Składniki:
-
Warstwa masła orzechowego
-
2 łyżki masła orzechowego bez dodatku cukru, min. 90% orzechów
-
2 łyżki oleju kokosowego lub masła
-
do smaku erytrolu oraz soli
-
Warstwa czekolady
-
85g czekolady bez cukru (polecam takie słodzone erytrolem i stewią, np. Cavalier)
O przepisie:
Jeśli miałabym być szczera, nie jestem wielką fanką bombonierek, czy wszelkiej maści pralinek. Niemniej jednak coraz chętniej eksperymentuję w kuchni i jestem zwolenniczką teorii, że prawie wszystko da się zrobić w wersji ketogenicznej (z wyjątkiem białego chleba i ziemniaków, nic ich nie zastąpi ? ).
Przedstawiam Wam dość łatwy przepis na czekoladki z masłem orzechowym. Być może nie wyglądają jak przygotowane przez mistrza cukiernictwa, lecz będą świetnym deserem dla miłośników masła orzechowego, a także fajnym sposobem na przemycenie do diety większej ilości oleju kokosowego.
Do wykonania przepisu potrzebna Ci będzie silikonowa forma do pieczenia ciasteczek lub silikonowa foremka na kostki lodu.
*) Głównym źródłem węglowodanów w wartościach odżywczych jest erytrytol – poliol (alkohol cukrowy), który nie powodują wyrzutów insuliny, a przez to bywa nawet nie liczony w wartościach odżywczych. Węglowodanów netto (pochodzących naturalnie z kakao i orzechów arachidowych) jest 1g w pralince.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Domowe pralinki - przygotowanieMasło orzechowe i olej kokosowy (lub masło) rozpuść w rondelku cały czas mieszając (masło orzechowe bardzo łatwo przypala się). Gdy oba składniki całkowicie rozpuszczą się, dosól i dosłodź do smaku. Powstała masa powinna być dla Ciebie wręcz odrobinę za słodka, ponieważ po zastygnięciu, w połączeniu z gorzką czekoladą, ta słodycz zmaleje. |
2
Gotowe!
|
Przelej masę orzechową do foremki, pamiętając, żeby zostawić trochę miejsca na warstwę czekolady. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. |
3
Gotowe!
|
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo przelewaj do foremki, za każdym razem od razu dokładnie rozprowadzając ją na porcji masła orzechowego. Na sam koniec dodaj jednego orzeszka na górę każdej pralinki i wstaw całość ponownie do lodówki. Czekoladki będą gotowe do spożycia po 30 minutach. Należy je przechowywać w lodówce. Smacznego ❤️ |