1 0
Awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli i twarogu 🐟

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
AWANTURKA - PASTA Z RYBY I TWAROGU
1 spora makrela wędzona (świeża)
200g twarogu śmietankowego (ok. 17%)
100ml śmietany 18%
1/2 małego pęczka szczypiorku
do smaku soli i pieprzu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

292
Kcal
20.5
B [g]
23
T [g]
2.9
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli i twarogu 🐟

Pasta z ryby i białego sera

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 20M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • AWANTURKA - PASTA Z RYBY I TWAROGU

O przepisie:

Udostępnij

Awanturka to jedna z moich ulubionych past do pieczywa, którą wspominam z czasów dzieciństwa. Jej historia sięga czasów PRL, gdy makrela bywała stosowana zamiennie ze sardynkami lub szprotkami w puszce. Sekretem smaku awanturki jest niesamowite połączenie świeżo wędzonej ryby z dobrej jakości twarogiem. Pasta jest po prostu pyszna, zwłaszcza w formie kanapki z ogórkiem kiszonym – musisz jej spróbować! To co, robimy awanturkę? 😉

Jak przygotować makrelę do awanturki?

Największym wyzwaniem w przygotowaniu awanturki jest sprawienie makreli. Musisz to zrobić bardzo dokładnie, ponieważ jedzenie pasty z ośćmi ryby nie należy do największych przyjemności. Rozłóż wędzoną makrelę, wyciągnij delikatnie kręgosłup i pozbądź się wszystkich dużych ości. Następnie wyciągaj kawałki mięsa, możliwie delikatnie, od razu usuwając ciemne części i mniejsze ości. W dalszej kolejności pozostaje Ci rozdrobnić rybę palcami i usunąć wszystkie ości. Jeśli do procesu podejdziesz z dużą starannością, czeka Cię naprawdę smaczne śniadanie.

Data powstania przepisu: 10.11.2019

Data ostatniej aktualizacji: 20.07.2022

Sprawdź również Pieczywo w diecie ketogenicznej. 🍞 KETO chleb i KETO bułki. [ZESTAWIENIE].

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Awanturka - sprawienie makreli

Spraw rybę bardzo dokładnie, usuwając z niej wszystkie ości, skórę i ciemne części.

2
Gotowe!

Awanturka - rozdrobnienie twarogu i ryby

W misce rozdrobnij widelcem twaróg i dodaj rybę, rozgniatając ją palcami (przy okazji jeszcze raz zweryfikujesz, czy nie zbłąkała się żadna ość). Ponownie rozdrobnij całość widelcem.

3
Gotowe!

Awanturka - podanie

Dodaj śmietanę, posiekany szczypior, dopraw obficie solą i pieprzem. Smacznego!

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Ryż z kalafiora
Poprzedni
Ryż z kalafiora 🌿
Sałatka nicejska
Następny
Sałatka nicejska 🥗🐟
Ryż z kalafiora
Poprzedni
Ryż z kalafiora 🌿
Sałatka nicejska
Następny
Sałatka nicejska 🥗🐟