Składniki:
-
SZAKSZUKA Z CHORIZO
-
4 jaja
-
4 pomidory Pelati lub 1 duży, sparzony i obrany pomidor
-
50g chorizo
-
1/4 papryki
-
1 łyżka oliwy do smażenia
-
½ małej cebuli
-
1 ząbek czosnku
-
1 szczypta kuminu
-
kilka listków bazylii
-
do smaku soli
-
do smaku płatków chilli
-
świeże zioła do dekoracji
O przepisie:
Lubię celebrować śniadania. Muszę jednak przyznać, że w tygodniu nie zawsze mam na to czas i stawiam na szybkość przygotowania. Gdy jednak przychodzi weekend i tylko nadarza się okazja, do śniadań przykładam większą wagę. Wtedy doskonałym pomysłem staje się szakszuka (shakshuka) z chorizo i papryką. Doprawiona kuminem, świeżymi ziołami i płatkami chilli szakszuka to śniadanie po prostu doskonałe. Aromatyczne, smaczne, pobudzające zmysły.
Szakszuka to propozycja rodem z kuchni izraelskiej, lecz w tej wersji z wyraźnym, hiszpańskim sznytem.
Przepis na szakszukę z chorizo i papryką znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Szakszuka z chorizo - przygotowanieChorizo obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj w pióra, a paprykę umyj i pokrój w cienkie paski. Na patelni podsmaż na odrobinie oliwy: chorizo, paprykę i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, a papryka zarumieni, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i tarty czosnek. Dopraw płatkami chilli, kuminem i solą. Duś przez 2-3 minuty. Po 3 minutach wbij jajka. Dopraw je odrobiną soli, świeżo mielonym pieprzem i smaż pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Szakszukę z chorizo podawaj z posiekanymi, świeżymi ziołami. |