Składniki:
-
Jajecznica w stylu włoskim
-
6 jajek
-
4 plastry prosciutto crudodo pominięcia w wersji wege
-
½ małego pomidora
-
20g tartego parmigiano reggiano lub innego twardego sera
-
szczypta oregano
-
sól i pieprz
-
30g masła lub oliwy z oliwek
O przepisie:
Jajecznica to klasyk diety ketogenicznej i jedno z moich ulubionych śniadań – jem ją na milion sposobów! Dzisiaj proponuję Ci jajecznicę w stylu włoskim, z dodatkiem prosciutto crudo, pomidorów, parmigiano reggiano i oregano. To popisowe śniadanie mojego Męża.
Jeśli jesteś fanką lub fanem śniadań na bazie jajek, koniecznie sprawdź również:
- American breakfast 🍳
- Jajecznica na maśle z twarożkiem
- Jajecznica ze szparagami
- Jajecznica z kurkami
- Jajka faszerowane na 5 sposobów 🥚
Przepis na jajecznicę w włoskim stylu znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Jajecznica w stylu włoskim - przygotowaniePomidora sparz i obierz ze skórki. Dodaj jajka, parmezan, przyprawy i resztę masła. Co chwilę delikatnie mieszając, smaż na wolnym ogniu, aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. |