1 0
Omlet na słono z warzywami i bekonem

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

4 jajka
1,5 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki drobno pokrojonej papryki
2 łyżki tartego sera żółtego, np. Goudy
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżeczka kukurydzy (opcjonalnie)
szczypta posiekanej natki pietruszki
do smaku soli i pieprzu

Omlet na słono z warzywami i bekonem

Niskowęglowodanowy omlet na słono - ketogeniczny i low carb

Cechy:
Kuchnia:

Genialny omlet! Przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę ale jest tego warte. ?- BS

  • Medium

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Nadal eksploruję temat omletów, tym razem w wersji na słono: z warzywami i serem, okraszony delikatnym sosem czosnkowym oraz chrupiącym bekonem. Smakuje jak pizza! ?

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
2
Gotowe!

Plastry surowego boczku wytop na patelni, do uzyskania chrupkości (ok. 4-5 minut smażenia z każdej strony).

3
Gotowe!

Paprykę i cebulę drobno posiekaj. Ser żółty (np. gouda) zetrzyj na tarce. Jeśli posiadasz ser krojony, po prostu drobno posiekaj dwa plasterki. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Na sam koniec dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Mąkę oraz resztę składników dosyp na sam koniec i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i siekaną pietruszką (może być suszona).

4
Gotowe!

Patelnię posmaruj olejem kokosowym(wystarczy tylko tyle, aby dno i boki były dokładnie natłuszczone), aby omlet nie przykleił się. Wlej ciasto na patelnię i smaż na wolnym ogniu ok. 5 minut (aż zacznie charakterystycznie skwierczeń). Obróć omleta na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.

Metody obracania omleta są różne, ja korzystam z najłatwiejszej. Zamiast męczyć się łopatkami, przerzucam omlet do góry nogami na drugą natłuszczoną patelnię. Zawsze kształt wychodzi idealny i stresu mniej ?

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Omlet na słodko 1
Poprzedni
Omlet na słodko
łosoś pieczony
Następny
Łosoś pieczony ze szparagami
Omlet na słodko 2
Poprzedni
Omlet na słodko
łosoś pieczony
Następny
Łosoś pieczony ze szparagami