Składniki:
-
KETO omlet na słodko
-
2 jajka
-
1,5 łyżki mąki migdałowej
-
szczypta mielonej wanilii bourbon
-
odrobina soli
-
szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
-
Dodatki do omleta
-
50 ml śmietany 36% (a jeszcze lepiej 42%)
-
60g owoców jagodowych
-
2 kropelki stewii w płynie
O przepisie:
Jedno z Waszych ulubionych keto śniadań, czyli keto omlet na słodko. Rozpływający się w ustach, puszysty omlet stanowi smaczny białkowo-tłuszczowy posiłek, którego przygotowanie zajmie Ci zaledwie chwilę.
Do przygotowania omleta potrzebować będziesz:
- dwóch sporych jajek (najlepiej „0” lub „1”)
- mąki migdałowej (najczęściej wybieram tą, alternatywnie możesz użyć mąki kokosowej, użyj jej wówczas o połowę mniej),
- mielonej wanilii bourbon (dostaniesz ją tutaj, zamiennie możesz użyć miąższu z połowy laski wanilii),
- bezglutenowego proszku do pieczenia (na przykład tego),
- śmietanki 30% (lub 36% czy 42%, możesz użyć również mascarpone)
- stewii w płynie (zazwyczaj wybieram tą, alternatywnie użyj erytrolu lub ksylitolu w pudrze)
- garstki wybranych owoców jagodowych (lub innych, o kontrolowanej gramaturze).
Ten przepis jest jednym z najczęściej odwiedzanych przez czytelników bloga. Powstał w 2016 roku i 6 lat później doczekał się aktualizacji.
Data aktualizacji: 25.08.2022
Przepis na KETO omlet na słodko znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
KETO omlet na słodko - przygotowanie bitej śmietanyŚmietanę ubij ze stewią. Stewia jest bardzo słodka, więc wystarczy tu jedna lub dwie kropelki. |
2
Gotowe!
5M
|
KETO omlet na słodko - przygotowanie ciasta omletowegoBiałka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Na sam koniec dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. |
3
Gotowe!
10M
|
KETO omlet na słodko - smażenie omletaPatelnię posmaruj masłem (wystarczy tylko tyle, aby dno i boki były dokładnie natłuszczone). Wlej ciasto na patelnię i smaż na wolnym ogniu ok. 4-5 minut (aż zarumieni się i zacznie charakterystycznie skwierczeć). Obróć omleta na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Metody obracania omleta są różne, ja korzystam z najłatwiejszej. Zamiast męczyć się łopatkami, przerzucam omlet do góry nogami na drugą natłuszczoną patelnię. |
4
Gotowe!
5M
|
KETO omlet na słodko - podawaniee |