Składniki:
-
KETO frittata z pomidorami
-
6 dużych jajek
-
2 łyżki śmietany 18%
-
1 łyżeczka masła ghee
-
4 pomidory suszone w oleju(połówki)
-
1 ząbek czosnku
-
40g drobno tartego Parmigiano Reggiano(lub mieszanki z Pecorino czy Cheddarem)
-
1 kulka mozzarelli di Buffala
-
200g pomidora(1 duży lub mniejszy i koktajlowe)
-
Szczypta płatków chilli
-
¼ łyżeczki soli
-
1/3 łyżeczki rozmarynu
O przepisie:
Dzisiaj chcę zaprezentować Ci jedno z moich ulubionych śniadań. Jest to puszysty, włoski omlet, przygotowany bez mąki, który idealnie sprawdzi się także na obiad oraz kolację. W tym przepisie proponuję Ci omleta z pomidorami i mozzarellą, jednak frittata świetnie smakuje z prosciutto crudo, cukinią, kozim serem, salami milanese, fetą, warzywami czy kurczakiem. Składnikami możesz bawić się bez ograniczeń.
Przepis na frittatę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Przygotowanie frittaty bez mąkiPodsmaż na maśle posiekane pomidory i czosnek na dużej, metalowej patelni, którą można włożyć do piekarnika. |
2
Gotowe!
15M
|
Pieczenie KETO frittaty bez mąkiPokrojonego w cienkie plastry pomidora oraz mozzarellę rozłóż na frittacie. Posyp pieprzem, solą oraz pozostałym rozmarynem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, tak by jaja się ścięły. Podawaj omlet opruszony serem. |