0 0
Jajka zapiekane w awokado 🥑

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1 dojrzałe awokado
2 małe jaja
Przyprawy
sól i pieprz (do smaku)
szczypta ostrej papryki lub chili (opcjonalnie)
ulubione zioła: szczypiorek, kolendra, bazylia lub pietruszka
odrobina oliwy z oliwek do skropienia (opcjonalnie)
Dodatki (opcjonalne)
pokruszona feta
posiekany boczek
parmigiano reggiano (parmezan)
posiekana cebula

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

208
kcal
7
B[g]
18
T[g]
2
W[g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Jajka zapiekane w awokado 🥑

Jajko zapiekane w awokado z wybranymi dodatkami

Cechy:
  • bez laktozy
  • Przepisy KETO WEGE
  • 20M
  • Porcji: 1
  • Łatwy

Składniki:

  • Przyprawy

  • Dodatki (opcjonalne)

O przepisie:

Udostępnij

Szukasz pomysłu na szybkie, efektowne i sycące keto śniadanie? Jajko zapiekane w awokado to prawdziwy hit diety ketogenicznej – łączy w sobie pełnowartościowe białko z jajek  i zdrowe tłuszcze z awokado, dzięki czemu zapewnia energię na wiele godzin i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Jajka w awokado to idealny przepis na śniadanie białkowo-tłuszczowe, ale świetnie sprawdzi się także jako keto przekąska lub lekki posiłek w ciągu dnia. Przygotujesz je w mniej niż 20 minut, a dzięki swojej formie zachwyca prostotą i wyglądem – szczególnie jeśli dodasz ulubione przyprawy, zioła lub odrobinę sera.

Ten przepis jest idealny, jeśli dopiero zaczynasz dietę ketogeniczną i szukasz szybkiego keto śniadania bez chleba, które naprawdę syci. Możesz łatwo dostosować go do swoich preferencji: dodać pokruszoną fetę, pomidory suszone, posiekany boczek czy pesto.

To także świetna opcja na posiłek keto bez mięsa – wystarczy sięgnąć po wersję wege z ziołami i warzywami.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół) lub 180°C z termoobiegiem.

2
Gotowe!

Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Jeśli otwór po pestce jest mały – delikatnie go powiększ łyżeczką, by pomieścił żółtko i część białka.

3
Gotowe!

Umieść połówki awokado w małym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że są stabilne - możesz podłożyć pierścień z folii aluminiowej jako podstawę.

4
Gotowe!

Wbij ostrożnie jajko do każdej połówki. W przypadku większego jajka, najpierw oddziel część białka (najlepiej do miseczki) - potrzebna będzie tylko jego część. Wlej żółtko i trochę białka do wnętrza awokado.

5
Gotowe!

Dopraw solą, pieprzem, papryką lub ulubionymi przyprawami. Możesz też dodać odrobinę startego sera, pokruszonej fety czy posiekanego boczku (nie w wersji wege)

6
Gotowe!

Zapiekaj przez 10-15 minut, w zależności od tego, czy wolisz płynne czy ścięte żółtko.

7
Gotowe!

Podawaj od razu, posypane świeżymi ziołami i skropione oliwą z oliwek.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO SERNIK WIEDEŃSKI
Poprzedni
KETO Sernik Wiedeński 🍰
Śródziemnomorski omlet z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
Następny
Omlet śródziemnomorski
KETO SERNIK WIEDEŃSKI
Poprzedni
KETO Sernik Wiedeński 🍰
Śródziemnomorski omlet z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
Następny
Omlet śródziemnomorski