0 0
Omlet na słono z warzywami i bekonem

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

4 jajka
1,5 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki drobno pokrojonej papryki
2 łyżki tartego sera żółtego, np. Goudy
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżeczka kukurydzy (opcjonalnie)
szczypta posiekanej natki pietruszki
do smaku soli i pieprzu

Omlet na słono z warzywami i bekonem

Niskowęglowodanowy omlet na słono - ketogeniczny i low carb

Cechy:

Genialny omlet! Przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę ale jest tego warte. 🙂- BS

  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Podziel się

Nadal eksploruję temat omletów, tym razem w wersji na słono: z warzywami i serem, okraszony delikatnym sosem czosnkowym oraz chrupiącym bekonem. Smakuje jak pizza! 😍

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
2
Gotowe!

Plastry surowego boczku wytop na patelni, do uzyskania chrupkości (ok. 4-5 minut smażenia z każdej strony).

3
Gotowe!

Paprykę i cebulę drobno posiekaj. Ser żółty (np. gouda) zetrzyj na tarce. Jeśli posiadasz ser krojony, po prostu drobno posiekaj dwa plasterki. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Na sam koniec dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Mąkę oraz resztę składników dosyp na sam koniec i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i siekaną pietruszką (może być suszona).

4
Gotowe!

Patelnię posmaruj olejem kokosowym(wystarczy tylko tyle, aby dno i boki były dokładnie natłuszczone), aby omlet nie przykleił się. Wlej ciasto na patelnię i smaż na wolnym ogniu ok. 5 minut (aż zacznie charakterystycznie skwierczeń). Obróć omleta na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.

Metody obracania omleta są różne, ja korzystam z najłatwiejszej. Zamiast męczyć się łopatkami, przerzucam omlet do góry nogami na drugą natłuszczoną patelnię. Zawsze kształt wychodzi idealny i stresu mniej 😉

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

Omlet na słono z warzywami i bekonem 1
poprzednie
Omlet na słodko
łosoś pieczony
następne
Łosoś pieczony ze szparagami
Omlet na słono z warzywami i bekonem 2
poprzednie
Omlet na słodko
łosoś pieczony
następne
Łosoś pieczony ze szparagami