2
Gotowe!
|
Cheese fingers - smażenie paluszków serowychSmaż na głębokim oleju przez kilka minut - do zarumienienia i miękkości sera. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem sosu, na przykład koktajlowego. |