0 0
Solona Pistacja – Lody Pistacjowe Bez Cukru 🍨

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO LODY "Solona pistacja" Bez Cukru
200g pasty pistacjowej 100%
300g śmietanki 30% w wersji bez laktozy użyj śmietanki bez laktozy, ewentualnie kokosowej
200 ml mleka 3,2% bez laktozy
½ łyżeczki soli lub do smaku
100g erytrolu w pudrze lub do smaku
Potrzebne będą również:
Mikser z funkcją ubijania
opcjonalnie Maszynka do lodów
Pojemnik do mrożenia

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

286,2
Kcal
6,1
B [g]
26,6
T [g]
4,4
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Solona Pistacja – Lody Pistacjowe Bez Cukru 🍨

KETO LODY PISTACJOWE BEZ CUKRU

  • 3H15M
  • Porcji: 8
  • Średni

Składniki:

  • KETO LODY "Solona pistacja" Bez Cukru

  • Potrzebne będą również:

O przepisie:

Udostępnij

Sezon na lody w pełni, więc zaczynam dzielenie się z Wami moimi ulubionymi przepisami. ❤️ Na start solona pistacja – mój absolutny faworyt ze względu na kremową konsystencję i słono-słodki, nieoczywisty smak. Lody pistacjowe bez cukru są bardzo łatwe w przygotowaniu, ale przede wszystkim: to najsmaczniejsze lody, jakie kiedykolwiek przygotowałam (a może i nawet kupiłam, pozwalając sobie na odrobinę braku skromności). 😉 Lojalnie uprzedzam: trudno zatrzymać się na jednej porcji!

Do ich przygotowania potrzebować będziesz pasty pistacjowej 100% – w przeciwieństwie do masła pistacjowego ma ona gładką konsystencję, co bardzo istotne przy lodach.

Sprawdź również pozostałe KETO LODY, a jeśli tak jak ja kochasz pistacje, koniecznie spróbuj także sernika pistacjowego.

KETO lody „solona pistacja” to jeden z nielicznych przepisów z mojej najnowszej książki o KETO deserach, który ukazuje się tu, na blogu. Premiera książki już we wrześniu 2022. Obserwuj mój fanpage Ms. Fox, by dowiedzieć się o możliwości przedpremierowego zakupu. A tymczasem… poznaj moje poprzednie książki!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

KETO lody pistacjowe z solą - przygotowanie masy

Śmietankę ubij na sztywno z erytrolem. Dodaj pastę pistacjową, sól i ubijaj do momentu całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj lub ubijaj jeszcze chwilkę.

2
Gotowe!
3H

Solona pistacja BEZ CUKRU - przygotowanie lodów

Wlej masę do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z zaleceniami producenta. Ukręć lody to momentu uzyskania puszystej, lodowej konsystencji. Przełóż lody do pojemnika i włóż do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny. Przed podaniem wyjmij lody z zamrażalnika na kwadrans.

Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów to schłodzoną w lodówce masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki. Wyciągnij i zmiksuj 5-6 razy, co pół godziny, a następnie pozostaw do całkowitego stężenia na 2-3 godziny.

Dekoruj na przykład posiekanymi pistacjami.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO makaron
Poprzedni
Spaghetti bolognese 🍝
Lody-limonka-z-mieta
Następny
Lody „śmietankowa limonka z miętą” BEZ CUKRU 🍦
KETO makaron
Poprzedni
Spaghetti bolognese 🍝
Lody-limonka-z-mieta
Następny
Lody „śmietankowa limonka z miętą” BEZ CUKRU 🍦