Składniki:
-
4 jajka
-
1,5 łyżki mąki migdałowej
-
40g tartego sera żółtego, np. Goudy
-
40g drobno pokrojonej papryki
-
20g posiekanej czerwonej cebuli
-
5 plastrów boczku
-
80g pomidora (kilka cienkich plastrów)
-
do smaku soli i pieprzu
-
świeże zioła
O przepisie:
Fantastyczne białkowo-tłuszczowe śniadanie, które z powodzeniem możesz zabrać również do pracy: KETO omlet na słono z bekonem i warzywami. Jeden z Waszych ulubionych przepisów na keto śniadania.
Do przygotowania omletu potrzebować będziesz:
- czterech sporych jajek (najlepiej „0” lub „1”)
- mąki migdałowej (najczęściej wybieram tą, alternatywnie możesz użyć mąki kokosowej, użyj jej wówczas o połowę mniej),
- wybranych warzyw, na przykład: papryki, czerwonej cebuli i pomidora
- boczku w plastrach
- soli, pieprzu i ziół (pietruszki, szczypioru, tymianku czy kolendry).
Ten przepis jest jednym z najczęściej odwiedzanych przez czytelników bloga. Powstał w 2016 roku i 6 lat później doczekał się aktualizacji.
Data ostatniej aktualizacji: 25.08.2022
Jeśli KETO omlet na słono jest Ci w smak to koniecznie sprawdź:
Przepis na jedną z wersji KETO omleta na słono znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
KETO omlet na słono - przygotowanie składnikówPlastry surowego boczku podsmaż na patelni do zarumienienia (ok. 2-3 minuty smażenia z każdej strony). Paprykę i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na wytopionym z boczku tłuszczu do momentu zeszklenia cebuli. Ser żółty (np. gouda) zetrzyj na tarce. Jeśli posiadasz ser krojony, po prostu drobno posiekaj dwa plasterki. |
2
Gotowe!
5M
|
Omlet z boczkiem i warzywami - przygotowanie ciastaBiałka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Na sam koniec dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj mąkę migdałową, sól, pieprz i wymieszaj. |
3
Gotowe!
10M
|
KETO omlet na słono - smażenieZ patelni zdejmij warzywa. Wlej ciasto na rozgrzaną patelnię. Na wierzch wyłóż paprykę, cebulkę, ser gouda i boczek i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut (aż ciasto się zarumieni od spodu i zetnie z wierzchu, a omlet zacznie charakterystycznie skwierczeć). Złóż omlet na pół, pomiędzy warstwy wyłóż plastry pomidora. Posyp swieżo mielonym pieprzem i ziołami. Podawaj od razu lub zapakuj na później. Jako sosu możesz użyć kwaśnej śmietany. |