Składniki:
-
Siemianka kakaowa (KETO owsianka) bez cukru (KETO owsianka)
-
250 ml mleka kokosowego
-
1 spora łyżeczka kakao lub karobu
-
1 płaska łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
-
1 szczypta cynamonu
-
1 szczypta kardamonu
-
(opcjonalnie) erytrol, stewia lub ksylitol do smaku
-
KETO owsianka - opcjonalne dodatki
-
owoce jagodowe
-
wybrane orzechy
-
masło orzechowe
-
liofilizowane owoce jagodowe
-
wiórki lub prażone chipsy kokosowe
O przepisie:
Dziś przepis dla miłośników klasycznej owsianki, czyli siemianka! Gęsty pudding na bazie mocnego w smaku siemienia lnianego najlepiej komponuje się z kakao i korzennymi przyprawami. Można go jeść zarówno samodzielnie, jak ze świeżymi owocami czy bakaliami.
KETO owsianka lniana – tego będziesz potrzebować!
Do przygotowania „bezglutenowej owsianki” przyda Ci się:
- siemię lniane – najlepiej świeżo zmielonego w młynku (naprawdę wpływa to na smak siemianki). Zazwyczaj używam tego siemienia lnianego.
Jeśli nie masz czasu lub możliwości zmielenia lnu, możesz użyć gotowego złocistego lnu mielonego. Zazwyczaj wybieram ten len mielony. - mleka kokosowego – jego jakość będzie decydowała o późniejszej konsystencji siemianki. W składzie mleczko kokosowe powinno zawierać miąższ (lub ekstrakt) z kokosa i wodę, nic ponadto. Sama używam najczęściej tego mleczka kokosowego.
Zamiast mleczka kokosowego, do przygotowania siemianki możesz użyć również klasycznego mleka czy śmietanki 30%. - kakao (ewentualnie karob), na przykład to.
- wybranego zamiennika cukru: erytrolu lub ksylitolu (używam tego).
- wybranych dodatków – czegoś chrupiącego (na przykład tych chipsów kokosowych) i czegoś owocowego (świeżych truskawek czy innych owoców jagodowych).
Jak smakuje KETO owsianka?
Przepis na siemiankę jest banalnie prosty i przypadnie Ci do gustu zwłaszcza wtedy, gdy jesteś fanką lub fanem smaku siemienia lnianego. Konsystencja siemianki przypomina owsiankę, natomiast aromat lnu jest tu wyraźnie wyczuwalny i złagodzony korzennymi przyprawami. Jeśli chcesz uniknąć całkowicie smaku lnu, sprawdź również chiankę, czyli pudding chia – ona również skutecznie zastąpi Ci śniadaniową owsiankę. Smacznego! 😃
Przepis na KETO siemiankę znajdziesz w mojej nowej książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Data pierwszej publikacji: 23.09.2022
Data aktualizacji 24.02.2024
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
KETO owsianka (siemianka z mlekiem kokosowym) - przygotowanieMleko delikatnie kokosowe zagrzej w garnuszku. Dodaj kakao, cynamon, kardamon i do smaku wybranego zamiennika cukru. Dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Następnie dodaj mielone siemię lniane i wymieszaj ponownie. |
2
Gotowe!
20M
|
Siemianka kokosowa bez cukru - tężeniePrzelej siemiankę do wybranego naczynia i odstaw na ok. 20 minut. |
3
Gotowe!
|
KETO owsianka - sposób podaniaDekoruj świeżymi owocami, bakaliami czy czekoladą. Jedz od razu. |