0 0
Pralinki z masłem orzechowym

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Warstwa masła orzechowego
2 łyżki masła orzechowego bez dodatku cukru, min. 90% orzechów
2 łyżki oleju kokosowego lub masła
do smaku erytrolu oraz soli
Warstwa czekolady
85g czekolady bez cukru (polecam takie słodzone erytrolem i stewią, np. Cavalier)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

70
Kcal
1,7
B [g]
6,19
T [g]
1,89
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Pralinki z masłem orzechowym

Czekoladki z masłem orzechowym bez cukru

Cechy:
  • bez cukru
  • 2H00M
  • Porcji: 12
  • Średni

Składniki:

  • Warstwa masła orzechowego

  • Warstwa czekolady

O przepisie:

Udostępnij

Jeśli miałabym być szczera, nie jestem wielką fanką bombonierek, czy wszelkiej maści pralinek. Niemniej jednak coraz chętniej eksperymentuję w kuchni i jestem zwolenniczką teorii, że prawie wszystko da się zrobić w wersji ketogenicznej (z wyjątkiem białego chleba i ziemniaków, nic ich nie zastąpi ? ).

Przedstawiam Wam dość łatwy przepis na czekoladki z masłem orzechowym. Być może nie wyglądają jak przygotowane przez mistrza cukiernictwa, lecz będą świetnym deserem dla miłośników masła orzechowego, a także fajnym sposobem na przemycenie do diety większej ilości oleju kokosowego.

Do wykonania przepisu potrzebna Ci będzie silikonowa forma do pieczenia ciasteczek lub silikonowa foremka na kostki lodu.


*) Głównym źródłem węglowodanów w wartościach odżywczych jest erytrytol – poliol (alkohol cukrowy), który nie powodują wyrzutów insuliny, a przez to bywa nawet nie liczony w wartościach odżywczych. Węglowodanów netto (pochodzących naturalnie z kakao i orzechów arachidowych) jest 1g w pralince.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Domowe pralinki - przygotowanie

Masło orzechowe i olej kokosowy (lub masło) rozpuść w rondelku cały czas mieszając (masło orzechowe bardzo łatwo przypala się). Gdy oba składniki całkowicie rozpuszczą się, dosól i dosłodź do smaku. Powstała masa powinna być dla Ciebie wręcz odrobinę za słodka, ponieważ po zastygnięciu, w połączeniu z gorzką czekoladą, ta słodycz zmaleje.

2
Gotowe!

Przelej masę orzechową do foremki, pamiętając, żeby zostawić trochę miejsca na warstwę czekolady. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

3
Gotowe!

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo przelewaj do foremki, za każdym razem od razu dokładnie rozprowadzając ją na porcji masła orzechowego. Na sam koniec dodaj jednego orzeszka na górę każdej pralinki i wstaw całość ponownie do lodówki.

Czekoladki będą gotowe do spożycia po 30 minutach. Należy je przechowywać w lodówce.

Smacznego ❤️

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

parówki zapiekane
Poprzedni
Parówki zapiekane z serem i boczkiem
Tort KETO Pavlova - beza bez cukru
Następny
KETO tort Pavlova 🍓
parówki zapiekane
Poprzedni
Parówki zapiekane z serem i boczkiem
Tort KETO Pavlova - beza bez cukru
Następny
KETO tort Pavlova 🍓