Składniki:
-
AWANTURKA - PASTA Z RYBY I TWAROGU
-
1 spora makrela wędzona (świeża)
-
200g twarogu śmietankowego (ok. 17%)
-
100ml śmietany 18%
-
1/2 małego pęczka szczypiorku
-
do smaku soli i pieprzu
O przepisie:
Awanturka to jedna z moich ulubionych past do pieczywa, którą wspominam z czasów dzieciństwa. Jej historia sięga czasów PRL, gdy makrela bywała stosowana zamiennie ze sardynkami lub szprotkami w puszce. Sekretem smaku awanturki jest niesamowite połączenie świeżo wędzonej ryby z dobrej jakości twarogiem. Pasta jest po prostu pyszna, zwłaszcza w formie kanapki z ogórkiem kiszonym – musisz jej spróbować! To co, robimy awanturkę? 😉
Jak przygotować makrelę do awanturki?
Największym wyzwaniem w przygotowaniu awanturki jest sprawienie makreli. Musisz to zrobić bardzo dokładnie, ponieważ jedzenie pasty z ośćmi ryby nie należy do największych przyjemności. Rozłóż wędzoną makrelę, wyciągnij delikatnie kręgosłup i pozbądź się wszystkich dużych ości. Następnie wyciągaj kawałki mięsa, możliwie delikatnie, od razu usuwając ciemne części i mniejsze ości. W dalszej kolejności pozostaje Ci rozdrobnić rybę palcami i usunąć wszystkie ości. Jeśli do procesu podejdziesz z dużą starannością, czeka Cię naprawdę smaczne śniadanie.
Data powstania przepisu: 10.11.2019
Data ostatniej aktualizacji: 20.07.2022
Sprawdź również Pieczywo w diecie ketogenicznej. 🍞 KETO chleb i KETO bułki. [ZESTAWIENIE].
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Awanturka - sprawienie makreliSpraw rybę bardzo dokładnie, usuwając z niej wszystkie ości, skórę i ciemne części. |
2
Gotowe!
|
Awanturka - rozdrobnienie twarogu i rybyW misce rozdrobnij widelcem twaróg i dodaj rybę, rozgniatając ją palcami (przy okazji jeszcze raz zweryfikujesz, czy nie zbłąkała się żadna ość). Ponownie rozdrobnij całość widelcem. |
3
Gotowe!
|
Awanturka - podanie |