Składniki:
-
KETO budyń kakaowy bez cukru
-
400g mleczka kokosowego
-
2 płaskie łyżki kakao
-
2 łyżki erytrolu
-
Przykładowe dodatki (niewliczone w makro)
-
chipsy kokosowe
-
wiórki kokosowe
-
płatki migdałów
-
wybrane orzechy
-
skórka pomarańczowa karmelizowana na oleju kokosowym z ksylitolem
-
owoce jagodowe
O przepisie:
Od tego wszystko się zaczęło! ❤️ Pudding czekoladowo-kokosowy to pierwszy, najstarszy przepis na blogu. Powstał w marcu 2016 roku i od tego czasu zyskał wielu fanów. Dziś (w końcu!) doczekał się aktualizacji.
Ten czekoladowy budyń bez laktozy to deser idealnie wyważony w smaku i banalnie prosty w przygotowaniu – zajmie Ci nie więcej, niż 10 minut.
Data publikacji przepisu: 12.03.2016
Data ostatniej aktualizacji: 28.08.2022
KETO budyń czekoladowy z mleczkiem kokosowym – to Ci się przyda!
Do przygotowania budyniu czekoladowo-kokosowego bez cukru będziesz potrzebować zaledwie kilku składników:
- mleka kokosowego – jego jakość będzie decydowała o późniejszej konsystencji budyniu. W składzie mleczko kokosowe powinno zawierać miąższ (lub ekstrakt) z kokosa i wodę, nic ponadto. Sama używam najczęściej tego mleczka kokosowego.
- kakao (ewentualnie karob), na przykład to. Alternatywnie możesz użyć gorzkiej czekolady 80%, uzyskując docelowo konsystencję ganache (wpłynie to oczywiście na makro).
- wybranego zamiennika cukru: erytrolu lub ksylitolu (używam tego).
- wybranych dodatków – czegoś chrupiącego (na przykład tych chipsów kokosowych) i czegoś owocowego (świeżych truskawek czy innych owoców jagodowych lub domowego dżemu jagodowego bez cukru)
Przepis na keto pudding czekoladowy znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
KETO pudding czekoladowy - przygotowanieMleko kokosowe wyłóż do rondelka i zagotuj. Dodaj kakao oraz erytrol i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia składników (możesz również zblendować). Wlej budyń do 4 małych naczyń (na przykład kokilek) i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin (pudding jest najlepszy następnego dnia). Podawaj z ulubionymi dodatkami. |