Składniki:
-
Domowa pasta z tuńczyka
-
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym120g po odsączeniu
-
40g (1 ½ łyżki) majonezudomowego lub kupnego o dobrym składzie
-
2 łyżeczki posiekanego szczypioru
O przepisie:
Wiem, że lubicie proste przepisy, dziś więc jeden z nich! Bazowa receptura na pastę z tuńczyka, którą z powodzeniem możesz rozbudowywać o kolejne składniki (spróbuj posiekanej papryki, jajka czy awokado).
Pasty to idealny zamiennik wysoko przetworzonych dodatków do kanapek, jakie znajdziemy na półkach sklepowych. W diecie keto można jeść je same, w połączeniu z warzywami (na plastrze ogórka, papryce), czy z wybranym keto chlebem – preferuję tu zwłaszcza chleb Chleb czystoziarnisty 🍞.
Domowa pasta z tuńczyka – składniki
Do przygotowania pasty z tuńczyka potrzebować będziesz oczywiście… tuńczyka. Wybierz filety / polędwiczki lub przynajmniej tuńczyka w kawałkach (wybór części ryby do tuńczyka rozdrobnionego w wodzie jest przynajmniej wątpliwy). Często wybieram tego tuńczyka.
Ponadto przyda Ci się majonez – przygotuj domowy majonez lub postaw na taki o dobrym składzie (na przykład ten), a także posiekany szczypior.
Sprawdź również inne przepisy na pasty:
Przepis na pastę z tuńczyka znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Pasta z tuńczyka- przygotowanieTuńczyka odsącz i rozdrobnij widelcem. Dodaj majonez oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. |