Składniki:
-
KETO LODY "Solona pistacja" Bez Cukru
-
200g pasty pistacjowej 100%
-
300g śmietanki 30%w wersji bez laktozy użyj śmietanki bez laktozy, ewentualnie kokosowej
-
200 ml mleka 3,2% bez laktozy
-
½ łyżeczki solilub do smaku
-
100g erytrolu w pudrzelub do smaku
-
Potrzebne będą również:
-
Mikser z funkcją ubijania
-
opcjonalnie Maszynka do lodów
-
Pojemnik do mrożenia
O przepisie:
Sezon na lody w pełni, więc zaczynam dzielenie się z Wami moimi ulubionymi przepisami. ❤️ Na start solona pistacja – mój absolutny faworyt ze względu na kremową konsystencję i słono-słodki, nieoczywisty smak. Lody pistacjowe bez cukru są bardzo łatwe w przygotowaniu, ale przede wszystkim: to najsmaczniejsze lody, jakie kiedykolwiek przygotowałam (a może i nawet kupiłam, pozwalając sobie na odrobinę braku skromności). 😉 Lojalnie uprzedzam: trudno zatrzymać się na jednej porcji!
Do ich przygotowania potrzebować będziesz pasty pistacjowej 100% – w przeciwieństwie do masła pistacjowego ma ona gładką konsystencję, co bardzo istotne przy lodach. W szczególności polecam Ci pastę pistacjową od DESEO – jest wyjątkowa, bardzo aromatyczna i idealnie gładka.
Sprawdź również pozostałe KETO LODY, a jeśli tak jak ja kochasz pistacje, koniecznie spróbuj także sernika pistacjowego.
Przepis na keto lody o smaku solonej pistacji znajdziesz również w książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
KETO lody pistacjowe z solą - przygotowanie masyŚmietankę ubij na sztywno z erytrolem. Dodaj pastę pistacjową, sól i ubijaj do momentu całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj lub ubijaj jeszcze chwilkę. |
2
Gotowe!
3H
|
Solona pistacja BEZ CUKRU - przygotowanie lodówWlej masę do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z zaleceniami producenta. Ukręć lody to momentu uzyskania puszystej, lodowej konsystencji. Przełóż lody do pojemnika i włóż do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny. Przed podaniem wyjmij lody z zamrażalnika na kwadrans. Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów to schłodzoną w lodówce masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki. Wyciągnij i zmiksuj 5-6 razy, co pół godziny, a następnie pozostaw do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Dekoruj na przykład posiekanymi pistacjami. |