Składniki:
-
400g mleczka kokosowego
-
2 płaskie łyżki kakao
-
2 łyżki ksylitolu
-
Dodatki do wyboru:
-
płatki kokosowe
-
wiórki kokosowe
-
płatki migdałów
-
orzechy
-
skórka pomarańczowa karmelizowana na oleju kokosowym z ksylitolem
-
śmietanka 36% ubita ze stewią (wersja z laktozą!)
-
owoce jagodowe
O przepisie:
Idealny deser w chwilach słabości i chęci na słodkie. Można go jeść podczas diety ketogenicznej, niskowęglowodanowej. Nie zawiera glutenu, laktozy i jest przepyszny! ❤️
BARDZO ważna jest jakość składników, a zwłaszcza mleka kokosowego. Zwróć uwagę przede wszystkim na skład. Najlepsze jest mleko zawierające kokos i wodę, nic ponadto. Akceptowalna jest jeszcze guma guar. Jakość mleczka ma ogromny wpływ na późniejszą konsystencję deseru.
Uwaga. Deser zawiera węglowodany pochodzące głównie z ksylitolu. Ksylitol, poza wyjątkowymi przypadkami, nie powoduje wyrzutów insuliny, przez co jest w ograniczonych ilościach akceptowalny w diecie ketogenicznej.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
KETO pudding czekoladowy - przygotowanieMleko kokosowe zagotuj. Dodaj kakao oraz ksylitol i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia składników (możesz również zblendować). Wlej do 4 małych miseczek i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin (pudding jest najlepszy następnego dnia). Podawaj z ulubionymi dodatkami (niewliczonymi w makro) |