Składniki:
-
Ketogeniczny omlet
-
2 jajka
-
1,5 łyżki mąki migdałowej
-
szczypta wanilii
-
odrobina soli
-
Bita śmietana bez cukru
-
50 ml śmietany 36% (a jeszcze lepiej 42%)
-
owoce jagodowe ; (ewentualnie w bardzo ograniczonej ilości inne owoce, gdy u mnie zabrakło malin, użyłam 40 gram nektarynki)
-
2 kropelki stewii w płynie
O przepisie:
Pyszne śniadanie ketogeniczne na słodko. Nie wymaga dużo zachodu, lecz nie należy również do śniadań „na szybko”. Smak wynagradza jednak czas poświęcony na jego przygotowanie ?
Wartości odżywcze podane są dla 1 porcji z 60 gramami malin.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Śmietanę ubij ze stewią. Stewia jest bardzo słodka, więc wystarczy tu jedna lub dwie kropelki. |
2
Gotowe!
5M
|
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Na sam koniec dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Mąkę i wanilię dosyp na sam koniec i dokładnie wymieszaj. |
3
Gotowe!
10M
|
Keto omlet - smażeniePatelnię posmaruj masłem (wystarczy tylko tyle, aby dno i boki były dokładnie natłuszczone), aby omlet nie przykleił się. Wlej ciasto na patelnię i smaż na wolnym ogniu ok. 4-5 minut (aż zacznie charakterystycznie skwierczeń). Obróć omleta na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Metody obracania omleta są różne, ja korzystam z najłatwiejszej. Zamiast męczyć się łopatkami, przerzucam omlet do góry nogami na drugą natłuszczoną patelnię. Zawsze kształt wychodzi idealny i stresu mniej ? |
4
Gotowe!
5M
|