0 0
Pralinki z masłem orzechowym

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Warstwa masła orzechowego
2 łyżki masła orzechowego bez dodatku cukru, min. 90% orzechów
2 łyżki oleju kokosowego lub masła
do smaku erytrolu oraz soli
Warstwa czekolady
85g czekolady bez cukru (polecam takie słodzone erytrolem i stewią, np. Cavalier)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

70
Kcal
1,7
B [g]
6,19
T [g]
1,89
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Pralinki z masłem orzechowym

Czekoladki z masłem orzechowym bez cukru

Cechy:
  • bez cukru
  • 2H00M
  • Porcji: 12
  • Średni

Składniki:

  • Warstwa masła orzechowego

  • Warstwa czekolady

O przepisie:

Udostępnij

Jeśli miałabym być szczera, nie jestem wielką fanką bombonierek, czy wszelkiej maści pralinek. Niemniej jednak coraz chętniej eksperymentuję w kuchni i jestem zwolenniczką teorii, że prawie wszystko da się zrobić w wersji ketogenicznej (z wyjątkiem białego chleba i ziemniaków, nic ich nie zastąpi ? ).

Przedstawiam Wam dość łatwy przepis na czekoladki z masłem orzechowym. Być może nie wyglądają jak przygotowane przez mistrza cukiernictwa, lecz będą świetnym deserem dla miłośników masła orzechowego, a także fajnym sposobem na przemycenie do diety większej ilości oleju kokosowego.

Do wykonania przepisu potrzebna Ci będzie silikonowa forma do pieczenia ciasteczek lub silikonowa foremka na kostki lodu.


*) Głównym źródłem węglowodanów w wartościach odżywczych jest erytrytol – poliol (alkohol cukrowy), który nie powodują wyrzutów insuliny, a przez to bywa nawet nie liczony w wartościach odżywczych. Węglowodanów netto (pochodzących naturalnie z kakao i orzechów arachidowych) jest 1g w pralince.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Domowe pralinki - przygotowanie

Masło orzechowe i olej kokosowy (lub masło) rozpuść w rondelku cały czas mieszając (masło orzechowe bardzo łatwo przypala się). Gdy oba składniki całkowicie rozpuszczą się, dosól i dosłodź do smaku. Powstała masa powinna być dla Ciebie wręcz odrobinę za słodka, ponieważ po zastygnięciu, w połączeniu z gorzką czekoladą, ta słodycz zmaleje.

2
Gotowe!

Przelej masę orzechową do foremki, pamiętając, żeby zostawić trochę miejsca na warstwę czekolady. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

3
Gotowe!

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo przelewaj do foremki, za każdym razem od razu dokładnie rozprowadzając ją na porcji masła orzechowego. Na sam koniec dodaj jednego orzeszka na górę każdej pralinki i wstaw całość ponownie do lodówki.

Czekoladki będą gotowe do spożycia po 30 minutach. Należy je przechowywać w lodówce.

Smacznego ❤️

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

jajka faszerowane tuńczykiem
Poprzedni
Jajka faszerowane tuńczykiem
Ciastka czekoladowe bez cukru
Następny
Ciastka czekoladowe bez cukru
jajka faszerowane tuńczykiem
Poprzedni
Jajka faszerowane tuńczykiem
Ciastka czekoladowe bez cukru
Następny
Ciastka czekoladowe bez cukru