1 0
KETO omlet na słono z bekonem i warzywami 🫑

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
4 jajka
1,5 łyżki mąki migdałowej
40g tartego sera żółtego, np. Goudy
40g drobno pokrojonej papryki
20g posiekanej czerwonej cebuli
5 plastrów boczku
80g pomidora (kilka cienkich plastrów)
do smaku soli i pieprzu
świeże zioła

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

50,6
B [g]
56,6
T [g]
8,1
W [g] netto
765
kcal
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO omlet na słono z bekonem i warzywami 🫑

KETO omlet z warzywami

Cechy:
  • 30M
  • Porcji: 1
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Fantastyczne białkowo-tłuszczowe śniadanie, które z powodzeniem możesz zabrać również do pracy: KETO omlet na słono z bekonem i warzywami. Jeden z Waszych ulubionych przepisów na keto śniadania.

Do przygotowania omletu potrzebować będziesz:

  • czterech sporych jajek (najlepiej „0” lub „1”)
  • mąki migdałowej (najczęściej wybieram tą, alternatywnie możesz użyć mąki kokosowej, użyj jej wówczas o połowę mniej),
  • wybranych warzyw, na przykład: papryki, czerwonej cebuli i pomidora
  • boczku w plastrach
  • soli, pieprzu i ziół (pietruszki, szczypioru, tymianku czy kolendry).

Ten przepis jest jednym z najczęściej odwiedzanych przez czytelników bloga. Powstał w 2016 roku i 6 lat później doczekał się aktualizacji.

Data ostatniej aktualizacji: 25.08.2022

Jeśli KETO omlet na słono jest Ci w smak to koniecznie sprawdź:

Przepis na jedną z wersji KETO omleta na słono znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

KETO omlet na słono - przygotowanie składników

Plastry surowego boczku podsmaż na patelni do zarumienienia (ok. 2-3 minuty smażenia z każdej strony).

Paprykę i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na wytopionym z boczku tłuszczu do momentu zeszklenia cebuli.

Ser żółty (np. gouda) zetrzyj na tarce. Jeśli posiadasz ser krojony, po prostu drobno posiekaj dwa plasterki.

2
Gotowe!
5M

Omlet z boczkiem i warzywami - przygotowanie ciasta

Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Na sam koniec dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj mąkę migdałową, sól, pieprz i wymieszaj.

3
Gotowe!
10M

KETO omlet na słono - smażenie

Z patelni zdejmij warzywa. Wlej ciasto na rozgrzaną patelnię. Na wierzch wyłóż paprykę, cebulkę, ser gouda i boczek i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut (aż ciasto się zarumieni od spodu i zetnie z wierzchu, a omlet zacznie charakterystycznie skwierczeć). Złóż omlet na pół, pomiędzy warstwy wyłóż plastry pomidora. Posyp swieżo mielonym pieprzem i ziołami.

Podawaj od razu lub zapakuj na później. Jako sosu możesz użyć kwaśnej śmietany.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Długo pieczona karkówka
Poprzedni
Wolno pieczona karkówka 🥩
kotlety rybne
Następny
Kotlety rybne z remuladą 🐟
Długo pieczona karkówka
Poprzedni
Wolno pieczona karkówka 🥩
kotlety rybne
Następny
Kotlety rybne z remuladą 🐟